SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Een ode aan een echte klassieker: de Adidas Copa Mundial

Voetbalschoenen zijn een lust voor het oog voor elke voetballiefhebber. Vroeger waren ze enkel in het zwart te verkrijgen, maar die tijd zijn we al lang gepasseerd. Voetballers lopen tegenwoordig met de opvallendste kleuren en patronen op hun schoeisel en dit allemaal in commercieel belang. We verlangen steeds vaker terug naar de zwarte, leren voetbalschoen. Daarom brengen wij een ode aan de Adidas Copa Mundial.

Adidas Copa Mundial

De classic voetbalschoen van Adidas werd in 1979 geïntroduceerd. De naam van de schoen is geïnspireerd door het WK, Copa Mundial betekent namelijk letterlijk ‘Wereldbeker’. De kicksen zijn ontworpen voor het WK 1982 in Spanje. Ruim 40 jaar later zijn we deze schoen nog steeds niet vergeten. Terugdenkend aan deze voetbalschoen kun je het gras ruiken, de bal horen en het zweet voelen. Vandaag de dag staat de Copa Mundial synoniem voor het leveren van arbeid, maar laten we niet vergeten dat dit ook zeker een sierlijke schoen is. Legendarische voetballers als Diego Maradona, Zinedine Zidane en David Beckham betraden namelijk met de Adidas Copa Mundial het heilige speelveld.

Uiterlijk

De Copa Mundial, een echte klassieke schoen, zwart leder met drie witte strepen. Twaalf zwarte noppen verspreid over een witte zool. Lange, zwarte veters die voorafgaand aan de wedstrijd om de schoen heen gewikkeld moeten worden. En natuurlijk de flap. Over de veter of rechtopstaand, maar vooral flexibel. De zilveren letters maken het uiterlijk van de Copa Mundial compleet. Simpel, maar toch uniek. Door het prachtige, klassieke uiterlijk schittert deze voetbalschoen nog steeds wekelijks op de voetbalvelden en zal dit voor iedere voetballiefhebber als cultureel erfgoed beschouwd worden binnen de voetballerij.

Adidas - Copa Mundial

Ritueel

De Copa Mundial kent een vast ritueel. Als je ze zelf al eens hebt aangeschaft, zal je dit ongetwijfeld herkennen. Je pakt de schoen uit de doos, direct ruik je het leder. Je maakt de voetbalschoenen eerst nat, voordat je ze aantrekt voor een voetbalwedstrijd. Na afloop van een zware pot in druistig weer stop je een paar oude kranten in de kicksen, zodat ze de vorm van je voeten behouden. Wanneer ze eenmaal opgedroogd zijn smeer je ze in met een dikke laag vet, waardoor jij de volgende wedstrijd weer kunt vlammen. Dit vaste ritueel, iedere week weer. De Adidas Copa Mundial haalt mooie, nostalgische gevoelens naar boven.