SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De val van New York Cosmos

De val van New York Cosmos

Elf jaar geleden herrees New York Cosmos uit zijn as. De legendarische club maakte een doorstart en probeerde zich opnieuw te vestigen in het moderne tijdperk van American Soccer. In plaats daarvan ontstond een politiek conflict met de Major League Soccer, slecht leiderschap en uiteindelijk een onderbreking. Een van de machtigste merken in de geschiedenis van American Soccer stierf in verkeerde handen, alweer!

Het eerste fluitsignaal

De originele New York Cosmos werd in 1970 opgericht door niemand minder dan de wereldberoemde Turkse zakenmannen Ahmet en Nesuhi Ertegun. De gebroeders Ertegun zorgden voor een grote impact op het Amerikaanse voetbal door talloze vedettes naar New York te halen in de hoop dat de North American Soccer League (NASL) zou uitgroeien tot een van de grootste sportcompetities in de Verenigde Staten. Met de aankoop van Pelé in 1975, heeft Cosmos een stevige voet aan de grond gekregen in de Verenigde Staten. Hij lanceerde namelijk niet alleen het team, maar ook de sport in Amerika. De Cosmos zou uiteindelijk gaan spelen voor een menigte van maximaal 70.000 mensen in het nieuw gebouwde Giants Stadium. Spelers van het kaliber Franz Beckenbauer, Carlos Alberto en Johan Neeskens speelden voor de club.

Teloorgang

Ondanks een aantal succesvolle jaren ging de New York Cosmos toch ten onder. Succesvolle spelers werden naar de Amerikaanse oostkust gelokt, maar de populariteit van de voetbalsport bleef uit in de Verenigde Staten. Aangezien het animo voor de competitie laag was en er toch riante salarissen betaald moesten worden voor de wereldsterren, namen de schulden steeds verder toe. In 1985 werd de NASL-competitie wegens gebrek aan interesse opgeheven. Evenals veel andere voetbalclubs, moest ook de Cosmos zich neerleggen bij een faillisement. Na vijf kampioenschappen kreeg het sprookje van de gebroeders Ertegun helaas geen vervolg.

Wederopstanding

Echter liet New York Cosmos het hier niet bij zitten en beloofden ze sterker terug te komen. Op 1 augustus 2010 maakte de voormalige Braziliaanse Cosmos-speler Pelé bekend dat de club zou terugkeren in de Amerikaanse voetbalwereld. Onder de nieuwe voorzitter Paul Kemsley, die eerder al bestuurslid was bij het Engelse Tottenham Hotspur FC, maakte New York Cosmos een herstart. Pelé werd meteen benoemd tot erevoorzitter en in januari 2011 kreeg Éric Cantona de functie van technisch directeur. Niet veel later haalde de Fransman zijn eerste versterking binnen in de persoon van Real Madrid-legende Raúl. Met een sterke delegatie hoopte de club snel een plek in de Major League Soccer (MLS) te veroveren. Echter bleef de licentie uit en kreeg New York Cosmos een plek toegewezen in de vernieuwde NASL, die op dat moment bekendstond als de tweede divisie van de MLS.

‘Tijdelijke’ stilte 

In de jaren die volgden belandde de Cosmos in een juridisch conflict met de MLS. Volgens de club uit New York zou de hoogste voetbalcompetitie van de Verenigde Staten namelijk een piramide gecreëerd hebben die de NASL en dus indirect ook New York Cosmos belemmerde van groei. Echter belandde de aanklacht al snel in de prullenbak, waardoor de kans om ooit weer uit te komen in de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie nihil werd. Vanaf het moment dat de nieuwe NASL in 2017 stopte, heeft de Cosmos twee jaar lang geen competitieve wedstrijd meer gespeeld. Door zware financiële verliezen kon New York Cosmos in 2021 zelfs geen team meer opstellen. De Cosmos moet nu dus ’tijdelijk’ een plekje op de reservebank nemen, terwijl de voetbalwereld doorgaat zonder hen. De voetbalsport neemt alvast afscheid van een van zijn pareltjes!

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.