SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De magie van de groepsfase

Iedere speler droomt van deelnemen aan een wereldkampioenschap voetbal. Eenmaal op het eindtoernooi zijn verrassingen niet uitgesloten. Met een gouden generatie kun je zomaar eens ver komen, daar weet Nederland alles van. 11 van de 22 keer wist Nederland de groepsfase van het prestigieuze toernooi te behalen. Vanaf dat moment is alles mogelijk, maar dan moet je het wel treffen met de loting. Een goed begin is het halve werk en daarom is het winnen van de openingswedstrijd van levensbelang. Daar weten onze ervaringsdeskundigen Gregory van der Wiel en Aron Winter alles van.

Vrije tijd tijdens het WK

De ouverture

Gregory van der Wiel was onderdeel van de gouden generatie van het WK 2010. Aron Winter mocht als jongeling al proeven aan het succes op het EK’88, maar op het WK van 1998 genoot de middenvelder veel meer speeltijd. In ’98 trad Nederland in haar openingswedstrijd aan tegen onze zuiderburen. In de voorronde wisten zij tot twee keer toe te winnen van de Belgen, maar op een eindtoernooi zijn grotere belangen gemoeid. Nederland had het beste van het spel, maar tot een doelpunt kwam het niet. Het was aftasten geblazen en het was zaak om niet te starten met een verliespartij. Luc Nilis werd onschadelijk gemaakt en dus eindigde het duel in 0-0. Gregory wist met Nederland op indrukwekkende wijze de groepsfase te doorstaan. Drie keer winst en dat tegen tegenstanders waarvan het niveau lastig in te schatten. In de openingswedstrijd werd Denemarken aan de kant gezet met 2-0 en was het goede gevoel daar.

Het openingsduel heeft iets magisch. “Bij het spelen van zo’n openingsduel leeft echt dat gevoel dat het eindelijk gaat beginnen”, aldus Aron Winter. Gregory van der Wiel geeft toe dat zo’n openingsduel de nodige vraagtekens en spanningen wegneemt: “als je gewoon goed begint, zit je er direct lekker in.”

 

Uitstekende statistiek

Dat Nederland in 1998 met een doelpuntloos gelijkspel begon is geen verrassing. De openingswedstrijd is vaak aftasten geblazen. In de deelnames van 1934 en 1938 was er van een groepsfase niet eens sprake en mochten de landen zich direct opmaken voor een knock-outfase. In 1990 begon Nederland met een 1-1 gelijkspel tegen het onbekende Egypte en in ’94 en 2006 wist Nederland met slechts één doelpunt verschil het wereldkampioenschap te beginnen. Mooie statistiek in het voordeel van Oranje is dat zij nog nooit een openingswedstrijd in de groepsfase van het WK hebben verloren en ook dit jaar werd er enigszins overtuigend gewonnen van Senegal.

We blijven Nederland volgen tijdens het WK en de volgende keer krijgen we een speciaal kijkje achter de schermen van deze WK-gangers. Hoe houden zij contact met het thuisfront en hoe ga je mentaal om met de immense belangen. Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte!

De loze uurtjes opvullen tussen de wedstrijden door. Wij lichten de mooiste WK-docu’s voor jullie uit! Bekijk deze FIFA-documentaire waar zes aanvoerders worden gevolgd in de kwalificatierondes richting het eindtoernooi.