SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het WK van Oranje in cijfers: Gakpo – Messi

Uitkomen voor je land op het WK Voetbal is de ultieme droom van elke voetballer. Zo ook voor onze Oranjeleeuwen, maar de grote vraag is: hoe goed zijn we nu eigenlijk? Deze vraag gaan wij met behulp van harde statistieken beantwoorden. Voor elke wedstrijd van het Nederlands elftal leggen we de data van twee bepalende spelers naast elkaar. Zij lijken elkaar in het eerste opzicht misschien weinig te ontlopen, maar waar liggen de kansen en waar schuilt het gevaar? Voor de wedstrijd Nederland – Argentinië duiken wij in de statistieken van de aanvallende wapens van beide landen: Cody Gakpo en Lionel Messi. We vergelijken hun cijfers uit hun wedstrijden tot nu toe op het WK in Qatar.

Het WK van Oranje in cijfers: Gakpo - Messi

Toernooi tot nu toe 

Argentinië kende een valse start: als één van de favorieten voor de eindzege werd er verloren van Saudi-Arabië. Maar vervolgens richtten de Argentijnen zich op met overwinningen op Mexico, Polen en Australië in de achtste finales. De meesten zullen wel op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van het Nederlands Elftal op het WK. Oranje eindigde in een poule met Ecuador, Senegal en Qatar als groepshoofd met 7 punten. Ondanks de goede resultaten kon de speelwijze op kritiek rekenen. Zo ook in de achtste finale tegen de Verenigde Staten, waar Oranje naar een 3-1 overwinning counterde. Zowel Gakpo als Messi waren van grote waarde voor hun ploeg. Beiden wisten al drie keer het net te vinden en Messi bereidde ook nog een goal voor.  

Statistieken Messi - Gakpo

Dominantie 

Gakpo en Messi zijn dus belangrijk met doelpunten en een assist. Maar hoe dominant zijn zij in het aanvalsspel van hun ploeg? Daar zit nog wel een verschil in. Gakpo is 54 keer in het spel voorgekomen, terwijl bij Messi is dit met 96 keer bijna twee keer zo vaak. Ook verstuurde Messi een stuk meer passes (55 tegenover 30) en creëerde hij meer kansen voor teamgenoten (2,8 gemiddeld per wedstrijd tegenover 1,25). Ook zet Messi 11 keer per wedstrijd een dribbel in, waar Gakpo dat maar 2,8 keer per wedstrijd doet. Al mag dit natuurlijk geen schande heten met Messi als één van de beste dribbelaars ter wereld. De Argentijn blijkt dan ook moeilijk af te stoppen met gemiddeld 2,5 overtredingen voor. De twee ontlopen elkaar nauwelijks qua aantal keer balverlies, maar Messi is dus wel vaker aan de bal te vinden.  

Statistieken Gakpo en Messi

Verder springt er nog een verrassende statistiek in het oog: de duelkracht in de lucht. Gakpo is met zijn 1.93 meter één van de langste spelers op het veld. Messi daarentegen is met zijn 1.70 meter een stuk kleiner van stuk. Toch wint Messi met 33% tegenover 22% een groter percentage van zijn luchtduels. Er kan hier wel op aangemerkt worden dat Gakpo naast als nummer 10 ook in de spits gespeeld heeft. Op deze positie komt hij vaker in een luchtduel met een fysieke centrale verdediger dan Messi die meer zwerft over het veld en de duels moet uitvechten met middenvelders. Daarnaast wist Gakpo in het openingsduel van Oranje wel met het hoofd de belangrijke 1-0 op het scorebord te zetten.  

Statistieken Gakpo - Messi

Dodelijk effectief

Messi blijkt dus een stuk dominanter dan Gakpo. Wat nogmaals absoluut geen schande is. Echter is onze landgenoot een stuk effectiever. Op dit vlak kan Gakpo echt bizarre statistieken overleggen. Zo heeft de spits dit toernooi pas drie kansen gehad, deze heeft hij alle drie verzilverd. Messi heeft een stuk meer doelpogingen nodig en miste daarnaast ook nog een penalty.

Statistieken Gakpo en Messi

Al met al gaat er erg veel gevaar uit van Messi. Het mag geen verrassing zijn dat het voor Oranje een enorme uitdaging zal worden om de spelmaker te neutraliseren. Waar de Oranjefans moed uit kunnen putten is de dodelijk effectiviteit van Gakpo. Als de aanvaller van PSV zijn vorm kan doortrekken dan zal hij weinig kansen nodig hebben om tot scoren te komen. 

Benieuwd wat de selectie doet in hun vrije tijd? Ervaringsdeskundigen Aron Winter en Gregory van der Wiel vertellen hoe zijn hun tijd vulden tijdens het WK.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.