SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De harde realiteit van voetballers uit Zuid-Londen

Opgroeien in de armste, gevaarlijkste wijken, maar toch de absolute top bereiken. Het is niet voor iedereen weggelegd. De nieuwe Viaplay documentaire “South of the River” filmt het verhaal van jonge sterren die zijn opgeklommen uit de achtergestelde postcodes van Zuid-Londen tot de grootste Europese competities. Het is een indrukwekkend verhaal met emotionele momenten.

DOCU DAY: South of the River

Geschreven door: Milan Verleg

Een gebied met twee gezichten

De cijfers liegen er niet om. In 2020 was 14% van de Engelse Premier League spelers geboren in 26km² van Zuid-Londen. Hiermee is het een van de meest productieve voetbal opleidingsgebieden in de wereld. Toch is er in het gebied veel sprake van armoede en criminaliteit. Om hierin op te groeien en toch je dromen achteraan te gaan is alleen maar knap te noemen. Het vereist veel doorzettingsvermogen en dit is ook goed terug te zien in de serie.

Huidige en oud-profspelers aan het woord

De camera’s volgden sterren van het Engelse nationale elftal. Onder andere Jadon Sancho, Joe Gomez, Tammy Abraham en Declan Rice komen aan bod. De ene voetbalt nu in de Premier League, terwijl de andere schittert in de Serie A. Ze hebben alleen allemaal één ding gelijk: ze zijn opgegroeid in Zuid-Londen. De serie onderzoekt hoe het kan dat veel profvoetballers afkomstig zijn uit dit gebied, maar werpt ook een blik op de sociale problemen in deze wijken.

Champions League-winnaar Rio Ferdinand komt ook voor in de serie. Hij groeide zelf op de in de plaats Peckham en heeft het ook niet altijd gemakkelijk gehad. Toch is hij van mening dat de criminaliteit steeds erger is geworden. De oud-Manchester United speler vertelt over de vele criminaliteit in de gebieden en waarom zoveel profvoetballers hiervandaan komen.

Hartverscheurende beelden

Naast huidige- en oud profspelers komen er ook veel andere mensen aan het woord. Trainers, scouts, maar ook jeugdige talenten uit Zuid-Londen. Zij willen allemaal hun idolen achterna en het topvoetbal bereiken. Het verhaal wordt hierdoor op sommige momenten hartbrekend om te zien. Een tiener vertelt over hoe zijn broer was doodgestoken, terwijl een andere jongen het heeft over dat het leven in Zuid-Londen maar twee kanten kan opgaan: “Het is of je gaat in de gang life, of in het voetballeven.”

Het is een indrukwekkende serie die twee kanten heeft. Je ziet de succesvolle reis van de Engelse wereldsterren, maar ook de harde manier hoe de spelers er zijn gekomen. De serie bestaat uit drie afleveringen en is te zien op Viaplay.

Vorige week keken we naar de nieuwe Viaplay documentaire “Nyck de Vries: Durf te Dromen”.  In deze documentaire vertelt de Nederlandse F1-coureur over zijn weg naar de Formule 1. Een verhaal wat je niet mag missen!