SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De invloed van automerken op de voetballerij

De invloed van automerken op de voetballerij

Voetballers rijden vandaag de dag in de mooiste sportwagens en laten dit maar al te graag zien aan de buitenwereld. Mede door de populariteit van voetbal onder de mannen, willen automerken zich graag binden aan deze spelers en haar clubs. Een van de meest prominente uitingen van een voetbalclub is de shirtsponsor. Gezien de link tussen voetbal en automotive, zetten wij graag een aantal automerken op een rijtje die als shirtsponsor fungeerden in de voetballerij!

Jeep

We trappen af met een van de bekendste automerken die als hedendaagse shirtsponsor fungeert: Jeep. Het Amerikaanse automerk is namelijk al sinds 2012 terug te vinden op de buik van de shirtjes van Juventus. Wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Andrea Pirlo en Matthijs de Ligt hebben Jeep door de jaren heen middels goed voetbal vertegenwoordigd. Onlangs besloten beide partijen een contractverlening tot de zomer van 2024 aan te gaan. In een official statement op de website liet ‘De Oude Dame’ weten dat het nieuwe contract een waarde heeft van € 45 miljoen per jaar. Hierdoor is Juventus de komende jaren dus wederom verzekerd van een mooi zakcentje!

Toyota

Toyota fungeerde ook een aantal jaar als shirtsponsor in de voetballerij. De Japanse autofabrikant stond namelijk in de periode van 2003 t/m 2008 op de shirtjes van Valencia CF. In deze periode droegen spelers als Patrick Kluivert, David Villa en David Silva het shirt van de Spaanse grootmacht. Valencia CF heeft per ingang van dit seizoen hun eigen fantoken op hun wedstrijdshirts laten bedrukken. Deze promotie is onderdeel van een nieuwe samenwerking met Chiliz, de blockchain-provider die eigenaar is van het Socios.com-fanbetrokkenheidsplatform. Ondanks dat Toyota niet meer terug te zien is op de shirtjes, sponsort het automerk de Spaanse topclub nog steeds!

Chevrolet

Ook heeft Chevrolet de afgelopen jaren een grote rol ingenomen in de voetballerij. Het Amerikaanse automerk was namelijk shirtsponsor van Manchester United van 2014 t/m de zomer van 2021. Chevrolet heeft diep in de buidel moeten tasten om een prominente plek op de shirtjes van ‘The Red Devils’ te krijgen. Het automerk betaalde de Engelse grootmacht namelijk € 75 miljoen per jaar. Helaas voor Chevrolet, heeft Manchester United de afgelopen jaren geen rol van betekenis gespeeld in de Engelse titelstrijd en Champions League. Echter heeft de ploeg wel tweemaal de Europa League-finale bereikt, waarvan er één werd gewonnen tegen Ajax. Door de jaren heen hebben spelers als Paul Pogba, Memphis Depay en Zlatan Ibrahimović het automerk vertegenwoordigd!

Opel

Opel mag uiteraard ook niet ontbreken in het rijtje invloedrijke shirtsponsors. In Nederland kennen we de Duitse autofabrikant natuurlijk als shirtsponsor van Feyenoord. Van 2013 t/m 2017 stond Opel namelijk op de buik van de Rotterdammers, met als hoogtepunt het kampioenschap in 2017. Echter kennen we Opel ook als shirtsponsor van AC Milan. De Milanese grootmacht werd namelijk in haar gloriejaren gesponsord door Opel. ‘I Rossoneri’ won in deze jaren eenmaal de Champions League en speelden ook nog verschillende finales die verloren gingen. Grootheden als Ruud Gullit, Paolo Maldini en Kaká droegen het Milan-shirt met Opel als shirtsponsor!

Mazda

We sluiten het rijtje automerken die als shirtsponsor fungeerden af met Mazda. Het logo van het Japanse autobedrijf stond namelijk van 2002 t/m 2005 op het shirt van AS Roma. Hierdoor is Mazda in dit rijtje het derde automerk dat een Italiaanse club sponsorde. Ondanks dat de Romeinse grootmacht gedurende deze jaren geen prijzen heeft gepakt, speelden er wel een aantal grote spelers voor de club. Zo vertegenwoordigden spelers Francesco Totti, Gabriel Batistuta en Aldair het automerk in deze periode. Ben jij benieuwd naar het hele verhaal achter AS Roma-legende Aldair? Check hier het artikel over deze rugnummer 6!

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.