SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Game to watch: Cim Bom Bom-Gele Kanaries

Het is weer zover. Aankomende zondag staat de ontmoeting tussen de Turkse topploegen Galatasaray en Fenerbahçe op het programma. Aan spanning en sensatie ontbreekt er normaal niets. Beide supportersgroepen zijn bloedfanatiek en maken veel sfeer, waardoor de wedstrijd flink kan ontbranden. Hoe zal dat nu zijn zonder die supporters op de tribune? Daarom is deze kraker onze Game to watch van deze week.

Fenerbahçe en Galatasaray zijn de meest populaire Turkse clubs en beide afkomstig uit Istanbul. Beide partijen hebben een grote fanbase. De eerste wedstrijd tussen deze twee grootmachten vond plaats op 17 januari 1909 en werd gewonnen door Galatasaray. De rivaliteit tussen beide clubs was toen nog ver te zoeken. Inmiddels is er een grote haat en nijd tussen de ploegen wat te merken is binnen, maar ook zeker buiten de lijnen. 

Voetbalvandalisme komt de laatste jaren veel voor onder de beide supportersgroepen. In het stadion uit dit zich in het slopen van stoelen of het afsteken van vuurwerk. Buiten het stadion ontstaan er gevechten en straatrellen. De rivaliteit en haat is zelfs zo groot, dat er veel gewelddadige incidenten plaatsvinden voor of na een derby. Komende zondag wordt onze Game to watch om 18.00 uur afgetrapt in Türk Telekom Stadyumu en kunnen we kijken welke ploeg er zonder publiek het beste spel op de mat kan leggen. 

Leeg stadion

De incidenten buiten het stadion zullen misschien nog blijven, maar de sfeer in het stadion zal volledig weg zijn. In de Turkse competitie zijn er tot het einde van dit jaar geen supporters welkom in het stadion. De ‘Intercontinentale Derby’ zal compleet anders zijn dan normaal. De coronakwestie houdt natuurlijk geen rekening met de altijd geweldige wedstrijd tussen Fener en Gala. De ploegen zullen het moeten doen zonder haar twaalfde man. Hierdoor zal het spektakel alleen vanaf het veld moeten komen. Hopelijk zien we ook onze Nederlandse enclave in Istanbul 

Game to watch: Het stadion als er geen toeschouwers zijn

Rivaliteit op het veld

Op het veld strijden beide clubs om de titel van meest succesvolle voetbalclub in Turkije. Qua populariteit zijn beide clubs altijd de grootste van het land geweest. Het is ook de wedstrijd van de beste Turkse club in Europa tegen de club met de meeste Turkse landskampioenschappen. Zo heeft Galatasaray als enige Turkse team de UEFA Cup en de UEFA Super Cup gewonnen. Aan de andere kant vierde Fenerbahçe vaker Turkse landskampioenschappen, terwijl Galatasaray dan weer vaker de Turkse beker heeft gewonnen.

De bijnaam van Gala is ‘Cim Bom Bom’ en betekent letterlijk ‘Overwinnaars van Europa’, waarmee zij doelen op hun behaalde Europese successen. De speler van Fener worden op haar beurt dan weer de Sarı Kanaryalar – ofwel Gele Kanaries – genoemd. Keeper Cihat Arman had in de jaren ’40 namelijk altijd een geel voetbalshirt aan waardoor hij op een gegeven moment gekscherend ‘Gele Kanarie’ genoemd zou worden door de toeschouwers. Nadat Arman gestopt was met voetbal, bleef de term vaak terugkomen en een bijnaam was geboren.

Game to watch: De rivaliteit binnen het veld kan er soms fel aan toe gaan

Nederlandse enclave

Met een beetje geluk kunnen we vijf Nederlanders in actie zien aan de kant van Fenerbahçe hebben we Nederlands jeugdinternational Ferdi Kadıoğlu, de geboren Rotterdammer Garry Rodrigues die momenteel voor Kaapverdië uitkomt en Nederlandse Turk Deniz Türüc. Hij speelde jarenlang voor Go Ahead Eagles en heeft het nu geschopt tot gewaardeerde kracht bij Fener. Bij hun tegenstander Galatasaray spelen onder meer 63-voudig Oranje-international Ryan Babel en Ömer Bayram die een verleden heeft in Breda. Hier werd hij namelijk geboren en maakte vervolgens ook zijn debuut in het profvoetbal bij NAC Breda. Ondanks het ontbreken van publiek zijn wij heel benieuwd naar deze kraker, onze Game to watch van deze week!

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.