Dit doen onze voetballers met hun topsalaris
Vanaf hun eerste profcontract gaan voetballers serieus geld verdienen. Als tiener komen zij in aanraking met bedragen die niet in lijn zijn met het inkomen van een gemiddelde Nederlander. We kennen de verhalen allemaal van de sex, drugs and rock ’n roll-types die hun topsalarissen verbrassen aan vrouwen, drank en dure hebbedingetjes. Van zulke verhalen kunnen we natuurlijk alleen maar smullen, maar welke verhalen we minder horen zijn de succes stories. Veel voetballers gaan ook ontzettend slim om met hen geld en worden hier zelfs intensief in begeleid. Wij vroegen onze Fashion Players nominees naar hun verhaal achter hun topsalaris.
Waarin investeert Anwar El Ghazi?
‘Dat doen goede mensen om mij heen voor mij. Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag wat ik na mijn carrière wil gaan doen. Ik ben nu 27 en ik hoop nog acht jaar te voetballen. De tijd gaat snel; ik moet er langzamerhand over gaan nadenken. Werken met jonge talenten is iets wat me nu aanspreekt. Maar misschien blijf ik wel tot mijn 45ste bij mijn eerste amateurclub BVV Barendrecht voetballen. Als mijn knie dat tegen die tijd nog aankan, haha’, zegt de aanvaller van PSV.
Wat kocht Danilo van zijn eerste grote paycheck?
‘Het eerste dat ik kocht was een horloge, een Rolex. Het was altijd al mijn droom om een Rolex te hebben. Als jeugdspeler zag ik de grote jongens daarmee lopen en toen dacht ik: ik wil er hard voor werken om dat ook te kunnen kopen. Toen ik er eenmaal een had, gaf me dat een blij gevoel. Ik heb er veel voor over gehad. Vroeger had ik niks en nu kan ik zo’n mooi horloge kopen. Het duurste dat ik trouwens gekocht heb, is een huis voor mijn moeder in Brazilië. Dat was na mijn transfer naar Feyenoord. Mijn familie is het belangrijkste in mijn leven. Die komt altijd op de eerste plaats’, vertelt de Braziliaan.
Daarnaast zegt de spits van Feyenoord: ‘Momenteel heb ik een financieel adviseur en we werken samen aan een mooie toekomst. Mijn verloofde helpt me ook veel. Zij is echt geweldig in wiskunde dus daar ben ik heel blij mee. Mijn financieel adviseur en mijn verloofde leren me om na te denken over de toekomst. Dat is het belangrijkste, dat ik mijn kinderen later een goed leven kan geven. Daar wil ik mijn best voor doen. Ik verdiep me ook in onroerend goed. Mijn schoonmoeder adviseert me daarin. Zij en mijn verloofde inspireren me om daar tijd in te steken.’
Thom Haye over zijn leven na voetbal
‘Ik moet zeggen dat ik daar de laatste tijd steeds meer mee bezig ben’, zegt Thom. ‘Ook al ben ik voorlopig nog niet klaar met mijn carrière. Je wil toch op een bepaalde manier zekerheid te creëren voor later. Op dit moment heb ik geen financieel adviseur, maar er zijn genoeg mensen om mij heen die er verstand van of ervaring mee hebben. Met hen kan ik daarover sparren. Het is denk ik belangrijk om risico’s te spreiden. Dat kan met investeringen in fondsen of in vastgoed. Ik ben er op dit moment nog niet uit. Crypto kennen we allemaal wel natuurlijk en daar heb ik ook aan meegedaan. Daar hoeven we het niet meer over te hebben hè, haha.’
Devyne Rensch kan niet vroeg genoeg beginnen
‘Als je als jonge jongen ineens over veel geld beschikt, is het wel belangrijk dat je iemand naast je hebt die dat kan beheren en er slimme dingen mee doet. Investeren in huizen is het veiligst. Ik ben hier al mee begonnen en probeer me er steeds verder in te verdiepen.’
Tijjani Reijnders timmert zelf flink aan de weg
‘Ik ben zeker bezig met de toekomst. Kingsley Ehizibue (nu speler van Udinese, red.), mijn broertje Eliano (speler van Jong FC Utrecht, red.) en mijn vader Martin (oud-prof van onder andere PEC Zwolle, red.) zijn bezig met het bouwen van padelbanen. Padel is heel erg populair aan het worden. Voetbal staat op één, maar daarnaast ben ik een beetje met ondernemen bezig. Ik wil nog even kijken of ik dat wat vind’, zegt de middenvelder van AZ.
‘Mijn eerste paycheck mocht ik helemaal opmaken van mijn ouders. Dus daar heb ik zeker mooie spulletjes van gekocht. Best wat kleding weet ik nog. En een rugtas van MCM! Dat vond ik toen een heel mooie, maar nu iets minder als ik erop terugkijk. Mijn stijl is in de loop der jaren wat geëvolueerd, haha. Ik ging toen helemaal mee in die hype. Nu, als ik een goede maand heb, kijk ik altijd eerst of er mooie nieuwe schoenen te koop zijn. En pas daarna kijk ik naar de rest van de outfit.’
Ook Gerard Piqué is tijdens zijn carrière al flink aan het ondernemen geslagen. Nu is hij gestopt met voetballen en heeft hij een heus nieuw voetbalformat gelanceerd, Kings League.
Op de kanalen komen geregeld mooie partners voorbij welke je helpen investeren en beleggen. Houd onze socials in de gaten en laat je informeren en inspireren!
Gerelateerde artikelen
Van der Vaart: ”It’s really fun to see how much energy everyone gets out of it”
The former professional footballer faces an important week as the tournament director with the Decathlon Premier Padel Rotterdam on the schedule.
Read more