SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De jongensdroom van dit Nederlandse wonderkind

Ryan Gravenberch is met Jong Oranje actief op het Europees Kampioenschap onder 21. Voor ons een goed moment om in onze wekelijkse rubriek Dive into Archive terug te kijken op een oud interview met het talent. Hij kwam in 2021, toen hij nog bij Ajax speelde, voor de camera en vertelde over zijn jeugd en hoe het was om te mogen ruiken aan het grote Oranje.

Ryan Gravenberch vertelt over zijn jeugd en het grote Oranje

Geen ‘normale’ jeugd

Allereerst vroegen we natuurlijk over zijn jeugd. Hij zat namelijk al sinds zijn elfde bij Ajax. Kun je dan wel spreken van een normale jeugd? Gravenberch wist eigenlijk niet anders: “Eigenlijk ging dat heel natuurlijk. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nooit anders heb gekend dan dat ik op en neer naar Ajax ging na schooltijd. Maar ik heb zeker genoten van mijn jeugd. Natuurlijk had ik minder tijd om te chillen dan mijn leeftijdsgenoten en soms was dat wel heftig voor een jonge jongen. Dan moet je na school meteen naar de training. Maar het was het waard: kijk wat ik ervoor terug heb gekregen. En het voelt ook niet alsof ik wat gemist heb toen ik jonger was, want je bent gek op voetbal en je haalt er veel plezier uit. Ik ging – en ga nog steeds – altijd met een heerlijk gevoel naar de club.”

Hulp van zijn familie

De middenvelder kreeg hierbij hulp van zijn broer Danzell. Hij speelde al eerder bij Ajax en de band tussen de twee is erg goed. Dit heeft het talent zeker geholpen: “Hij heeft mij altijd gestimuleerd en gepusht op een goede manier. Natuurlijk keek ik tegen hem op, hij heeft de hele jeugd van Ajax doorlopen. Dat wilde ik natuurlijk ook! Ajax was en is altijd mijn droomclub geweest dus ik wilde er alles aan doen om in de voetsporen van Danzell te treden en te slagen. En tot nu toe is dat aardig gelukt.”

Toch is de vader van Ryan Gravenberch ook erg betrokken: “Wij praten heel veel met elkaar en hebben ook veel met elkaar getraind. Vanaf dat ik op voetbal zat, trainden ik en Danzell met mijn vader. Extra trainingen dus. We oefenden de dingen die ik minder onder de knie had en sindsdien heb ik dat altijd met hem gedaan. Als we een moment vrij hadden stonden wij op een voetbalveldje. Daarnaast hebben mijn vader én moeder mij natuurlijk altijd geholpen en mij naar De Toekomst gebracht en gehaald.”

Ryan Gravenberch voor de camera van Life After Football
Ryan Gravenberch

Spelen in het grote Oranje

Nu is hij met Jong Oranje begonnen aan het EK onder 21. Dit is een unieke ervaring voor de middenvelder, al was zijn debuut in Oranje ook speciaal: “Dat was een heel mooi en bijzonder moment. Mijn debuut heb ik nog niet gemaakt, hopelijk komt dat snel, maar ik heb er wel heel erg van genoten. Ik kende al best veel spelers natuurlijk. Eigenlijk ging het heel soepel, ze hebben mij niet harder aangepakt ofzo, haha!

Na het interview was het nog tijd om de middenvelder voor onze camera te zetten. Heeft hij hier net zoveel talent voor? We kunnen je zeggen van wel! Elke outfit rockte de Nederlander en dat is goed terug te zien op de foto’s. We delen ze daarom maar al te graag nog één keertje met jullie.

Gravenberch speelde samen met zijn goede vrienden Jurriën Timber en Devyne Rensch in de documentaire “Parels van Amsterdam“. In onze rubriek DOCU DAY keken we naar deze bijzondere voetbal documentaire.