SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Girlpower op het voetbalveld!

Terwijl vrouwenvoetbal steeds populairder wordt in Nederland, is dit niet overal in de wereld het geval. In Iran zijn er strenge regels tegen vrouwen. Ze mogen niet spelen zonder hoofddoek en er mogen geen mannen aanwezig zijn in het stadion. Toch willen ze graag een wedstrijd spelen. Daarom kijken we in onze wekelijkse rubriek DOCU-DAY deze keer naar de documentaire “Football Under Cover”. Een verhaal dat je meeneemt naar de eerste vrouwelijke voetbalwedstrijd in de geschiedenis van Iran.

DOCUDAY: Football Under Cover

Geschreven door: Milan Verleg

Doorzettingsvermogen buiten het veld

De documentaire filmt de reis van een vrouwenvoetbalteam uit Berlijn. Ze willen graag een wedstrijd spelen tegen een Iraans team dat een enorme passie heeft voor voetbal. Ze hebben alleen één probleem: er is geen team om tegen te spelen. Toen Marlene, linksback van het Duitse vrouwenteam, hoorde van deze situatie, was ze vastbesloten om een wedstrijd tegen ze te regelen.

Het was alleen niet makkelijk om te doen. Er heerste strenge regels in Iran en het leek erop dat het niet ging lukken. Toch gaf Marlene niet op. De liefde voor de sport en vastberadenheid om verder te gaan, zorgde ervoor dat ze na één jaar een visum wist te bemachtigen voor haar team. Ze mochten naar Iran!

Sport overwint alles

In april 2006 was het dan zover. Vrouwenvoetbal vond plaats in Iran! Het Duitse team vloog naar Teheran en speelde voor een menigte van duizenden juichende vrouwen de wedstrijd van hun leven. Het staat symbool voor de kracht van sport om culturele-, politieke- en gender barrières te overwinnen. De documentaire legt de opwinding en energie van de wedstrijd vast, evenals de persoonlijke verhalen van de spelers. Hierdoor krijg je een uniek inzicht van Iran en de regels voor vrouwen.

Het is daarnaast vandaag internationale vrouwendag. Een dag waarop vrouwen in het zonnetje worden gezet. Helaas kan dit niet overal in de wereld gebeuren. De documentaire komt uit 2008, maar is hierdoor nog steeds relevant. De regels in Iran zijn weinig veranderd. Vrouwen hebben het nog steeds lastig en dit komt gelukkig steeds meer ter sprake. Er zijn meer protesten in Iran en ook in de voetbalwereld. Zo hielden de Iraanse voetballers tijdens het volkslied op het WK hun mond dicht. Een collectief gebaar tegen het Iraanse regime dat geweld gebruikt tegen de protesten van vrouwen.

Vorige week keken we naar de Viaplay documentaire “South of the River”. Een indrukwekkend verhaal dat je meeneemt naar de reis van voetballers die zijn opgegroeid in een van de gevaarlijkste gebieden van Engeland.