SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Deze culthelden verdienden allemaal een standbeeld

Op 21 augustus werd door Frank Rijkaard een gloednieuw standbeeld van Johan Cruijff onthuld. Na de naamswijziging van de Amsterdam ArenA naar de Johan Cruijff ArenA, heeft de legende nu ook een eerbetoon gekregen in de vorm van een standbeeld. De onthulling was aanvankelijk eerder gepland, maar kon door de corona-maatregelen nu pas plaatsvinden. Naast wereldsterren zijn er ook culthelden die een standbeeld verdienden, wij zetten ze op een rijtje.

Wereldwijd zijn er enorm veel spelers die om welke reden dan ook een standbeeld hebben verdient. We richten ons daarom nu even op ons eigen kikkerlandje. Ook hier zijn verschillende grootheden of juist culthelden die een eerbetoon hebben gekregen.

Blaise Nkufo

Kent u hem nog? Van 2003 tot 2010 was King Nkufo dé goalgetter van FC Twente. In dienst van de Enschedeërs verbrak hij meerdere clubrecords, met als klap op de vuurpijl het record van clubtopscorer aller tijden. Snel na deze mijlpaal startte de supporters een inzamelingsactie voor een standbeeld en deze kwam er. Blaise Nkufo besloot op 35-jarige leeftijd na het kampioenschap in 2009/2010 te vertrekken naar Amerika. 

Blaise Nkufo kreeg als cultheld een standbeeld vanwege zijn verdiensten voor FC Twente

Martin Jol

Eén toeschouwer zal nooit meer een wedstrijd missen van RKC Waalwijk en dat is Martin Jol, nouja zijn standbeeld dan. In 2016 werd Martin Jol door het Brabants Dagblad verkozen tot beste trainer uit de historie van de Waalwijkers. Als gevolg van deze uitverkiezing besloot RKC een standbeeld te produceren van de geboren Hagenaar. Het is geen standbeeld zoals normaal, want RKC koos ervoor om de toptrainer pontificaal op de tribune te plaatsen in zijn karakteristieke zithouding. 

Martin Jol kreeg als cultheld een aparte plek op de tribune bij RKC Waalwijk

Theo Bos

Na een zware strijd verloor Mister Vitesse begin 2013 de strijd van de alvleesklierkanker die in zijn lichaam zat. Met maar liefst 369 wedstrijden voor de Arnhemmers kreeg hij gedurende zijn ziektebed een tribune die naar hem vernoemd werd. Vitesse zocht voor een passend eerbetoon aan Theo Bos en besloot een borstbeeld van hem te plaatsen op trainingscomplex Papendal. Vitesse besloot ook na zijn overleden om ‘zijn’ rugnummer 4 nooit meer te vergeven aan een andere speler. 

Borstbeeld van de overleden cultheld Theo Bos

Bobby Haarms

Over culthelden gesproken … De Goede Beul stond bekend om zijn bikkelharde (herstel)trainingen, maar ook zijn sociale en behulpzame karakter. Zelf speelde hij ‘maar’ 60 wedstrijden voor Ajax 1, maar als assistent-trainer werd hij een legende. Vanaf eind jaren ’60 tot aan 2000 was Bobby Haarms geliefd in Amsterdam. Veel spelers liepen met hem weg en ook de supporters brachten tijdens zijn ereronde door de ArenA een eerbetoon aan het Ajax-icoon. Niet voor niets dan ook dat Ajax hem eerde met een typisch standbeeld waar hij zijn karakteristieke oefeningen voordoet. 

Bobby Haarms standbeeld voor de Johan Cruijff ArenA

Fernando Ricksen

Fernando liet de (voetbal)wereld beduusd achter toen hij in 2013 bij De Wereld Draait Door aan tafel bekend maakte dat hij aan de ziekte ALS leed. Wat volgde waren tallen van steunbetuigingen die Fernando hielpen om de strijd aan te gaan met de slepende ziekte. Na een ziekbed van zes jaar moest Fernando de strijdbijl begraven en kwam hij te overlijden. In januari 2018 probeerde Fortuna Sittard ook nog een steun in de rug te geven door een borstbeeld te onthullen bij een van de ingangen van het stadion. Op dit borstbeeld is Fernando Ricksen met twee gebalde vuisten te zien als teken van strijdbaarheid. 

Cultheld Fernando Ricksen voor het Fortuna Sittard stadion

Zeist beelden

Naast deze culthelden zijn er nog veel meer standbeelden ter ere van grote spelers zoals Coen Dillen en Willy van der Kuijlen bij PSV en Coen Moulijn en Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord. Ook Abe Lenstra (SC Heerenveen), Aad Mansveld (ADO Den Haag) en Sander Boschker (FC Twente) kregen een standbeeld ter ere van hun verdiensten voor de club. Naast deze grootheden heeft de KNVB in Zeist een eerbetoon gebracht aan Nederlandse voetballers die veel betekend hebben voor het Nederlands voetbal. Zo hebben Cruijff, Gullit, Keizer, Krol, Lenstra, Michels, Neeskens, Rijkaard, Van Basten, Van Der Sar, Van Hanegem, Wilkes en Bergkamp een standbeeld bij de KNVB Campus. In de nabije toekomst zal ook Sarina Wiegman een standbeeld krijgen ter ere van haar verdiensten voor het Nederlandse vrouwenvoetbal.

De KNVB is nog op zoek naar een nieuwe bondscoach. Wij van Life After Football hebben een mooi lijstje gemaakt van zes outsiders die kans maken op het bondscoachschap van Oranje. Check het artikel hier.

Volg nu onze Facebook en Instagram en blijf 24/7 op de hoogte van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle.