SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het vergeten WK vrouwenvoetbal uit 1971

Aankomende vrijdag is Internationale Vrouwendag! Speciaal daarom lichten wij in onze rubriek DOCU DAY de documentaire ‘Copa 71’ voor je uit. Hierin wordt het verhaal verteld over het WK vrouwenvoetbal uit 1971 in Mexico. Het is het best bezochte sportevenement voor vrouwen ooit, maar bijna niemand praat erover. Hoe kan dit?

Copa 71

In 1971 speelden Engeland, Argentinië, Mexico, Frankrijk, Denemarken en Italië tegen elkaar in het onofficiële WK vrouwenvoetbal. Dit gebeurde allemaal in het Azteca Stadion in Mexico Stad. Op televisie waren de wedstrijden te zien en het stadion zat elke wedstrijd bomvol. Toch wordt er nooit over gepraat en zelfs vijftig jaar lang ontkenden mensen dat het toernooi echt heeft plaatsgevonden.

Copa 71

Op Wikipedia was niets te vinden over dit WK en zelfs de FIFA ontkende. Regisseurs Rachel Ramsay en James Erskine wilden mensen laten zien dat het geen verzonnen verhaal is. Ze verzamelden archiefmateriaal en spraken met spelers, om zo de documentaire ‘Copa 71’ te maken. Bekijk hieronder de trailer!

Waarom vond het WK vrouwenvoetbal 1971 plaats?

Mannenvoetbal was in die jaren al enorm populair en de mensen hadden niet als doel om te streven naar gendergelijkheid. De echte reden was geld. In 1970 vond het WK mannenvoetbal plaats in Mexico en de Mexicaanse media Televisa wilde graag nogmaals profiteren van hun commerciële momentum. De oplossing? Een WK voor vrouwen, ditmaal echter niet georganiseerd door de FIFA.

Maar waarom mocht niemand afweten van dit toernooi? Regisseur Rachel Ramsey legde het aan 2Doc uit. “Deze vrouwen waren echt getraumatiseerd door wat er na het toernooi gebeurd is. Vijftig jaar hebben ze er niet over gepraat. Elke organisatie had hen verteld: ‘’Dat wereldkampioenschap, de beste dagen van je leven? Dat heeft nooit plaatsgevonden. Nooit gebeurd.’’ Ze waren zeer sceptisch en wisten eigenlijk helemaal niet of ze dit verhaal wel wilden vertellen.”

Je kunt de documentaire donderdag 7 maart om 22.25 uur zien bij de VPRO op NPO 2 en op NPO Start/Plus.

Vorige keer keken wij in onze rubriek DOCU DAY naar de documentaire ‘Married To The Game‘. Hierin worden vijf vrouwen en vriendinnen van Premier League-spelers wekenlang gevolgd. Check het nu!