SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Voetbal in Engeland: duurzaamheid steeds hoger in het vaandel

Met de huidige klimaatverandering speelt duurzaamheid een steeds prominentere rol in onze samenleving. Ook in de voetballerij is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Zo is er steeds meer kritiek te horen op de wijze waarop clubs richting hun uitwedstrijden afreizen. In grote voetballanden als Engeland, Spanje of Frankrijk is een binnenlandse vlucht meer een regel dan een uitzondering. Zo stapte vorig seizoen Manchester United in het vliegtuig voor de uitwedstrijd tegen Leicester City met een afstand van 160 kilometer. Dit kon dan ook op veel kritiek rekenen in de media. De Oranje Leeuwinnen vlogen tijdens het WK in Nieuw-Zeeland en Australië alleen in de groepsfase al meer dan 42.000 kilometer. Een kanttekening hierbij is dat dit onmacht betreft voor de KNVB, maar dit zegt veel over de organisatie en de denkwijze binnen het voetbal.

Chelsea selectie bij aankomst op het vliegveld voor een uitwedstrijd

De voetballerij is verantwoordelijk voor een gigantische ecologische voetafdruk. Hoewel een aantal clubs zich inspannen om hun steentje bij te dragen, daar is het overgrote deel van de clubs hier nog niet mee bezig. Een aantal van deze clubs bevindt zich in de competities van de English Football League, kortweg de EFL. In deze competities zijn een aantal initiatieven van start gegaan om clubs bewust te laten worden van hun ecologische voetafdruk en duurzaam beleid te monitoren.

Milieubewust reizen

Uit onderzoek bleek dat Premier League clubs in twee maanden tijd gebruikmaakten van 81 korte-afstandsvluchten. Er is een nieuw handvest voor duurzaam reizen geïntroduceerd om teams te ondersteunen die op een duurzamere manier willen reizen. Millwall neemt het voortouw met hun ‘no-flight’ beleid, gevolgd door Forest Green Rovers, Bristol City, Bristol Rovers, Swindon Town en Mansfield Town. De zes clubs hebben samen met de Football Supporters’ Association en de liefdadigheidsinstelling Pledgeball een handvest opgesteld dat moet bijdragen aan het onderzoeken en implementeren van een milieuvriendelijk reisbeleid voor clubs.

EFL Green Clubs

Ook is EFL Green Clubs in het leven geroepen, een innovatief programma dat EFL-clubs in het hele land ondersteunt bij het verbeteren van hun ecologische voetafdruk. Dat komt voort uit een samenwerking tussen de EFL en GreenCode, het milieu-accreditatieschema dat Forest Green Rovers heeft geholpen om internationale uitverkiezing als ’s werelds groenste voetbalclub te verkrijgen. GreenCode evalueert de milieuprestaties van clubs en biedt begeleiding voor continue verbetering. Na een initiële beoordeling krijgen clubs op maat gemaakte adviezen en trainingen om hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid te verbeteren, met als uiteindelijk doel een GreenCode-accreditatie. Om deze status te verkrijgen dient er een hoop veranderd te worden, maar hun actieve deelname brengt hen dichter bij het doel van EFL Green Club-lidmaatschap. Momenteel kunnen alleen Bristol City en Forest Green Rovers rekenen op een GreenCode-accreditatie. Eerder besteedden wij al aandacht aan het bijzondere verhaal van de Forest Green Rovers en hun inzet voor duurzaamheid binnen het voetbal.

Benieuwd hoe goed jouw club scoort op het gebied van duurzaamheid? Check de Sustainability Index.