SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Giovanni van Bronckhorst: ‘Ik praat nooit slecht over wie dan ook’

Giovanni van Bronckhorst zit sinds november 2022 zonder club, maar lijkt ready voor een nieuwe klus. Sinds een aantal dagen hangen er geruchten in de lucht: gaat de Nederlander aan de slag bij Besiktas? Wij gunnen het ‘Gio’ van harte! Vandaag zetten we hem alvast extra in het zonnetje. We blikken in onze wekelijkse rubriek Dive into Archive terug op een interview uit 2017.

Giovanni van Bronckhorst

Het is 2017 en het is Feyenoord eindelijk weer gelukt: de landstitel gaat naar Rotterdam. Giovanni van Bronckhorst, op dat moment trainer van Feyenoord, is zo blij als een kind. Dat merken wij als hij voor de camera van Life After Football verschijnt.

Uitzondering

Laat een willekeurige PSV-speler los in Amsterdam en hij ontvangt boze blikken. Komt de gemiddelde Ajacied het centrum van Rotterdam in zonder te worden nageroepen? Echt niet! Idem dito andersom. De uitzondering op de regel? Dat is Giovanni van Bronckhorst, waarschijnlijk de enige Feyenoorder die zelfs in Amsterdam felicitaties ontvangt vanwege de in mei jongstleden veroverde landstitel.

Gio: ‘Ik moet zeggen dat ik zowel in mijn actieve carrière als nu in mijn trainersbestaan nooit zulke negatieve ervaringen heb gehad. Ik weet ook niet waar dat aan ligt. Laatst was ik in Carré voor een afspraak die al maanden gepland stond (met Ali B, red.). Het was precies vijf dagen na het kampioenschap van Feyenoord, maar ik heb daar inderdaad aardig wat felicitaties ontvangen. Heel apart. Ali zei zelfs met een knipoog nog ‘dat-ie een heel speciale gast bij zich had, waar we in Amsterdam ook heel blij mee zijn’. Van huis uit heb ik veel respect meegekregen. Ik laat iedereen in zijn of haar waarde, praat nooit slecht over wie dan ook. Ik denk dat mensen dat zien en daarom ook met respect op mij reageren. Zelfs als ik op dat moment een Feyenoorder in de Ajax-stad ben.’

Giovanni van Bronckhorst
Giovanni van Bronckhorst

Contractverlenging

Nog zo’n opvallend fenomeen is de contractverlenging die Van Bronckhorst na vorig seizoen – zijn eerste als eindverantwoordelijke – ontving. Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn Team Gio, maar iedereen weet dat het voor veel trainers een ander verhaal is. Gemiddeld gesproken, wanneer een trainer vier of vijf wedstrijden achter elkaar verliest, wordt hij op z’n minst op het matje geroepen. Vaak ook wordt hij eruit gebonjourd. Dat gold na zeven verloren wedstrijden op rij niet voor Giovanni van Bronckhorst.

Wat de reden was dat hij ook hier de uitzondering op de regel vormde? Gio: ‘Ik denk dat het te maken had met mijn functioneren, buiten het resultaat om. Bovendien zal het hebben geholpen dat ik een kind van de club ben. Ik heb wat extra wedstrijden gekregen – denk ik – omdat ze bij de club ook wel zagen hoe ik met mensen omging, hoe ik in de groep stond en hoe ik bijvoorbeeld de staf aanstuurde. In het voetbal, en zeker als coach, word je doorgaans afgerekend op het resultaat. Het had zomaar anders kunnen lopen, dat realiseer ik me ook. Ik ben blij dat ze bij Feyenoord vertrouwen hebben gehouden in mijn manier van werken. Daar moet je als club sterk voor in je schoenen staan. Maar kijk, we zijn nu veertien maanden verder en twee prijzen rijker. En we zijn na achttien jaar eindelijk weer eens landskampioen geworden!’

Een aantal maanden geleden kwam Giovanni van Bronckorst ook al voor de camera van Life After Football. Dit keer niet voor zijn carrière, maar voor zijn passie voor fashion. Welke fashiontip gaf ‘Gio’ aan onze lezers? Lees het nu!