SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Een ode aan Willem van Hanegem

Willem van Hanegem is één van de populairste voetballers die Nederland heeft gekend en vandaag viert ‘De Kromme’ zijn 80e verjaardag. Speciaal daarom zetten wij hem in het zonnetje. We brengen een ode aan de geweldige voetballer die Van Hanegem was. Wat vinden Johan Cruijff en Regi Blinker van deze Nederlandse icoon?

Willem van Hanegem

Carrière

Willem van Hanegem was de nummer 10 die spelers met een schitterende steekpass kon wegsturen. Hij had spelinzicht waar veel middenvelders jaloers op zijn en wist precies wanneer hij het spel moest versnellen of vertragen. De middenvelder speelde bij diverse Nederlandse clubs, waaronder Feyenoord, AZ en Utrecht, en had een buitenlands avontuur bij Chicago Sting in Amerika. Toch staat de ‘De Kromme’ vooral bekend als een echte Feyenoorder. Al hebben sommige mensen hier hun twijfels over. Van Hanegem speelde er lange tijd, maar geeft tegenwoordig soms kritiek op de Rotterdamse club in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad.

De prijzenkast van de Nederlander is aardig gevuld. Hij kroonde zich drie keer tot landskampioen van Nederland, won tweemaal de KNVB-beker en eenmaal de UEFA Cup. Toch zijn dit niet zijn hoogtepunten. Van Hanegem won in 1970 zowel de Europa Cup 1 (Champions League) als de Wereldbeker voor clubs.

Vandaag zet ook Feyenoord zijn icoon in het zonnetje. Dit doen ze met een speciale video. De tekst bij de video luidt als volgt: een van de grootste Feyenoorders aller tijden. Check het filmpje hieronder!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Feyenoord Rotterdam (@feyenoord)

Oranje

Van Hanegem heeft veel betekend voor het Nederlands Elftal. Hij speelde in de tijd van Johan Cruijff, toen het spel van Nederland bekend stond als ’totaalvoetbal’. Uiteindelijk speelde de voormalig Feyenoord-speler 52 keer voor het Nederlands Elftal, maar hij maakte slechts twee eindtoernooien mee: het WK 1974 en het EK 1976. Na afloop van het wereldkampioenschap vertelde Van Hanegem dat hij zelf al snel door had dat Nederland zich niet ging kronen tot de beste van de wereld. “Ik had het gevoel dat we bij de laatste vier zouden komen en het net niet zouden halen. Dat heb je toch weleens, zo’n voorgevoel?”

Het EK van 1976 liep slecht af voor de middenvelder. In de halve finale tegen Tsjechoslowakije was Van Hanegem te lang aan het tijdrekken. De scheidsrechter had er genoeg van en gaf hem een rode kaart. Hierdoor kwam het Nederlands Elftal met negen spelers op het veld, aangezien Johan Neeskens al eerder een rode kaart ontving. De Nederlanders verloren en konden hun koffers pakken.

De Kromme

Waar komt de bijnaam ‘De Kromme’ vandaan? Veel mensen denken dat Van Hanegem zijn bijnaam kreeg door zijn manier van passen. Zo trapte de voormalig Feyenoord-speler nooit een strakke bal, maar koos hij vaak voor een boogje. Toch heeft de bijnaam eigenlijk een andere betekenis. De Nederlander liep namelijk altijd voorovergebogen over het veld. Daarnaast werd hij ook weleens ‘stille Willem’ genoemd, wegens zijn rustige persoonlijkheid en droge humor.

Johan Cruijff

Lang geleden vertelde Johan Cruijff in een interview aan Feyenoord over de speler die Willem van Hanegem op dat moment was. “Als tegenstander is hij één van de moeilijkste, omdat hij alles heeft wat een tegenstander moet hebben. Hij kan de boel breken als dat moet, hij kan je eruit praten als het moet. En hij kan ook verschrikkelijk goed voetballen, als het moet.”

Ook als medespeler was het voor Cruijff een genot om met de middenvelder te spelen. “Als medespeler ligt het toch weer een beetje anders, omdat hij dus zo verschrikkelijk veel kwaliteiten heeft. Het is in een elftal haast een onmisbaar figuur. En als hij totaal positief ingesteld is, dan heeft hij ook door zijn praten een enorme invloed.”

Life After Football

Na zijn carrière bleef hij werken in de voetbalwereld. Hoewel we ook niet anders hadden verwacht. Hij werd bij een aantal ploegen (assistent-)trainer en wist in 1992 zijn eerste grote prijs als hoofdtrainer te winnen: landskampioen met Feyenoord.

Regi Blinker maakte toen deel uit van de selectie en hij heeft enorm veel respect voor Van Hanegem. Al was Regi in het begin niet direct enthousiast over de trainer, aangezien hij nog niet veel van hem afwist. Uiteindelijk veranderde deze mening en Regi noemt Van Hanegem tot de dag van vandaag ’trainer’. Dit doet hij uit dankbaarheid en respect. De voormalig aanvaller vindt ‘De Kromme’ geheel authentiek en iemand die altijd zichzelf blijft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Regi Blinker (@regiblinker)

Nadat hij nog trainer was bij veel verschillende ploegen, werd ‘De Kromme’ in 2008 ontslagen door FC Utrecht. Dit betekende het einde van zijn trainerscarrière. Van Hanegem besloot voetbalanalist te worden en is nog steeds te aanschouwen op de televisie.