SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De meest bijzondere finale ooit

Het is 30 juni 2002 en de finale van het wereldkampioenschap staat op het punt van beginnen. Brazilië en Duitsland staan klaar op het veld, terwijl miljoenen mensen voor de tv zitten. Niemand wil deze wedstrijd mensen! Alhoewel, de inwoners van Bhutan en Montserrat kijken naar een hele andere wedstrijd. Zij richten zich op de, in hun ogen, grootste voetbalwedstrijd ooit: Bhutan tegen Montserrat. Op het moment dat de finale van het wereldkampioenschap begint, trappen de twee laagst gerangschikte teams op de FIFA-wereldranglijst ook af. Zij spelen “The Other Final” en proberen de beste van de minste te worden. Vandaag kijken we in onze rubriek DOCU DAY naar deze bijzondere finale.

The Other Final

Nederlands idee

Het idee van deze bijzondere finale komt van twee Nederlanders: Johan Kramer en Matthijs de Jongh. Het Nederlands elftal wist zich in 2002 niet te kwalificeren voor het wereldkampioenschap en daardoor hadden de twee geen zin om het eindtoernooi te volgen. Ze kwamen met het idee om een hele andere finale te organiseren en de twee laagst gerankte FIFA-landen tegen over elkaar te zetten.

Kramer vertelde tegen FIFA.com hoe hij op het idee was gekomen: “Ik dacht dat een documentaire over verliezen interessant zou kunnen zijn. Ik heb altijd van de verhalen van buitenstaanders in het voetbal gehouden. Ik dacht dat Bhutan en Montserrat zo’n ongewone combinatie was van twee landen die niets met elkaar gemeen hebben. Hoe leuk zou het zijn als ze tegen elkaar spelen?”

Wie weet er te winnen?

In de voetbal documentaire “The Other Final” krijg je het hele proces te zien. Het begint met de voorbereidingen, waarbij blijkt dat het niet heel makkelijk is om met beide landen in contact te komen. Uiteindelijk lukt dit wel en weten ze de wedstrijd te organiseren. Wil je nu weten wie er uiteindelijk heeft gewonnen? Daarvoor moet je toch echt zelf de documentaire kijken.

Vorige week keken we in onze rubriek DOCU DAY naar de documentaire Lionesses: Champions of Europe. Hierin zie je hoe de Engelse vrouwen, met bondscoach Sarina Wiegman, in 2022 Europees Kampioen werden. Check het nu!