SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het verhaal achter het gehate TSG Hoffenheim

In het jaar 2000 vertoefde het onbekende TSG Hoffenheim in de Verbandsliga Baden, een voetbalcompetitie op het vijfde niveau van Duitsland. Nu – twintig jaar later – spelen ze voor het derde jaar op rij Europees voetbal. Hoe dit kan? Geld. Heel veel geld. Hierdoor heeft de club echter wel aan populariteit moeten inleveren.

De Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim – ofwel TSG Hoffenheim – werd in het jaar 1999/2000 kampioen van de Verbandsliga Baden. Hierdoor klommen zij op naar de Regionalliga en bereidde zich voor op een zwaar seizoen in de onderste regionen. Plots kwamen er echter veranderingen in de ambities van de club. Succesvol ondernemer en vriend van de club, Dietmar Hopp, besloot een kapitaalinjectie in de club te doen. Hopp is onder andere eigenaar van de software multinational SAP en zijn huidig kapitaal wordt ingeschat op 18,5 miljard euro.  Hij was al jarenlang investeerder in de club, maar sinds 2000 werd het geld plots ook omgezet in resultaat op het veld. Dietmar Hopp bracht met zijn investeringen TSG Hoffenheim naar de Bundesliga

Back to back kampioenschap

Om een succesvol team neer te kunnen zetten, moest er een goede trainer komen. Deze kwam in de naam van Hans-Dieter (Hansi) Flick. De trainer die zich sinds kort ook kersvers Champions League-winnaar mag noemen. Onder zijn bewind maakte Hoffenheim een droomdebuut in de Regionalliga. Ze werden direct kampioen en promoveerde direct naar de 3. Liga. Na een tussenjaar waarin zij 13de werden, richtte Hoffenheim zich in het seizoen 2002/2003 weer op promotie. Met twee vijfde plaatsen op rij draaide zij prima mee in de 3. Liga. Door het bekersucces in 2004 wist TSG Hoffenheim ook nog meer bekendheid te genereren in Duitsland. In de achtste finales van het toernooi werd namelijk Bundesliga-team Bayer Leverkusen verslagen. Verder dan de kwartfinale kwamen ze niet, maar een visitekaartje was afgegeven.

Nieuw elan

De stijgende lijn van de club stagneerde en na vier jaar 3. Liga wilde Dietmar Hopp zijn club weer vooruit zien gaan. Trainer Hansi Flick moest plaatsmaken voor Ralf Rangnick die daarvoor al werkzaam was voor VFB Stuttgart, Hannover 96 en Schalke 04. Een gevestigde naam moest TSG Hoffenheim naar de 2. Bundesliga brengen en dat lukte. Een tweede plaats in het seizoen 2006/2007 was genoeg voor directe promotie naar het tweede niveau. Dietmar Hopp was euforisch, maar competitiegenoten zagen het als competitievervalsing. Een grote investeerder achter een klein regioclubje, waar een grote zak met geld ingepompt werd. 

Nog één horde

De Bundesliga kwam eindelijk in zicht, maar eerst moest er nog een zware promotie afgedwongen moeten worden. Na vier wedstrijden in de 2. Bundesliga stond TSG Hoffenheim 16de, maar net voordat iedereen in paniek raakte kwam Hoffe in de winning mood. Met spelers als Luiz Gustavo, Demba Ba en Vedad Ibišević zette zij uiteindelijk zo’n bizarre reeks neer, dat ze 19 wedstrijden later op de tweede plaats stonden. Deze plek die goed was voor promotie gaven ze niet meer weg en promotie naar de Bundesliga was een feit. 

Sprookjesbestaan

Het leek onwerkelijk, maar iedereen bij TSG Hoffenheim zal een foto hebben gemaakt van de ranglijst net voor de winterstop van het seizoen 2008/2009. De club stond namelijk met 35 punten op een gedeelde eerste plaats! Doordat clubtopscorer Ibišević geblesseerd raakte, zakte de ploeg verder af en eindigde zij op een keurige zevende plaats. De basis was in ieder geval gelegd voor succesvolle jaren in de toekomst. Om de ambities van de club kracht bij te zetten investeerde Dietmar Hopp in een nieuw stadion. De Rhein-Neckar-Arena biedt plaats aan 30.000 toeschouwers en moest de basis gaan vormen voor het komen succes.

De club kon ook steeds grotere namen strikken, maar meedraaien in de top was er nog niet bij. Met drie elfde plaatsen op rij kwam er een einde aan de ‘hosanna’-periode bij TSG Hoffenheim. In de tussentijd had de club afscheid moeten nemen van trainer Rangnick, die zelf opstapte. Zonder zijn weten had de club sterspeler Luiz Gustavo verkocht en dit was voor hem onacceptabel. In het jaar 2012 versleet de club alleen al drie trainers en er was een gebrek aan organisatie. In deze periode trok TSG Hoffenheim ook de eerste Nederlanders aan. Ryan Babel en Edson Braafheid moesten samen met topspelers in de dop Gylfi Sigurdsson, David Alaba en Roberto Firmino de ploeg weer aan het draaien krijgen. Het ging met horten en stoten, maar de club wist zich te handhaven op het hoogste niveau. Landgenoot Huub Stevens kwam als coach nog het dichtste bij degradatie naar de 2. Bundesliga na een teleurstellende 15de plaats in het seizoen 2015/2016. 

Het roer om

In het seizoen 2016/2017 nam de destijds 28-jarige Julian Nagelsmann het roer in handen. De keuze van TSG Hoffenheim was op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen, maar dit bleek later een gouden greep te zijn. Met minder grote namen dan in het verleden wist Nagelsmann de boel toch aan de praat te krijgen. In zijn eerste seizoen wist hij direct beslag te leggen op de vierde plaats en hiermee ook Champions League-voorronde ticket veilig te stellen. De club trof grootmacht Liverpool in de voorronde en wisten over twee wedstrijden niet van The Reds te winnen. In het Bundesliga-seizoen daarentegen draaide de ploeg echter weer fantastisch. Julian Nagelsmann ontving veel lof voor zijn manier van spelen en wist in het seizoen 2017/2018 de derde plaats te bemachtigen wat recht gaf op de groepsfase van de Champions League.

In een tweeluik met Liverpool liep TSG Hoffenheim net de groepsfase van de Champions League mis In een tweeluik met Liverpool liep TSG Hoffenheim net de groepsfase van de Champions League mis

Hoogmoed komt voor de val

De club kon haar geluk niet op en zag zichzelf als een topclub in wording. Deze hoogmoedswaanzin viel echter verkeerd in Duitsland en zij kregen meer en meer kritiek te verwerken. Net als clubs als VFL Wolfsburg, RB Leipzig en Bayer Leverkusen zat ook achter TSG Hoffenheim een grote firma als geldschieter. Duitse supporters zagen deze clubs zonder enige historie als ‘Midden-Oosten’-clubs waar ook vaak een sjeik achter de club zit om financieel bij te springen. 

Het seizoen dat daarop volgde werd minder succesvol. TSG Hoffenheim werd 9de en werd in de groepsfase van de Champions League laatste in de poule. Trainer Nagelsmann moest het veld ruimen en zijn oude assistent Alfred Schreuder moest het stokje overnemen. Schreuder hield het niet langer dan een seizoen vol en de club maakt weer een turbulente periode door. 

Wij zijn benieuwd of zij daadwerkelijk de aansluiting met de top kunnen maken net zoals RB Leipzig daar momenteel mee bezig is. Al met al een bewonderenswaardig project waar het einde nog lang niet van in zicht is. Wellicht dat de club door de komende jaren heen wat meer goodwill in Duitsland kan creëren.

Check deze gloednieuwe BMW X6 M nog even. Wij mochten hem namelijk testen en zijn verkocht!

Volg nu onze Facebook en Instagram en blijf 24/7 op de hoogte van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle.