SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De levenslessen van Javier Zanetti

In onze wekelijkse rubriek Dive into Archive nemen wij jullie mee in het rijke archief van Life After Football. Met deze week: Javier Adelmar Zanetti. Als aanvoerder van Inter speelde Zanetti een recordaantal wedstrijden en won hij de Champions League, de UEFA Cup, de Wereldbeker voor clubteams, vier keer de Coppa Italia en vijf keer de landstitel (Scudetto). De verdediger heeft niet alleen het record aantal wedstrijden bij Inter op zijn naam staan, maar ook bij de Argentijnse nationale ploeg. Zanetti speelde in totaal 145 interlands, vaak als aanvoerder en kende vele successen. Zo won hij zilver tijdens de Olympische Spelen van 1996, vijf Copa America-titels en twee Wereldbekers. Een enorme prijzenkast dus. Op het balkon van zijn prachtige huis met uitzicht over het Comomeer zit Javier Zanetti ontspannen te wachten op onze komst. Zijn eenvoudig aandoende outfit, bestaande uit een witte polo, zwarte broek en beige sneakers, weerspiegelt zijn sobere, degelijke speelstijl.

Javier Zanetti

‘Ik kleed me redelijk eenvoudig’, aldus Javier Zanetti. ‘Ik houd van een klassieke stijl, sober en elegant. Op dit moment voel ik me prettig in kleding uit de Brooks Brothers-collectie en draag ik bij voorkeur sneakers van Hogan. Verder houd ik van horloges, in het bijzonder van het innovatieve design en de technologie van IWC Schaffhausen.’ 

Allesbehalve alledaags 

In 2014 beëindigde Zanetti een lange voetbalcarrière die allesbehalve alledaags is geweest. Een carrière waarin een Argentijns jochie uit een arbeidersgezin zich ontpopte tot een van de grootste iconen van het voetbal en uiteindelijk tot vicevoorzitter van Inter Milaan. Zanetti’s reis, van toen hij als tiener in Buenos Aires door de lokale voetbalclub Independiente werd geweigerd tot zijn huidige status bij de Nerazzurri, heeft iets weg van een sprookje. 

 ‘Mijn ouders hebben mij een belangrijke levensles meegegeven’, vertelt hij. ‘Als je iets doet, doe het dan zo goed mogelijk. Als ik voetbal, speel ik met hart en ziel en let op elk detail. Ik leef gezond met veel rust en regelmaat en spring niet al te vaak uit de band. Ik denk dat je geluk kunt creëren door de hele werkweek professioneel te blijven. Of het nu voor een derby is of voor een finale, ik neem iedere training even serieus.’ 

Deze toewijding is kenmerkend voor Zanetti’s levenshouding. Een houding waardoor hij wereldwijd wordt gezien als een ware Peter Pan die het gros van zijn leeftijdsgenoten heeft overleefd en nu over een soort eeuwigheidswaarde beschikt. In de vluchtige wereld van het moderne voetbal hebben spelers als hij, maar ook Ryan Giggs en Paolo Maldini een vaste plek weten te veroveren met hun unieke mix van fysieke en mentale eigenschappen. 

Javier Zanetti
Javier Zanetti

Levenslessen

Zanetti groeide op in de arbeiderswijk Dock Sud in Buenos Aires onder het waakzame oog van zijn vader Rodolfo, een metselaar, en zijn moeder Violetta die als schoonmaakster de kost verdiende. Om zijn honger naar voetbal te stillen, speelde hij als kind in de buitenwijken van de stad waar hij wat  bijverdiende door voetbalvelden te onderhouden. In zijn vroege tienerjaren kreeg hij het aanbod om bij de jeugd van Independiente te komen spelen. Maar tijdens zijn proefperiode werd hij afgetest omdat hij niet de juiste lichaamsbouw zou hebben om tot een succesvolle voetballer uit te groeien. 

De manier waarop hij met deze teleurstelling omging, onthulde een aangeboren gedrevenheid die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan zijn lange en succesvolle loopbaan als profvoetballer. In plaats van zijn droom te laten varen, besloot hij het te blijven proberen, hielp hij zijn vader in de bouw, ging in een winkel werken en bracht melk rond. Tegenwoordig is de helft van de jonge voetbaltalenten op hun 18de geen profvoetballer meer. Op hun 21ste is 75% van hen zelfs gestopt met voetballen. Gelet op deze cijfers, is het opmerkelijk dat Zanetti ondanks zijn vroege afwijzing het toch tot de top van het Europese voetbal heeft geschopt en pas op zijn 41ste een punt achter zijn carrière zette. Welk advies zou hij jonge voetballers en jongeren in het algemeen willen geven? 

‘Jongeren moeten de volgende woorden goed in hun oren knopen’, aldus Zanetti. ‘Het eerste is ‘passie’. Zonder passie kun je niet leven. Je kunt passie alleen in jezelf vinden. Luister dus niet naar mensen die je van je passie willen afhouden. En probeer je passie ook op anderen over te brengen.’ 

‘Het tweede woord is ‘moed’. Je moet dapper zijn en in jezelf geloven. Het is heel normaal dat je met problemen te maken krijgt en fouten maakt, maar je moet je daardoor niet uit het veld laten slaan. Het belangrijkste is dat je tevreden over jezelf bent omdat je alles hebt gegeven.’ 

‘Het laatste woord is ‘opoffering’. Opoffering vormt de kern van het bestaan en helpt je de zin van het leven te ontdekken. Tijdens je jeugd moet je het fundament voor je leven leggen. Dat doe je door hard te trainen, omdat dat bepalend is voor je toekomst. Zonder opoffering geen succes. Alleen met inzet en hard werken kan je je dromen verwezenlijken’, besluit de één van de meest ervaren voetballers op het hoogste niveau.