SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het Kaapverdische voetbalsprookje van vier Nederlandse voetballers

Het Nederlands getinte Kaapverdië verraste deze week de hele wereld. Door een 2-2 gelijkspel tegen Egypte plaatste ‘De Blauwe Haaien’ zich als groepswinnaar voor de laatste zestien van de Afrika Cup. Het is pas de vierde keer dat ze de poulefase weten te overleven. We kunnen vol trots zeggen dat het ook een ‘klein’ Nederlands succes. Maar liefst vier geboren Rotterdammers maken deel uit van de selectie van het Kaapverdiaanse voetbalelftal. Wij lichten ze voor je uit!

Het voetbalsprookje van Kaapverdië

Bij de loting werd Kaapverdië gekoppeld aan Egypte, Ghana en Mozambique. De mensen zagen het somber in voor de kleinste deelnemende natie van de Afrika Cup, maar de spelers van Kaapverdië trokken hier niks van aan. Ze wonnen de eerste twee groepswedstrijden van Ghana en Mozambique, waardoor ze al voor de laatste poulewedstrijd zeker waren van een plek bij de laatste zestien. Deroy Duarte (Fortuna Sittard), Laros Duarte (FC Groningen), Garry Rodrigues (Ankaragücü) en Jamiro Monteiro (zonder club) hadden hier een bijdrage in.

Broers bij Sparta

Deroy Duarte kwam uit in de jeugdelftallen van Nederland, maar koos uiteindelijk voor het nationale elftal van Kaapverdië. De centrale middenvelder kon al op jonge leeftijd gaan voetballen in de jeugd bij Sparta en wist na tien jaar het eerste elftal te halen. In 2021 maakte de middenvelder een overstap naar Fortuna Sittard, waar hij nu nog steeds speelt.

Ook de broer van Deroy, Laros Duarte, werd als klein jongetje gescout door Sparta. Hij speelde hier tien jaar in de jeugd, waarna hij de overstap maakte naar Jong PSV. Vier later later, in 2019, keerde de Kaapverdiër terug naar Sparta en in 2021 maakte Laros de overstap naar FC Groningen.

Het is voor de broers de allereerste keer ooit dat ze actief zijn op Afrika Cup. Het is voor Laros tevens de allereerste keer dat hij deel uitmaakt van de selectie en aan RTV Rijnmond legde de Rotterdammer uit hoe bijzonder het is om dit samen met zijn broer mee te maken. “We schelen twee jaar. Hebben nog een oudere broer die ook voetbalde en een vader die ons graag meenam naar pleintjes. We stonden met voetbal op en gingen er mee naar bed. Het is schitterend om samen voor je land uit te komen en je ouders en familie trots te maken.”

Hoe zijn de Rotterdammers bij Kaapverdië beland?

De middenvelder vertelde ook hoe het kan dat vier Rotterdammers bij Kaapverdië zijn beland. “Als Kaapverdianen naar Nederland gingen kwamen ze aan in de haven van Rotterdam. Daardoor is er een grote Kaapverdische bevolking in Rotterdam. Daarnaast wordt de stad gezien als een bron van talent. De Kaapverdische-Nederlanders zijn erg verbonden met Kaapverdië. Dat voelen wij hier ook.”

Deroy en Laros Duarte
Jamiro Monteiro

Clubloos

Jamiro Monteiro voetbalde bij verschillende clubs in Nederland, zoals Heracles Almelo en Cambuur. In 2020 stak hij de Atlantische oceaan over voor een bijzonder avontuur. De middenvelder ging voetballen bij Philadelphia Union in Amerika. Na twee seizoenen maakte hij de overstap naar San Jose Earthquakes, maar sinds 1 januari zit Monteiro zonder club. Gelukkig maakt dat op het moment weinig uit. Hij focust zich volledig op zover mogelijk komen op de Afrika Cup.

Waslijst aan clubs

Garry Rodrigues heeft een waslijst aan clubs. Het duurt iets te lang om allemaal op te noemen, maar de linksbuiten speelde bij clubs in Nederland, Portugal, Spanje, Duitsland, Griekenland, Bulgarije, Saudi-Arabië en Turkije. Op het moment is hij actief bij het Turkse Ankaragücü en op de Afrika Cup kwam hij in alle drie de wedstrijden in actie. Tegen Ghana scoorde Rodrigues in de 91e minuut zelfs de winnende treffer, terwijl Jamiro Monteiro in de eerste helft voor de openingstreffer had gezorgd.

Benieuwd wie de meest stijlvolle voetballer op de Afrika Cup is? Wij zochten het uit!