SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De schaduwzijde van een WK voor het gastland

Afgelopen winter zagen we dat Qatar een grote make-over had gehad. Waarom? Het WK werd er gespeeld en het land wilde er perfect uitzien. Heel de wereld had de ogen op hen gericht en dit was het moment om te laten zien hoe goed ze zijn. Dit zien we eigenlijk bij bijna alle wereldkampioenschappen. Zo ook bij het WK 2010 in Afrika. Is iedereen alleen wel blij met deze renovaties? In onze wekelijkse rubriek DOCU DAY geven we antwoord op deze vraag aan de hand van de documentaire “De strijd om Johannesburg”.

De bijzondere documentaire De strijd om Johannesburg

Geschreven door: Milan Verleg

Alles voor de toekomst

Johannesburg was één van de steden tijdens het grootste sportevenement ter wereld. Zo was het de plek waar uiteindelijk de finale werd gespeeld tussen Nederland en Spanje. Al gaan we het daar niet meer overhebben. Het stadsbestuur van Johannesburg zag het tenminste als de ideale kans om de wereld te laten zien hoe mooi de stad wel niet is.

Dit kon immers grote invloed hebben op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de vele toeristen die ze konden gaan overhalen om naar De Regenboognatie te komen. De Zuid-Afrikaanse stad besloot daarom om in 2016 te beginnen aan een grote opknapbeurt. Hiervoor hadden ze maar liefst vier jaar de tijd. Het grootste doel was hierbij om de verpauperde buurten in het centrum weer te laten stralen. Filmmaker Rehad Desai vond dit zo interessant dat hij het besloot vast te leggen.

Stadion in Johannesburg dat werd gebruikt tijdens het WK

Win-win voor Johannesburg en haar inwoners?

Hij was op het eerste oog erg enthousiast met de beslissing van het stadsbestuur. Het ging immers juist de armen mensen in de stad helpen. Toch veranderde zijn mening na een tijdje. Hij vroeg zich af of de bestuurders en ondernemers wel echt de stad wilden helpen. Wilden ze niet vooral hun eigen zakken vullen?

In de documentaire zie je hoe de stad is veranderd in vier jaar. Aan het einde is het tijd om de balans op te maken. Hebben het stadsbestuur en de inwoners gewonnen door de stad op een goede manier te showen aan de rest van de wereld? Of zijn de armen inwoners juist de verliezers geworden in deze situatie en ging het vooral om het eigenbelang van het stadsbestuur? Vragen waar wij geen antwoord op geven. Daarvoor moet je toch echt de documentaire kijken.

De documentaire “De strijd om Johannesburg” duurt 52 minuten en is te zien op NPO Start. Toch meer interesse in wat anders? Vorige week lichtten we in onze wekelijkse rubriek DOCU Day de documentaire “Next Goal Wins” uit. Hierin wordt het nationale elftal met de grootste nederlaag ooit gevolgd!