SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Dávid Hancko’s road to De Kuip

In de jeugd was hij te klein en in de meest beslissende periode van zijn carrière brak hij beide benen. Desondanks liet Dávid Hancko zich, door niets of niemand, uit het voetbalveld slaan. Wij spraken de Slowaakse Feyenoord-verdediger over zijn onuitputbare motivatie, de wondere werking van supporters en de balans tussen bal en baby.

Hancko voor de camera van Life After Football

Geschreven door: Anne Greaves

Zonder wrijving geen glans

Hoewel Dávid van links en rechts om de oren kreeg dat de kans om profvoetballer te worden heel klein is, was hij vastbesloten. ‘Ik zag mezelf gewoon echt niet als een politieagent of zoiets’, lacht hij. Die tunnelvisie ging mee in de koffer naar de grote stad, toen hij in 2013 terechtkwam in de opleiding van MŠK Žilina. ‘De academy in Žilina heeft me het vertrouwen gegeven dat je alles kan, zolang je er maar hard genoeg voor werkt. Ik heb daar geleerd dat het in mijn natuur zit om mezelf continu te willen verbeteren.’

De carrière van Hancko kende vervolgens een donkere periode. ‘Omdat ik allebei mijn benen had gebroken, onderging ik op mijn zestiende en zeventiende meerdere operaties. Dit is in het betaald voetbal nu juist die doorslaggevende leeftijd waarop zal blijken of je het professioneel gaat redden of niet.’ Twijfels kregen de overhand. ‘Wie wil er nu een boot waarbij de zeilen kapot zijn?’ Toch besloot de centrale verdediger alles op alles te zetten om zijn herstel, op de juiste manier, te bespoedigen. Zijn jongensdroom was de drijfveer om het onmogelijke mogelijk te maken. En dat heeft hij gedaan.

The Road to Rotterdam

Dávid zijn trouwe vastberadenheid resulteerde in zijn debuut in het eerste van Žilina in 2016. Nog geen twee jaar later mocht hij zich melden bij het Slowaaks voetbalelftal en verscheen hij via het Italiaanse Fiorentina bij Sparta Praag. Zo zie je maar weer: waar een wil is, is een weg. En die weg leidde naar Rotterdam, waar hij een klein jaar geleden ging wonen met de liefde van zijn leven.

‘Hoe ik haar heb ontmoet?’ Er verschijnt een brede grijns op het gezicht van de Slowaak als hij begint over zijn vrouw, de vijf jaar oudere Tsjechische tennisster Kristýna Plíšková. ‘Ze likete mijn foto op Instagram, we begonnen met elkaar te kletsen en vanaf dat moment zijn we nooit meer uit elkaar gegaan.’ De verdediger vertelt hoe het stel, nog geen maand na de eerste ontmoeting, bijna een half jaar samen in een appartement heeft vastgezeten. Dat was overigens niet noodgedwongen. Binnenblijven was raadzaam vanwege het coronavirus. Samen binnenblijven was daarentegen een vrije en weloverwogen keuze van de tortelduifjes.

Een relatie tussen topsporters is soms lastig door alle trainingen, wedstrijden en reizen, maar omdat alle sport stil lag door covid hoefden Dávid en Kristýna daar niet mee te dealen. Van het een kwam het ander. Ze gingen – dit keer officieel – samenwonen, ze zeiden volmondig ja tegen elkaar voor het altaar en ze begonnen niet veel later met het stichten van een eigen gezinnetje. ‘Kristýna is voor nu gestopt met tennissen, maar ze gaat dat misschien weer oppakken als baby Adam ouder is.’

Hancko heeft ook talent voor de camera
Hancko is kampioen met Feyenoord