SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Deze profvoetballers hebben een eigen voetbalclub

Eind maart hebben we al The Road to the MLS van David Beckham’s Inter Miami CF uitgelicht. Een uniek verhaal van een oud-profvoetballer die een professionele voetbalclub opricht. Maar het is niet zo uniek als het lijkt. Er zijn meer spelers geweest die een club oprichtten, maar er zijn ook veel profs die in een eigen club investeren om deze vervolgens tot grote hoogte te doen laten stijgen. Een overzicht.

Het is de laatste jaren een trend geworden om een club op te zetten in Amerika. Clubs kunnen zich tegen een bedrag inkopen. Wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, mogen zij gewoon starten in de MLS. Andere clubs kiezen er voor om via de competitieladder hun plek in de MLS te verdienen. Zo is het dus mogelijk voor profvoetballers om hun eigen club direct op het hoogste niveau te laten acteren.

Miami FC

Het doet misschien vermoeden dat we aftrappen met de nieuwe club van David Beckham, maar niets is minder waar. Op 20 mei 2015 kondigde Paolo Maldini namelijk aan een club op te richten in Miami. Samen met de Italiaanse ondernemer en mediamagnaat Riccardo Silva zette hij zijn zinnen op zijn eigen profclub. Eén jaar voor deze bekendmaking had David Beckham echter al bekendgemaakt in deze stad een club op te richten. Waar Maldini’s club – Miami FC – onder aan de Amerikaanse voetbalpiramide zou starten, kocht Becks een plaatsje in de MLS. Il Capitano Naldo strikte Alessandro Nesta als eerste hoofdtrainer en er werd een kledingdeal gesloten met het Italiaanse sportmerk Macron. Om de lancering van de club kracht bij te zetten kocht Maldini oud-Ajacied Dario Cvitanich. Momenteel voetbalt Miami FC op het derde niveau van Amerika.

Paolo Maldini is een van de meerdere profvoetballers die een eigen club heeft opgezet - Miami FC

Inter Miami CF

Dit is wél de club van Becks. Benieuwd naar het hele verhaal hoe de profvoetballers hun eigen club oprichten? Check het verhaal over Inter Miami CF hier. Het eerste seizoen van Inter Miami CF in de MLS is niet geworden wat de club ervan had gehoopt. Op 1 maart 2020 verloren zij haar eerste wedstrijd en zoals iedereen weet werd niet veel later de competitie stopgezet vanwege de corona-uitbraak. Na vijf gespeelde wedstrijd wachtte Inter Miami CF nog altijd op haar eerste punten. David Beckham houdt samen met mede-eigenaren Marcelo Claure, Masayoshi Son, Jorge Mas en José Mas volle moed en richt zich nu op directe versterkingen. Zo gaan de namen van Luís Suárez en David Silva rond bij The Herons.

David Beckham is een van de meerdere profvoetballers die een eigen club heeft opgezet - Inter Miami CF

San Diego 1904 FC

Ook een gloednieuwe club in Amerika en wel uit Californië. De cijfers 1904 zouden misschien doen vermoeden dat de club al meer dan 100 jaar geleden zou zijn opgericht. Deze cijfers staan niet voor een jaartal, maar ze verwijzen naar de letter S en D van San Diego. De ‘S’ is de 19de letter van het alfabet en 04 staat voor de ‘D’. De club is in 2016 opgericht door Demba Ba, Eden Hazard, Yohan Cabaye en Moussa Sow. De laatste drie kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij OSC Lille en Ba en Hazard zijn bevriend gebleven na hun periode bij Chelsea. De club voetbalt momenteel in de National Independent Soccer Association (NISA), de derde divisie.

Hazard en Ba zijn een van de meerdere profvoetballers die een eigen club heeft opgezet - San Diego 1904 FC

Phoenix Rising FC

In 2017 verbrak Phoenix Rising FC haar persoonlijke toeschouwersrecord nadat er maar liefst 7.126 mensen kwamen kijken bij de match Phoenix Rising FC – Swope Park Rangers. Op het oog geen grote wedstrijd, maar een nieuwe superster werd gepresenteerd, namelijk Didier “Tito” Drogba. Tijdens het tekenen van zijn contract op 12 april 2017 kocht hij gelijk ook een gedeelte van de eigendomsbelangen van de club. Drogba was gelijk belangrijk en kwam tot 22 wedstrijden voor de club, waarin hij 14 keer scoorde. Na dat seizoen is hij een uitvoerende bestuursfunctie op zich gaan nemen en de club speelt momenteel op het tweede Amerikaanse niveau. 

Didier Drogba is een van de meerdere profvoetballers die in een eigen club hebben geïnvesteerd - Phoenix Rising FC

Salford City FC

Al 80 jaar bestaat Salford City FC en de club speelt dit seizoen voor het eerst in de clubhistorie in de EFL League Two, het vierde Engelse niveau. Voorafgaand aan het jaar 2014 zwierf de club rond in het Engelse amateurvoetbal tot de club uit Manchester opeens groot nieuws verkondigde. Niet één, maar meerdere profvoetballers zagen het namelijk wel zitten om hun eigen club hebben. De wereldwijd bekende ‘Class of 92′ wilden de amateurclub overnemen. Deze ‘klas’ bevat niet zomaar een groepje vrienden, het zijn Manchester United-legendes Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt, Gary Neville, Phill Neville en …. daar is ‘ie weer:David Beckham. Groot nieuws natuurlijk en de vriendengroep kreeg 60% van de aandelen in handen. De overige 40% was voor de door de ‘Class of 92′ aangedragen miljardair Peter Lim (eigenaar van Valencia CF). Wij zijn benieuwd of we The Ammies in een paar jaar tijd in de Premier League terug gaan zien.

Class of '92 zijn profvoetballers die een eigen club zijn gaan beheren

Real Valladolid

De club met het herkenbare violet met wit gekleurde shirt haalde in september 2018 alle voorpagina’s van de Spaanse kranten. Oud-superspits Ronaldo Luís Nazário de Lima – de ‘original’ Ronaldo – werd meerderheidseigenaar van de LaLiga-club. Voor een bedrag van €30 miljoen kreeg de Braziliaan 51% van de eigendomsrechten in handen. Bij de bekendmaking van het nieuws verklaarde de nieuwe schatrijke eigenaar: “Ik heb tijdens mijn carrière veel fases doorlopen om mij hierop voor te bereiden. Bij voetbal draait alles om passie. We willen het beste team dat mogelijk is om te concurreren en tegelijkertijd ook transparant informatie geven over ons management.” Begin 2020 wist de club Hatem Ben Arfa als eerste grote naam aan de club te verbinden.

Ronaldo Nazario is een van de meerdere profvoetballers die in een eigen club hebben geïnvesteerd - Real Valladolid

FC Andorra

Gerard Piqué is onze laatste profvoetballer met een eigen club. Hij wordt gezien als het gezicht in de strijd voor onafhankelijkheid van Catalonië. Daarnaast is hij oprichter en president van Kosmos Holding, een sport- en media-investeringsgroep. In 2018 nam hij onder de naam van zijn investeringsgroep de voetbalclub FC Andorra over. De club kwam in een flow terecht en maakte een reeks van 22 ongeslagen wedstrijden. Momenteel speelt de club op het derde niveau van Spanje, de Segunda División B. Naast zijn actieve ondernemingen is Piqué nog altijd onbetwiste basisspeler in de hoofdmacht van FC Barcelona. 

Gerard Piqué is een van de meerdere profvoetballers die in een eigen club hebben geïnvesteerd - FC Andorra

In de nieuwe “De 11” brengen we de 11 spelers in beeld die onlangs gestopt zijn met voetballen en niet het afscheid hebben verdiend waar ze wellicht op gehoopt hadden.

Meer lezen over lifestyle, fashion en voetbal? Check dan onze Facebook en Instagram.