SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Dit is de bijzondere selectie van Indonesië op de Asian Cup

Waar in Ivoorkust de Afrika Cup in volle gang is, daar strijden de gekwalificeerde Aziatische landen in Qatar om de Asian Cup. Ook Indonesië neemt deel aan dit toernooi. De selectie van het land uit Zuidoost-Azië bestaat naast spelers afkomstig uit het moederland, ook voor een groot deel uit genaturaliseerde spelers, waaronder een Nederlandse enclave met Marc Klok (speler van Persib Bandung), Ivar Jenner (Jong FC Utrecht), Rafael Struick (ADO Den Haag), Shayne Pattynama (Viking), Justin Hubner (Wolverhampton Wanderers) en de Belg Sandy Walsh (KV Mechelen). Ook Jordi Amat maakt onderdeel uit van de ploeg en heeft een wel heel bijzonder verhaal. De Spanjaard voetbalt niet alleen voor Indonesië, maar is ook prins van het land.

Selectie Indonesië - Asian Cup

Pionier Ezra Walian

Een aantal jaren geleden ging de Nederlands-Indonesische Ezra Walian de huidige garde voor. De jeugdige Ezra Walian is op dat moment de topscorer van de jeugdopleiding van Ajax, waar hij deel uitmaakt van een getalenteerde generatie met spelers als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, en Noussair Mazraoui. Hoewel zijn voormalig ploeggenoten schitteren in de Johan Cruijff Arena, daar kent Walian een transfervrije status. Bij een gebrek aan concrete aanbiedingen van Europese clubs, besluit hij te kiezen voor een avontuur bij PSM Makassar in zijn vaderland Indonesië, waar de geboren Amsterdammer als snel uitgroeit tot de status van halfgod.

Grote sterren van het Indonesische voetbal

Deze enorme populariteit is de huidige voetballers met Nederlandse roots van het Indonesisch elftal niet vreemd. Neem bijvoorbeeld Rafael Struick van ADO Den Haag. De twintigjarige spits is één van de populairste voetballers van de Nederlandse velden. Hoewel deze uitspraak menig voetballiefhebber in ons land zijn wenkbrauwen doet fronsen, daar is deze uitspraak niet minder waar. Zijn populariteit is in een stroomversnelling geraakt sinds zijn debuut in het bloedeloze gelijkspel tegen Palestina op 14 juni 2023, met als absolute hoogtepunt de wedstrijd tegen Argentinië. Struick start, onder toeziend oog van 70.000 Indonesiërs, in de basis tegen kersvers wereldkampioen Argentinië. Inmiddels heeft Struick zo’n 1,3 miljoen volgers op Instagram en staat daarmee in de top van het Nederlandse betaald voetbal.

Het vijftal met een Nederlandse achtergrond bij Timnas, de nationale ploeg van Indonesië, wordt gecomplementeerd door Marc Klok, Ivar Jenner, Shayne Pattynama en Justin Hubner. Maar ook de Belg Sandy Welsh maakt met de enorme passie van de Indonesische voetbalfans vergelijkbare taferelen mee. Marc Klok heeft zelfs geen familiegeschiedenis met het land en is daarmee de eerste Nederlander zónder roots in Indonesië die zijn debuut heeft gemaakt voor de nationale ploeg van het land. Klok speelde in zijn jeugdjaren bij het Amsterdamse Zeeburgia samen met Adam Maher en Danzell Gravenberch. Als twaalfjarig jochie maakt hij de overstap naar FC Utrecht. Na een veelbelovende start, loopt zijn carrière vast bij Jong FC Utrecht. Via buitenlandse avonturen in Schotland, Bulgarije en Engeland belandt de Nederlander bij het Indonesische Makassar, waar hij in korte tijd uitgroeit tot vedette van het nationale voetbal. Via naturalisatie mag Klok uitkomen voor de Indonesische ploeg, waar hij zelfs al eens de aanvoerdersband voor mocht dragen.

Rafael Struick en Shayne Pattynama op de training van Indonesie
Ivar Jenner op de training van Indonesie
Marc Klok - Indonesie

Prins Jordi Amat

Het meest opmerkelijke verhaal vinden we bij centrale verdediger Jordi Amat. De talentvolle Catalaan doorliep de jeugdopleiding van RCD Espanyol, speelde in de Primera Division en de Engelse Premier League en speelde voor Spaanse jeugdelftallen, maar heeft ook een Indonesische grootmoeder. De stamboom van de familie gaat terug tot Jacob Ponto en Manalang Doelag Kansil, de 14e en 17e koningen van Siau. Om deze reden draagt de 31-jarige centrale verdediger nu Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Jordi Amat Maas. Hij vertegenwoordigt als prins het eiland Siau, één van de grootste archipels ter wereld. In november 2023 werd hij genaturaliseerd tot Indonesisch staatsburger, waardoor hij zijn rechtmatige plaats op de troon kon innemen en voor hun nationale team kon spelen.

Keerzijde

In voetbalgek Indonesië wordt de kwaliteitsverbetering die genaturaliseerde voetballers brengen vaak met enthousiasme begroet. Echter, wanneer het team verliest en prestaties achterblijven, worden zij ook het mikpunt van kritiek. Als tegenreactie hebben alle internationals uit de voorselectie een bericht gedeeld. Gezamenlijk roepen zij op tot eenheid en benadrukken het belang van de samenwerking.

Asian Cup 2024

Indonesië is met een winst- en verliespartij wisselend begonnen aan de Asian Cup 2024. Hiermee is een resultaat in de laatste wedstrijd een vereiste om de volgende ronde te bereiken. Dit zal geen gemakkelijke opgave zijn met topfavoriet Japan als tegenstander. Wij zullen de ontwikkelingen in ieder geval met veel belangstelling volgen en hopen op het beste voor het Nederlandsgetinte Indonesië.