SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Het bijzondere verhaal van de New York Cosmos

The New York Cosmos stond in de jaren zeventig garant voor spektakel. De club probeerde voetbal populair te maken in de Verenigde Staten en trok meerdere wereldsterren aan. Het leek een uitstekend plan, maar er kwam al vrij snel een einde aan het feest. In onze wekelijkse rubriek DOCU DAY laten we dit aan je zien. We lichten we documentaire ‘Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos’ voor je uit!

New York Cosmos

Groot doel

De New York Cosmos werd opgericht in 1970 door de Turkse zakenmannen Ahmet en Nesuhi Ertegun. Zij wilden voetbal immens populair maken in Amerika en stelden als doel dat de North American Soccer League (NASL) één van de grootste sportcompetities in de Verenigde Staten moest worden. Maar hoe doe je dit? De zakenmannen waren van mening dat je wereldsterren moest aantrekken. Ongeveer wat de clubs in Saudi-Arabië op het moment doen.

Je kunt wel stellen dat de New York Cosmos flinkt uitpakte. Onder andere Pelé, één van de beste spelers aller tijden, kwam naar de Amerikaanse club. Dit zorgde meteen voor grote impact. Het stadion waar normaal gesproken niemand kwam, was ineens gevuld met 70.000 toeschouwers. Dit zorgde ervoor dat er meerdere Europese sterren, die aan het einde van hun carrière zaten, de overstap maakten naar Amerika. Dit waren onder ander Franz Beckenbauer, Carlos Alberto en de Nederlander Johan Neeskens.

Failliet

Toch ging het niet zoals gehoopt. Na een aantal jaar bleef de verwachte populariteit van voetbal in Amerika uit. De New York Cosmos kroonde zich vijf keer tot beste van Amerika, maar de animo voor de competitie was te laag. Daarnaast kreeg de club te maken met schulden. Hoe moet je anders al die salarissen van de wereldsterren betalen? Cosmos ging failliet en het grote feest was over.

In de documentaire zie je de succesverhalen van de club en komen meerdere spelers aan het woord. Ook zie je hoe snel een club ten onder kan gaan. Kun je niet wachten om te kijken? De voetbal documentaire is te zien op Apple TV.

Wil je meer weten over de val van de New York Cosmos? Lees het nu!