SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het WK van Oranje in cijfers: Blind – Estupiñán

Uitkomen voor je land op het WK Voetbal is de ultieme droom van elke voetballer. Zo ook voor onze Oranjeleeuwen, maar de grote vraag is: hoe goed zijn we nu eigenlijk? Deze vraag gaan wij met behulp van harde statistieken beantwoorden. Voor elke wedstrijd van het Nederlands elftal leggen we de data van twee bepalende spelers naast elkaar. Zij lijken elkaar in het eerste opzicht misschien weinig te ontlopen, maar waar liggen de kansen en waar schuilt het gevaar? Voor de wedstrijd Nederland – Ecuador duiken wij in de statistieken van de linkervleugelverdedigers van beide landen: Daley Blind en Pervis Estupiñán. We vergelijken de cijfers uit de interlands van de afgelopen drie jaar. Deze periode betreft de WK-kwalificatie en oefenwedstrijden in aanloop naar dit WK in Qatar.

Het WK van Oranje in cijfers: Blind - Estupinan

Wingback of klassieke linksachter

Waar de meesten Blind wel zullen kennen, zal Estupiñán voor velen als een onbekende gelden. Blind speelde de afgelopen jaren bij Ajax zowel als linkercentrale verdediger als linksback in de klassieke 4-3-3-opstelling. Onder bondscoach Louis van Gaal is hij echter vaste waarde op de linkervleugel in een iets andere rol. Het Nederlands Elftal speelt namelijk met een vijfmansdefensie en om deze reden ontbreekt er een echte linksbuiten. Hierdoor neemt Blind de gehele linkerflank voor zijn rekening. Ook zijn Ecuadoraanse collega is bekend met beide systemen. Estupiñán speelt bij zijn club Brighton & Hove Albion in de Engelse Premier League en met Ecuador zowel in een vijf- als in een viermansverdediging.  

In de aanval

Beide spelers kunnen ondanks hun verdedigende taken als aanvallend ingestelde spelers bestempeld worden. Dit is een vereiste onder de trainers en de systemen waarin zij spelen. Hun aanvalsdrift is elk op eigenwijze terug te zien in de cijfers. Allereerst blijkt Estupiñán meer een dribbelaar dan Blind. De Ecuadoriaan gaat gemiddeld drie keer succesvol met de bal aan de voet op avontuur, bij Blind is dit minder dan één keer per wedstrijd. Qua passnauwkeurigheid is Blind met 90% een stuk secuurder dan Estupiñán met 78%. Vergelijkbare cijfers zien we bij de voorzetten: Blind zijn voorzetten vinden vaker een teamgenoot, terwijl beiden ongeveer evenveel voorzetten versturen (Blind 3 tegen Estupiñán 3,5). De Ecuadoriaan verliest daarnaast dubbel zo vaak de bal op eigen helft met een eventuele gevaarlijke tegenaanval tot gevolg.  

Aanvallende statistieken Daley Blind en Pervis Estupiñán

Ondanks het verschil in nauwkeurigheid verstuurt Blind tegelijkertijd een stuk meer passes per wedstrijd (79 tegen 52). Dit verschil zou kunnen liggen in de contrasterende speelstijlen: de wat dominantere van het Nederlands Elftal tegenover het wat meer afwachtende spel van Ecuador. Echter creëert Blind niet direct meer gevaar dan Estupiñán: beiden versturen gemiddeld één keypass en creëren eens in de twee wedstrijden een grote kans. Al kan Blind rekenen op een iets hogere score qua verwachte assists.

Aanvallende statistieken Daley Blind en Pervis Estupiñán

Vuile meters

Aanvallend kan onze Oranje-international dus betere statistieken overleggen, maar hoe zit dat verdedigend? In de lucht ontlopen zij elkaar nauwelijks: ze komen beperkt in de kopduels om vervolgens iets meer dan de helft als winnaar uit de strijd te komen. Verder wint Estupiñán met 5,7 balveroveringen per wedstrijd wat vaker balbezit dan Blind met 4,5. Hetzelfde geldt voor het aantal intercepties (5 tegen 3,4) en aantal tackles (3,8 tegen 2,4). Het antwoord voor dit verschil lijkt te zitten in het aantal duels dat beide vleugelspelers aangaan: Blind komt gemiddeld 9 keer in duel met een tegenstander tegenover 17 keer voor Estupiñán. Van deze duels wint de Ecuadoriaan er procentueel iets meer: 56% tegenover 51%. Estupiñán is dus op het verdedigende vlak ijveriger dan Blind en kan hier betere cijfers overleggen.  

Verdedigende statistieken Daley Blind en Pervis Estupiñán

Al met al kan er geconcludeerd worden dat de vleugelspelers elkaar niet veel ontlopen. Blind is aanvallend wat sterker, terwijl Estupiñán verdedigend van grotere waarde is. Het systeem van het Nederlands Elftal is eigenlijk ideaal voor de rol van Blind. Vanwege de vijfmansverdediging wordt onze landgenoot verdedigend voor een deel ontlast en kan hij op rugdekking rekenen van Nathan Aké. Hierdoor heeft Blind de mogelijkheid uit te blinken met zijn passes en het vormgeven van de opbouw. Voor de opbouw van Estupiñán hoeft Oranje weinig te vrezen. De linksback zal de opbouw aan zijn teamgenoten overlaten. Echter kan de succesvolle dribbelaar met de bal aan zijn voet wel gevaar creëren. Ook lijkt het door zijn duelkracht geen fijne directe tegenstander om tegen te spelen. Het is door het ontbreken van een pure rechtsbuiten bij Oranje nog de vraag wie dit in de praktijk zal zijn. Grote kans dat dit een confrontatie wordt met Denzel Dumfries, die uitblinkt met zijn fysiek. Dit lijken duels te worden om naar uit te kijken.  

Bekijk ook wat onder andere Gregory van der Wiel en Tijjani Reijnders verwachten van het WK Voetbal in Qatar en met wie zij Oranje naar de overwinning zullen juichen.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.