SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: In de schaduw van de Kuip

Wekelijks trakteren we jou op een indrukwekkende documentaire uit de voetbal-, fashion- of lifestyle-industrie. Afgelopen week namen we je mee in de documentaire ‘Arsène Wenger′. Deze week staat er wederom een prachtige documentaire op het programma genaamd ‘In de schaduw van de kuip’. In deze documentaire krijg je een kijkje in de Rotterdamse wijk Feijenoord .

Bennie Wijnstekers Header Feijenoord

In deze documentaire krijg je een kijkje in de wijk Feijenoord in Rotterdam. Hoe de club, Feyenoord uit Rotterdam-Zuid een begrip werd door heel Nederland. Verder krijg je te zien hoe de wijk er uit zag door de 19de eeuw heen en de mensen die in de wijk woonde. Een grote aanrader en wij hebben met veel plezier deze documentaire even teruggekeken.

De wijk van Rotterdam-Zuid, Feijenoord

Rotterdam-Zuid was begin 19de eeuw niet veel meer dan een havengebied met ras arbeiders. Aan de rechterkant van de Maas waren de luxe winkels en welvarende mensen en aan de linkerkant de boeren die van buiten de stad naar ‘Zuid’ kwamen om te werken. Onder de hechte gemeenschap van arbeiders ontwikkelt zich een geheel eigen Rotterdamse cultuur: rauwer, hoekiger en zonder filter. In 1908 ontstond de voetbalclub, Feijenoord Rotterdam. De club werd opgericht door een groepje jonge arbeiders in een koffiehuis. Daarom stond Feyenoord in het begin bekent als ‘arbeidersclub’. Tegenwoordig kennen we de Rotterdammers als één van de grootste clubs van Nederland.

Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog was de Rotterdamse haven het eerste wat hersteld werd, vanwege de handel. Door het vele werk wat er in die tijd was, kwam er al snel een groot woningtekort in heel Rotterdam-Zuid. Ook Feijenoord barstte uit zijn voegen. De werkgevers waren opzoek naar goedkopere arbeiders en die kwamen voornamelijk uit Turkije en Marokko, tot onvrede van de inwoners van Zuid. Feijenoord is niet langer de wijk met een geheel eigen cultuur, maar de wijk van heel veel verschillende culturen.

Dat ene woord, Feyenoord

De voetbalclub Feyenoord bracht de mensen van heel Rotterdam-Zuid samen in de Kuip. Iedereen in de volksbuurt was voor Feyenoord en ging naar elke thuiswedstrijd van de club. Sommigen schopte het zelfs tot het eerste elftal van de Rotterdammers, zoals Bennie Wijnstekers. Bennie speelde in totaal veertien jaar bij de club waar hij later ook aanvoerder werd. Hij groeide op in de wijk Feijenoord. Elke dag op de straat voetballen met vrienden. Doeltjes maken met jassen en thuiskomen met bebloede knieën, zo leerde Bennie voetballen. In de documentaire worden verschillende mensen geïnterviewd die al een hele poos bij Feyenoord meelopen over hoe de cultuur binnen en buiten de club veranderd is.

Koop Life After Football ISSUE #70 nu hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.