SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Hoe E-Sports big business werd

Lange tijd zagen veel mensen gamen als een leuk tijdverdrijf. Door de jaren heen is de gamescene dermate gegroeid dat er groot geld in te verdienen valt. Het fenomeen Electronic Sports (E-sports) wordt bekender, maar toch zijn vooral de oudere generaties nog niet overtuigd. FIFA is zo’n voetbalgame die in Nederland groot is onder de E-sporters. Wat is eigenlijk het hele verhaal achter E-sports en waarom zal je dit alleen maar vaker gaan horen? Hier alles even op een rijtje.

FIFA is een game die vele gebruikers kent. Elk jaar zijn er weer veel spelers die uitkijken naar de nieuwste editie. Waar je vroeger alleen een offline carrière kon starten en vriendschappelijke wedstrijden kon spelen. Is dat tegenwoordig uitgebouwd tot een heuse E-sports FIFA competitie, waarin gamers een club vertegenwoordigen. Er zijn verschillende toernooien en competities. Dit kan zijn van Weekend League en Division Rivals tot de eDivisie en de FIFA eWorld Cup. Een breed aanbod en daarom voor elk type speler wat om te spelen.

Professioneel E-Sporter

Tegenwoordig kennen we veel professionele E-Sporters in Nederland, maar dat was een paar jaar geleden wel anders. Voor 2016 was er in Nederland nog niks wat betreft FIFA als professional. In 2016 tekende Koen Weijland een contract met Ajax en werd daarmee de eerste professionele E-Sporter van Nederland. Koen was al wereldkampioen FIFA in 2010, 2011 en 2015, voordat hij tekende. Ook is hij vijf keer Nederlands kampioen geweest. Door het unicum als eerste professionele E-Sporter van Nederland werd er een bal aan het rollen gebracht. Er kwamen meer clubs die een speler lieten tekenen als gamer voor de club. Vanaf dat moment ging het heel erg snel in de FIFA-scene. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen gaande en dat volgt zich in een rap tempo op. Zo is Koen Weijland op 20 oktober 2020 benoemd door de KNVB tot eerst bondscoach van het op te richten E-Oranje.

Het E-sports podium dat je uiteindelijk wil bereiken

Competitie en toernooien

De eDivisie is in Nederland dé competitie, waarin alle clubs uit de Eredivisie strijden om de titel. Deze competitie bestaat sinds het seizoen 2016/2017. Elke speeldag van een club bestaat uit twee wedstrijden, namelijk een wedstrijd op de Playstation en een wedstrijd op de Xbox. De overall stand van twee wedstrijden besluit wie er gewonnen heeft. Afgelopen woensdag 6 januari kroonde Ajax zich tot kampioen. Voor Ajax Xbox speler Dani Hagebeuk is dit de derde keer dat hij de titel pakt. Ieder jaar zijn er ook verschillende internationale toernooien. Spelers kunnen zich hiervoor kwalificeren via de online play-offs. Voorbeelden van toernooien zijn de FIFA eWorld Cup en de FUT Champions Cup.

Door deelname aan toernooien en competities kunnen spelers Global Series Points verdienen. Als je aan een groot toernooi meedoet kan je meer punten verdienen in tegenstelling tot een klein toernooi. De 64 spelers met de meeste punten aan het eind van een seizoen mogen meedoen aan het WK FIFA.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.