SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Dit moet je weten over de bekerfinale!

Alle feitjes en weetjes over de KNVB Beker

De bekerfinale. Het toernooi waar de droom van amateurvoetballers werkelijkheid kan worden. Spelen tegen je idool uit de Eredivisie en wellicht zit er nog een flinke stunt in ook! Zo won AVV SWIFT in het seizoen 2017/2018 van Vitesse en werd AZ’67 in 1974/1975 uitgeschakeld door amateurclub Ijsselmeervogels. Een toernooi met geweldige charmes, wij lichten wat feitjes voor je uit.

Dennenappel

Door de jaren heen heeft het Nederlandse bekertoernooi vele hoofdsponsors gehad. De winnaar van de bekerfinale won dan ook de cup die de naam van de hoofdsponsor droeg. Zo was het lange tijd de Amstel Cup en later mochten verschillende clubs de Gatorade Cup en TOTO KNVB Beker omhoog houden. Na ruim 100 jaar heeft de beker nog altijd haar zelfde stijl behouden, en wordt het ook wel ‘De dennenappel’ genoemd vanwege haar uiterlijke gelijkenissen. De allereerste beker kreeg de naam: Holdertbeker, vernoemd naar Hak Holdert. De persoon die de allereerste cup in 1899 beschikbaar stelde voor de winnaar van het bekertoernooi.

Waarom toch die badjassen?

In 1912 kwam Cees van Hasselt (bedenker van het Zilveren Bal-toernooi in 1901) op het idee om na afloop van de finale van de Zilveren Bal de voetballers van Haarlem en HFC een badjas te geven. De allereerste bondscoach van het Nederlands elftal had uit Scheveningen ’n stel badmantels meegenomen en elke speler kreeg er een. De scheidsrechter ook. Hoofdreden was dat de spelers geen kou zouden vatten na afloop van de wedstrijd. Na de wedstrijd moeten de spelers namelijk wachten op de feestelijke uitreiking van de bokaal en zo koelt je lichaam enorm snel af.

Tot 1954 bleef de badjas verbonden aan het toernooi om de Zilveren Bal. Na intrede van het Nederlandse bekertoernooi was het gedaan met het Zilveren Bal-toernooi. De badjas traditie verwaterde langzaam en sporadisch waren nog bekerwinnaars in een badjas te bewonderen. In 1978 nam Willem van Hanegem namens AZ de ‘dennenappel’ in ontvangst met natte haren en een warme badjas. En in 1981 deden Kees Kist, John Metgod, Kristen Nygaard en John Metgod dat nog eens dunnetjes over. De prachtige traditie werd omarmt door het Nederlandse publiek en tegenwoordig zijn de badjassen niet meer weg te denken bij de bekerwinnaars.

De traditie van KNVB Beker badjassen

Finale in de Kuip?

Al jaren is de discussie gaande of de bekerfinale wel in de Kuip gespeeld moet worden. Sommige mensen willen dat de bekerfinale op neutraal terrein plaatsvindt. Anderen vinden de charme van het Feyenoord stadion passen bij de beladen bekerfinale. Tussen 1972 en 1976 was het stadion in Rotterdam-Zuid steeds gastheer voor de finale. Dit beviel velen, maar toch werd de finale hierna nog verschillende keren in andere stadions afgewerkt. In 1989 besloot men de bekerfinale voortaan altijd te spelen in De Kuip.

Geen finale

Vorig jaar werd de finale tussen FC Utrecht en Feyenoord geschrapt vanwege de uitbraak van covid-19. De laatste keer dat er geen bekerfinale werd gespeeld was in 1960. Dit had echter niets te maken met een pandemie, oorlog of andere maatschappelijke situatie. Er was simpelweg te weinig animo voor het bekertoernooi. Dit was niet alleen in Nederland het geval, ook andere Europese competities zagen dat de nationale bekertoernooien niet aansloegen. Om dit te vergroten werd naast de Europa Cup I, in 1961 de Europa Cup II opgericht. De Europa Cup II was een Europees toernooi waar alleen alle bekerwinnaars van elk land aan mee mochten doen. Dit trok de aandacht van alle Eredivisieclubs en zo maakte zelfs laagvliegers uit de Eerste Divisie kans om het jaar daarna Europese wedstrijden te gaan spelen. Een gouden zet, wat tegenwoordig nog altijd haar vruchten afwerpt.

Zondag 18 april 2021 om 18.00 uur kruizen Ajax en Vitesse haar degens en mogen we gaan kijken wie in de Kuip, met een badjas aan, ‘De dennenappel’ omhoog mag houden.

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.