SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Een strijd tussen passie en geloof

Ramadan is officieel begonnen. Een periode van een maand waarin moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. Maar hoe doe je dit als je ondertussen sport? Dat maakt het een heel stuk lastiger. Vandaag in DOCU DAY lichten we daarom een documentaire uit die gaat over drie jongens in de topsport die hun religieuze overtuigingen en hun passie voor sport proberen te combineren.

Een strijd tussen passie en geloof

Geschreven door: Milan Verleg

Uniek inzicht

De documentaire “Fordson: Faith, Fasting, Football” komt uit 2012 en gaat over drie studenten van de Islamitische Universiteit van Houston. Ze zijn zeer getalenteerde American football-spelers en maken deel uit van het football team van de universiteit. Het is alleen zo dat de heilige maand Ramadan precies valt tijdens hun football-seizoen. Hoe ga je hiermee om?

De documentaire volgt de studenten het hele seizoen en laat hun dagelijkse strijd zien om geloof en sport te combineren. Zo zie je dat de spelers wedstrijden spelen terwijl ze vasten en dat ze hun gebeden op tijd verrichten, doordat er trainingen zijn. Hierdoor zie je ook hoe de moslims hun identiteit behouden in een Amerikaanse sportcultuur die vaak in strijd is met hun geloof.

Ramadan op het voetbalveld

Overal in de sport proberen moslims hun passie en geloof te combineren. Zo ook op het voetbalveld. Toen Ajax in het seizoen 2018/2019 de halve finale van de Champions League haalde, was de Ramadan bezig. Het was voor Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit hun carrière en toch gingen ze vasten. Het laat zien hoe knap het is om als topsporter op zo’n niveau wedstrijden te spelen en dit te combineren met je geloof.

In 2016 bewees Real Madrid-ster Karim Benzema ook dat je zonder voeding kan presteren op het hoogste voetbalpodium van de wereld. Hij deed mee aan de Ramadan tijdens de Champions League finale tussen Real Madrid en Juventus. De Fransman won uiteindelijk met 4-1 en daar kan je hem alleen maar complimenten voor geven. Het was dan ook niet de eerste keer dat de aanvaller een belangrijk sportevenement speelde tijdens de Ramadan. Zo werd er op het WK van 2014 een speciaal voedingsschema voor hem ontwikkeld zodat hij ondanks het vasten optimaal kon presteren.

Premier League denkt mee

De Ramadan valt dit jaar tijdens het einde van het voetbalseizoen. De Premier League heeft hier dan ook iets voor bedacht. Er zullen tijdens de wedstrijden extra pauzes zijn, zodat spelers het vasten kunnen onderbreken door het nemen van drankjes, gels of supplementen. Meerdere spelers in de Premier League zoals Mohamed Salah, N’Golo Kanté en Riyad Mahrez doen namelijk mee aan de Ramadan. Het is dan ook niet de eerste keer dat dit gebeurt. In 2021 werd er om deze reden al een wedstrijd een half uur stilgelegd.

Vorige week keken we naar de documentaire “Looking for”. Hierin neemt een voormalig stervoetballer van Manchester United je mee langs alle grote voetbalclubs in de wereld. Een must see!