SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De meest intense rivaliteit ter wereld

In de voetbalwereld zijn er enorm veel rivaliteiten. Zo heb je in Nederland de Klassieker waar het er elke keer hard aan toe gaat. De spelers geven alles, maar ook de fans willen niks anders dan drie punten. Dit zorgden afgelopen zondag voor bijzondere taferelen, toen Ajax-fans vuurwerk op het veld gooiden en de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena bestormden. Al staat de Klassieker niet bekend als de meest gevaarlijke rivaliteit ter wereld. Welke rivaliteit dat wel is? We komen er in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY achter aan de hand van de documentaire ‘Football’s Most Dangerous Rivalry’!

De meest gevaarlijke rivaliteit ter wereld

De Old Firm

Hoewel het er tussen de Argentijnse grootmachten Boca Juniors en River Plate heftig aan toe gaat, daar wordt de Old Firm tussen Celtic en Rangers FC nog gevaarlijker geschat. De wedstrijden tussen de clubs staan bekend als één van de meest iconische in de sportwereld. Dit komt mede door de successen van beide clubs, maar ook door een mix van politieke, sociale en religieuze kwesties die al tientallen jaren spelen in Schotland.

Elk jaar zitten de stadions bomvol als de Old Firm wordt gespeeld. Vooral met trouwe fans, maar ook met voetballiefhebbers die maar al te graag een keer deze clash met eigen ogen ervaren. Zo gaan beide teams altijd fel de duels in en eindigen de wedstrijden met regelmaat met een mannetje minder. Daarnaast staat de wedstrijd ook bekend om de uitingen van geweld en racistische opmerkingen. Het is iets wat niet thuishoort in de voetbalwereld, maar wat bij de Old Firm wel voorkomt.

Interviews met fans

De documentaire geeft je inzicht in de haat van beide supportersgroepen. Er komen oude wedstrijdbeelden voor waarin je duidelijk spreekoren kunt horen, maar er zijn ook interviews te zien met gepassioneerde supporters. Zij vertellen maar al te graag over hun eigen ‘cluppie’ en de haat die zij voelen naar hun aartsrivaal. Ook komen er lokale experts aan het woord en de camera’s reizen één keer mee naar een uitwedstrijd van Celtic.

Kun je niet wachten om te zien hoe het eraan toe gaat bij de Old Firm? De documentaire duurt 45 minuten en is te zien op Youtube.

Vorige week keken wij in onze rubriek DOCU DAY naar de documentaire ‘Een dorp in de Eredivisie‘. Hierin zie je hoe FC Volendam onder leiding van voorzitter Jan Smit en trainer Wim Jonk probeert te handhaven in de Eredivisie.