SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het meesterwerk van Dennis Bergkamp

Met de achtste finales achter de rug, beginnen landen steeds meer te hopen op een toernooizege. Het is do or die in deze fase en de sterspelers van ieder land dienen nu op te staan. We hebben al prachtige doelpunten voorbij zien komen, maar technisch kunnen ze niet tippen aan het legendarische doelpunt van Dennis Bergkamp in de kwartfinale op het WK 1998 tegen Argentinië. Laten we hopen dat één van de Oranjeleeuwen hetzelfde kan presteren tegen de Zuid-Amerikanen. Andere Tijden Sport ging in een half uur durende documentaire volledig in op het stukje kunst wat Bergkamp produceerde.

Het meesterwerk van Dennis Bergkamp

Portret van zijn leven

Het is een van de meest terugkerende voetbalfragmenten van de vaderlandse geschiedenis: de spectaculaire goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië. We kunnen het commentaar van Jack van Gelder wel dromen en deze aanval leverde ook een van de meest iconische Nederlandse voetbalfoto op. Volgens Dennis Bergkamp komt zijn gehele voetbalcarrière samen in dit ene moment. Ironisch genoeg zweeft de Non-lying Dutchman stijlvol door de lucht. In de documentaire wordt je eerst even mee terug genomen in het moment. De lange bal van Frank de Boer, de aanname, de kap en het afwerken met buitenkant rechts. Vervolgens wordt de kijker meegenomen naar de zogenaamde ‘schetsen’ van dit kunstwerk.

The God

Documentairemaker Tom Egbers gaat met het schilderij onder zijn arm naar Londen. Ten tijden van het doelpunt in ’98 speelde Bergkamp namelijk voor Arsenal. Hier sprak hij met biografieschrijver van Dennis Bergkamp en Arsenal-fan David Winner. Volgens Winner heeft Bergkamp de club Arsenal verandert, hij tilde in zijn eentje het gehele niveau van de club omhoog. Om het technische niveau van het doelpunt te benadrukken wordt het hoofdstuk ‘balans’ doorgenomen met bewegingswetenschapper Geert Savelsbergh. Met zijn expertise licht hij uit wat er zo knap is aan de doelpunten van The Iceman. Hier komt ook het beroemde doelpunt tegen Newcastle United te sprake. Dennis Bergkamp vertelt hier zelf hoe deze tot stand kwam en wat er in hem omging.

Hoofdrolspelers

Het fameuze doelpunt was bepaald geen toeval. In de documentaire verteld assistgever Frank de Boer over de connectie die er was tussen beide grootheden. Sterker nog, Frank de Boer’s eerste assist in zijn professionele carrière was op… Dennis Bergkamp. Daarnaast vertelt ook Jan Wouters over zijn cohesie met een de aanvaller. Een op het oog minder sterke connectie, maar desalniettemin hoefde de twee elkaar maar in de ogen te kijken en wisten zij wat ze gingen doen. Met Guus Hiddink kijkt Tom Egbers in het hoofdstuk ‘De Perfecte Schets’ naar een bijna identieke goal, gemaakt door dezelfde hoofdrolspeler. De voormalig bondscoach trekt een wel hele opvallende vergelijking.

De volledige documentaire kijken over een van Nederlands mooiste doelpunten? Bekijk het hier!

Zes captains van nationale elftallen zijn gevolgd in hun ‘Road to Qatar’. Onder andere Luka Modric, Thiago Silva en Aubameyang werden door de FIFA wekenlang in beeld gebracht en met wisselend succes. Lees hier meer over deze fantastische docu