Franz Beckenbauer, ‘Der Kaiser’ op alle fronten
Afgelopen maandag werd de wereld opgeschrikt met het droevige nieuws dat Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd is overleden. Beckenbauer was al een tijdje ernstig ziek en om die reden al langer niet in het openbaar verschenen in Duitsland. Beckenbauer is een Duitse voetballegende en behoort tot het rijtje met onbetwiste grootheden van het wereldwijde voetbal met Pelé, Maradona, Cruijff en Zidane. Noem alleen hun voornaam, Edson, Diego, Johan, Zinedine of Franz, en bij veel mensen, waar ook ter wereld, gaat een lichtje branden. Slechts één van hen veroverde de wereldtitel als speler en als bondscoach en organiseerde daarnaast een succesvol WK-toernooi. Niet voor niets kreeg hij de bijnaam ‘Der Kaiser’: Franz Beckenbauer.
Franz Anton Beckenbauer
Franz en Antonie Beckenbauer kregen op 11 september 1945 een zoon die ze Franz Anton noemden. Ze veronderstelden aanvankelijk een meisje te krijgen en zouden haar Franziska noemen, maar het werd dus een jongen. ‘Der Franz’ groeit op in de wijk Giesing, een van de armste buurten van München. Met zijn vader, die postbeambte ‘Obersekretär’ is, zijn moeder, zijn oudere broer Walter en nog vier familieleden woont hij in een vierkamerflat. Direct na de oorlog is er van alles te weinig. Kracht en doorzettingsvermogen zijn nodig om te overleven. Waarschijnlijk heeft die eerste winter hem al op jonge leeftijd gevormd. Hij wordt mede opgevoed door de Jezuïeten en komt in een internaat in Ingolstadt terecht.
Furore in München
Als tiener meldt hij zich aan bij de voetbalclub SC 1906 München. In 1958 stapt hij over naar de grootste club van München, TSV 1860 München. Een vechtpartijtje met een tegenstander leidt ertoe dat hij weg moet. Hij meldt zich aan bij FC Bayern München, op dat moment de tweede club van de stad. Vlak voor zijn twintigste verjaardag debuteert hij in de hoofdmacht van Bayern dat dan nog in de tweede liga speelt. Hij debuteert met een doelpunt. In 1965 promoveert hij met Bayern naar de Bundesliga. In de jaren erna maakt de club eerst naam in Duitsland en later in Europa. In zijn tijd winnen Bayern en Beckenbauer vier landstitels en vier Duitse bekers. In de periode 1974-1976 verovert Bayern zelfs drie keer de Europa Cup 1, de voorloper van de huidige Champions League.
Zomercarnaval
De media geeft hem de bijnaam Der Kaiser vanwege zijn elegante stijl en leidinggevende capaciteiten binnen en buiten het veld. Zo werd Beckenbauer voorzitter van het organisatiecomité van de FIFA World Cup 2006 in Duitsland. Vanaf de eerste presentatie van het ‘bid’ tot en met de finale in Berlijn in juli 2006 werkte Beckenbauer negen jaar lang met volle overgave aan het evenement, dat nog steeds wordt gezien als één van de beste en leukste WK’s ooit. Het was één groot zomercarnaval, waarin Duitsland in de halve finale verloor van de latere kampioen Italië (0-2) en uiteindelijk beslag legde op de derde plaats door in de ‘kleine’ finale Portugal met 3-1 te verslaan.
Bild, de meest verkochte krant in Duitsland, schreef: ‘De 31 dagen van het WK hebben Duitsland veranderd. De Duitsers zelf zijn er beter dan hun politici in geslaagd in een maand tijd een positief beeld van het land te geven. Duitsland is een gelukkig en vreedzaam land. Het is modern, innovatief en creatief.’ ‘Vergeet de finale en het voetbal. De Duitsers zijn de echte World Cupwinnaars’, jubelde The Times. Het middelpunt van dit sportieve succes was Franz Beckenbauer, die werkelijk overal leek te zijn. Hij woonde 46 van de 64 wedstrijden in levenden lijve bij. En daags voordat de achtste finales begonnen, had hij zelfs nog even tijd naar zijn huis in Oberndorf bij Kitzbühel te vliegen om zijn Heidi te trouwen, de derde mevrouw Beckenbauer.
In het middelpunt
Waar hij ook komt, Der Kaiser staat altijd in de belangstelling. Hij schuwt de media niet, gelet ook op zijn soms pittige uitspraken in columns en televisieoptredens. Als erevoorzitter van Bayern München gaat hij regelmatig de confrontatie aan met spelers en trainers, Louis van Gaal kan erover meepraten. Privé zoekt hij graag de rust van de Oostenrijkse bergen. In de buurt van zijn woonplaats Oberndorf wandelt en klimt hij graag. Maar het komt er te weinig van. Verder golft hij graag en leest hij veel over de Chinese filosoof Lao Tse, die aan de basis stond van het Taoïsme.
De moderne libero
Als speler en coach werd Beckenbauer alom bewonderd en gerespecteerd. Hij begon zijn carrière als een imponerende middenvelder, maar werd uiteindelijk bekend als één van de beste verdedigers allertijden. Hij was een veelzijdige speler – die voortdurend gebarend – op een correcte manier ingreep, het spel verplaatste en af toe mee de aanval zocht. Ook nu nog wordt hij gezien als de allereerste moderne libero.
Hij was aanvoerder van het team dat Europees kampioen werd in 1972 en wereldkampioen in 1974. In de finale van dat laatste WK versloeg die Mannschaft het Nederlands elftal van Johan Cruijff en Rinus Michels met 2-1. Dat jaar won Beckenbauer met Bayern ook de Europa Cup 1. Als coach herhaalde hij dat kunststukje. Als opvolger van bondscoach Jupp Derwall verloor hij in 1986 de WK-finale met 3-2 van Argentinië. Vier jaar later nam hij revanche op de Argentijnen door in Rome met 1-0 te winnen. Oranje verloor in de achtste finales van dat WK met 2-1 van Duitsland. Beckenbauer stapte na afloop de Nederlandse bus in om de spelers op te beuren. Arrivés als Gullit, Rijkaard, Van Basten en Ronald Koeman zullen dat niet snel vergeten. Het zegt veel over de mens Beckenbauer.
Gerelateerde artikelen
Sandro Tonali after 10 month ban: ‘’I was two different people, now I am one’’
”I used to be very closed off and never spoke with anyone on the training ground. Now it’s different, especially with the staff.’’
Read more