SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De verhalen achter deze opmerkelijke rugnummers

Het WK 1974 is een veel opzichten gedenkwaardig. Los van het mislopen van de hoofdprijs, keepte doelman Jan Jongbloed met blote handen en had hij nummer 8 op zijn rug. Zo bijzonder was dat destijds echter niet, want in die tijd werden rugnummers nog grotendeels op alfabetische volgorde toegewezen. Al speelde grootheid Johan Cruijff in die tijd al wel met rugnummer 14 op het wereldkampioenschap. Daarom werpen wij een blik op opmerkelijke rugnummers in de voetballerij.

De verhalen achter deze opmerkelijke rugnummers

1+8

Laten we gelijk starten met een van de meest opmerkelijke, maar ook iconische rugnummers van allemaal. Twee jaar lang was Iván Zamorano dé nummer 9 van Internazionale. De concurrentie werd langzaam maar zeker moordend door collega-aanvallers als Christian Vieri en Ronaldo. In 1998 besloot Internazionale nog een aanvaller te halen en niet de minste, Roberto Baggio. Baggio wilde hoe dan ook rugnummer 10 dragen, waardoor Ronaldo zijn nummer moest afstaan. Ronaldo koos op zijn beurt voor rugnummer 9 van Iván de Verschrikkelijke. Zamorano wilde als diepe spits toch met nummer 9 spelen en besloot met nummer 18 te gaan spelen, maar dit werd als 1+8 op zijn tricots gedrukt. Dit was een unicum en het maakt dat we Zamorano, los van zijn goals, ook hierdoor zullen blijven onthouden.

96.2

Bij het zien van dit opmerkelijke rugnummer leg je waarschijnlijk niet gelijk de link met een voetballer, maar eerder met een radiofrequentie. Dat is eigenlijk ook precies de bedoeling, want Mika Lehkosuo werd namelijk persoonlijk gesponsord door een radiostation. Bij HJK Helsinki werkte hij zijn competitiewedstrijden af met 96.2 op zijn rug. De deal eindigde toen de UEFA hem in het seizoen 1997/1998 verbood om het rugnummer te dragen in de Champions League. Daardoor maakte Lehkosuo het seizoen af met rugnummer 96.

1

Bij rugnummer 1 denk je gelijk aan een doelman, maar dat hoeft niet perse. In 2012 voegde Edgar Davids zich – na een jaar niet gevoetbald te hebben – bij Barnet FC. Hier ging hij als trainer/speler aan de slag om de club uit de onderste regionen van de League Two te halen. De ploeg kon haar draai maar niet vinden en degradeerde, na een sterk begin, helaas alsnog. Het jaar dat daarop volgde wilde De Pitbull een trend zetten door voor rugnummer 1 te kiezen. Hij vond namelijk dat zijn spelers respect voor hem moesten hebben. Daarom moeten ze hem ook tijdens wedstrijden ‘Mister Davids’ noemen. Deze keuze leverde hem in ieder geval een plekje op tussen de meest opmerkelijke rugnummers.

Bixente Lizerazu
Mario Balotelli
Iván Zamorano

45

Inmiddels mogen we het rugnummer 45 ook wel iconisch noemen. Bij nummer 45 denken veel mensen aan Mario Balotelli. Na het ondertekenen van zijn contract bij Inter, wees de club hem nummer 45 toe. Hij behield dit nummer bijna zijn gehele loopbaan aangezien het hem geluk had gebracht. Daarnaast deelde Mario Balotelli de mening van Iván Zamorano dat 4 en 5 samen 9 was. Helaas is het ‘+’ teken niet meer toegestaan in een rugnummer. Het enfant terrible droeg gedurende zijn carrière niet alleen maar dit rugnummer. Bij OGC Nice en Olympique Marseille droeg hij namelijk rugnummer 9. Vorig seizoen keerde Balotelli terug naar Italië om bij Brescia te tekenen. Hier koos hij toch weer voor zijn oude, vertrouwde rugnummer 45.

69

Bixente Lizarazu speelde meer dan 501 officiële wedstrijden op het hoogste niveau. De linksback kwam voornamelijk uit voor Girondins de Bordeaux en FC Bayern München uit. De Fransman sloot zijn carrière af bij FC Bayern met rugnummer 69. Dit leidde bij de supporters tot hilariteit, maar zelf vond hij de keuze niet meer dan logisch. Lizarazu is geboren in het jaar 1969, woog in zijn laatste seizoen 69 kilo en was toen 1,69 meter lang. De link met het seksuele standje had hij zelf waarschijnlijk nog even niet gelegd.

Check hier de wekelijkse rubriek “De 11”: De 11 ex-voetballers die failliet gingen.

Meer lezen over lifestyle, fashion en voetbal? Check dan onze Facebook en Instagram.