SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De voetbaldroom van drie Marokkaanse jongens

Een grote shock op de Afrika Cup: Marokko verloor gisteren in de achtste finale met 2-0 van Zuid-Afrika en is uitgeschakeld. Volgens velen waren de ‘Leeuwen van de Atlas’ dé favoriet voor de eindwinst en de teleurstelling in Marokko is groot. Ook onder de Marokkaanse kinderen. Voetbal leeft onder de jeugd in het Afrikaanse land en bijna alle jongens dromen ervan om profvoetballer te worden. In onze wekelijkse rubriek DOCU DAY wordt dat helemaal duidelijk. We lichten de documentaire ‘Beyond the Atlas Lions: Morocco’s aspiring footballers’ voor je uit!

Documentaire Marokko

Gebrek aan sportmogelijkheden

In de documentaire worden drie jongens gevolgd die niets anders willen dan profvoetballer worden. Zoals veel mensen weten is dit voor weinigen weggelegd, maar de kansen in Marokko zijn nog kleiner. Hoewel het land een succesvol nationaal voetbalteam heeft, zijn er amper goede faciliteiten om profvoetballer te worden. Vooral buiten de grote steden, waar er veel sprake is van armoede, is het haast onmogelijk om goed te ontwikkelen. Er zijn hier beperkte sportmogelijkheden en de staat heeft niet genoeg geld om hierin te investeren.

Toch proberen de jongens hun grote doel te bereiken. Ze willen een ster worden en een fatsoenlijk inkomen verdienen. Het blijkt alleen lastiger dan gedacht. De jongens komen erachter hoe de voetbalwereld in Marokko werkt en krijgen te maken met lage lonen en beperkte faciliteiten. En dat terwijl ze ook nog de verantwoordelijkheid voelen om hun familie financieel te ondersteunen.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal achter de droom van deze jongens? Check dan snel deze bijzondere documentaire van Al Jazeera World.

Marokkaanse voetbalsterren aan het woord

De droom van alle Marokkaanse kinderen om profvoetballer te worden werd nog groter toen ze eind 2022 zagen hoe de Leeuwen van de Atlas de halve finale van het WK bereikten. Vlak na dit wereldkampioenschap spraken wij met Sofyan Amrabat. De middenvelder van Manchester United vertelde hoe Marokkanen voetbal beleven. ‘Als je naar de tribune keek, zag je zo’n blijdschap bij de fans. Ik krijg er gewoon weer kippenvel van. Het leken net thuiswedstrijden met alle Marokkanen die er waren. Zij geven je zo’n enorme boost. Je blijft maar gaan, je blijft maar rennen. Het is echt onbeschrijflijk.’

Voor de prestigieuze Life After Football Fashion Player Award 2023 spraken wij met Ismael Saibari. De aanvallende middenvelder van PSV stond vroeger voor een lastige keuze: spelen voor Marokko of België. Alhoewel, de keuze was voor Saibari niet heel lastig. En dat geldt eigenlijk voor alle Marokkanen die mogen kiezen welk land ze vertegenwoordigen. ‘Het was voor mij niet heel moeilijk, want ik wist al dat ik voor Marokko wilde spelen. Het was heel mooi dat België het nog probeerde. Roberto Martínez (destijds hoofdcoach van België) had mij zelf opgebeld, maar mijn keuze stond sinds kleins af aan al vast. Ik wilde gewoon voor Marokko spelen. Ik heb sinds de O15 al voor Marokko gespeeld en mijn liefde voor mijn vaderland is gewoon heel groot. Altijd als ik daar kom voel ik me thuis en ze behandelen mij goed.’

Benieuwd naar de hele interviews met Ismael Saibari en Sofyan Amrabat? Lees ze nu!