SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De Wetten van Shona

Van voetbalster bij de plaatselijke FC naar vierde official in de Keuken Kampioen Divisie, het lukte de 30-jarige Shona Shukrula. De eerste vrouwelijke Nederlandse arbiter werd acht maanden lang gevolgd door een cameraploeg om de spectaculaire route naar de top in beeld te brengen. In de documentaire, geproduceerd door de KNVB in samenwerking met ARAG, krijg je naast haar werk ook een persoonlijke kant te zien van Shona. Zie hier de trailer!

Passie en gedreven

De eerste Nederlandse vrouwelijke vierde official in het betaalde voetbal is acht maanden gevolgd door de KNVB. Waar komt de passie en vastberadenheid bij de Alkmaarse vandaan? In de docu neemt Shona je onder andere mee naar de rechtbank, waar ze werkzaam is. De talentvolle leidsvrouw is namelijk naast scheidsrechter, ook Officier van Justitie voor het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Het avontuur als scheidsrechter begon vrij spontaan wanneer ze werd gevraagd om een ‘wedstrijdje’ te fluiten voor de club waar ze destijds nog voetbalde, AFC ’34 in Alkmaar. Ze imponeerde en al snel zag zowel Shona als het bestuur een scheidsrechters carrière wel zitten en zo bood de club haar een cursus tot KNVB-scheidsrechter aan. Het werk in de rechtbank en het leven als scheidsrechter was in het begin even wennen voor Shona, maar met haar drive om de allerbeste en eerste vrouwelijke scheidsrechter te worden, was het bikkelen geblazen. En laat ze daar nu net goed in zijn!

Op familiebezoek

Als KNVB-scheidsrechter moet ze voldoen aan strenge eisen. Deze eisen worden jaarlijks twee keer getest in een fysieke conditietest, waarna zij na het succesvol afronden van deze test een licentie krijgt om in het betaald voetbal actief te zijn. Hier wilden de documentairemakers natuurlijk graag bij zijn. Zo’n ultieme test is altijd spannend voor de leidsmannen en -vrouwen en de filmploeg kreeg de unieke mogelijkheid om dit in beeld te brengen. Dit traject verliep niet bepaald vlekkeloos en is volledig terug te zien in de documentaire.

Naast het werkleven bij het Openbaar Ministerie en voor de KNVB heeft Shona natuurlijk ook een privéleven. Hiervoor neemt zij je onder andere mee naar haar familie in Kroatië. Haar speciale band met haar oma komt hier aan bod, die een ESPN-abonnement heeft afgesloten om haar kleindochter te zien schitteren als vierde official tijdens haar debuut in de Keuken Kampioen Divisie. In Kroatië is Shona echter niet alleen op familiebezoek, maar in aanloop naar de test moet ze wel fit blijven, dus daar hoort keihard trainen ook bij.

De documentaire is vanaf donderdag 27 januari te zien bij ESPN of vanaf 28 januari op www.dewettenvanshona.nl.

Voor ISSUE #67 spraken wij uitgebreid met Shona. Dit interview is volledig terug te vinden in ons magazine. Ga hiervoor naar de Life After Football webshop.

Shona Shukrula: De wetten van Shona