SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het is vandaag Keti Koti: een blik op Surinaamse voetballers

Het is vandaag Keti Koti! De dag waarop in Nederland de slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er namelijk een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Vandaag zetten we daarom, in onze wekelijkse rubriek Dive into Archive, drie Surinaamse (oud-)voetballers in het zonnetje. We blikken terug op interviews en fotoshoots met de spelers.

Surinamers voor de camera van Life After Football

Geschreven door: Milan Verleg

Engelse voetballegende als voorbeeld

We beginnen met Sean Klaiber. De verdediger speelt sinds dit seizoen weer zijn wedstrijden bij zijn oude liefde FC Utrecht, maar in 2020, toen hij nog bij Ajax speelde, kwam de rechtsachter voor de camera van Life After Football. Hij was namelijk genomineerd voor onze Fashion Player Award. Dit kan natuurlijk alleen maar als je verstand hebt van fashion en dit had de Surinamer zeker.

Zijn fashion voorbeeld is Chris Brown, maar ook David Beckham mag er zeker zijn: “Niet eens alleen qua kleding. Qua kapsels, tattoos, alles wel. Hij heeft de voetbalscene echt een upgrade gegeven, qua stijl. Ja, ik vind hem wel een echte trendsetter. Ook met zijn leven na het voetbal.” Toch heeft Sean zijn eigen stijl en die omschrijft hij als street en daddy: “Mijn kledingstijl kan best weleens formeel zijn, maar meestal draag ik streetwear. En ja, als ik met mijn gezin en kindje ben, ga ik gewoon als papa gekleed. Het moet wel een beetje comfortabel zijn natuurlijk.”

Op weg naar de wereldtitel

Als tweede hebben we Shanice van de Sanden. Ze gaat over een maand met de OranjeLeeuwinnen proberen de wereldtitel te winnen, maar ondertussen bereid ze zich ook ergens anders op voor. De aanvalster kondigde namelijk onlangs aan in verwachting te zijn met haar partner Tatjana. Congrats Shanice!

We zijn benieuwd of het kindje er ook net zo fashionable uit gaat zien als Shanice, maar we hopen van wel! De Nederlander met Surinaamse afkomst kwam voor ISSUE 61 voor de camera en ze rockte elke foto. Al hadden we van deze fashionable vrouw ook niet anders verwacht. Elke outfit paste perfect bij haar en dat kun je hieronder op de foto’s nog een keer zien. Al mogen de foto’s van Klaiber er ook zeker zijn.

Sean Klaiber praat over zijn fashion voorbeelden
Shanice rockt fotoshoot Life After Football

Door vervelend voorval weg uit Suriname

We eindigen met een oud-voetballer die nu actief is als trainer: Henk Fraser. Hij woonde tot zijn achtste in een gebied aan de rand van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, waar zijn jeugd vooral buiten afspeelde. Hier kon hij door het tropische klimaat veel voetballen in de zon en in de stromende regen. Toch kwam zijn verhuizing naar Nederland tot stand door een vervelend voorval. De zus van zijn vader werd ongeneeslijk ziek en dat was voor zijn vader een no-brainer. Ze verhuisden naar Nederland, maar wel met de intentie om hier niet lang te blijven. Ze zagen echter in dat Nederland veel meer kansen te bieden had voor kinderen en daardoor besloten ze toch in het kikkerlandje te blijven wonen.

Vorig jaar kwam de trainer voor ISSUE 72 voor de camera van Life After Football en ook daar kijken we nog graag op terug. Hij vertelde dat hij nog vaak terug te vinden is in Suriname, met zijn neven, en omschrijft het als ‘een bijzondere familieband die, als ze eenmaal daar zijn, telkens nog hechter wordt.’ Erg mooie woorden van de Surinamer! Na afloop van het interview was het tijd om te kijken of hij ook achter de camera talent heeft. We kunnen je alvast verklappen van wel, maar je mag zelf oordelen. Hieronder kun je de mooiste foto’s nog één keer zien.

Fraser moest noodgedwongen Suriname verlaten
Fraser in stijl voor onze camera