SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De gouden jaren van FC Barcelona onder Pep Guardiola

Pep Guardiola is volgens veel mensen de beste trainer ter wereld. Als trainer van Barcelona verbaasde hij de wereld met zijn tiki-taka spel, van Bayern München maakte de Spanjaard een geoliede machine en Manchester City wist onder Guardiola voor het eerst de Champions League te winnen. Vandaag blikken we in onze rubriek DOCU DAY terug op Guardiola’s tijd in Barcelona. De documentaire ‘Take the Ball Pass the Ball’ neemt je mee naar de jaren 2008 tot 2012.

Take the Ball Pass the Ball

Het FC Barcelona onder Pep Guardiola was misschien wel de beste ploeg ooit. Tegenstanders werden weggetikt en de scores liepen wekelijks hoog op. Tussen 2008 en 2012 wisten de Catalanen maar liefst veertien prijzen, waaronder twee keer de Champions League, te winnen. Niemand wist hoe ze de tactiek van Guardiola konden verslaan.

Johan Cruijff

De documentaire laat je nog nogmaals genieten van het schitterende spel van FC Barcelona. Allereerst zie je hoe Guardiola stopt met zijn voetballoopbaan en besluit trainer te worden bij de Catalaanse club. Daarna wordt je meegenomen naar de tijd van Johan Cruijff. De Nederlander is namelijk een grote inspiratiebron voor de Spaanse trainer. Guardiola probeert het voetbal van Cruijff te spelen en dat levert meteen succes op. In zijn allereerste seizoen als trainer weet hij meteen de Champions League te winnen! Een moment waar de documentaire nog één keer bij stilstaat.

Kanker overwonnen

Ook Lionel Messi komt veelvuldig voor in de documentaire. De Argentijn startte zijn carrière onder de Spaanse coach en gaf later aan veel van hem te hebben geleerd. Toch gaat het in de documentaire niet alleen maar over voetbal. Een emotioneel moment breekt aan als je ziet hoe Eric Abidal voor het eerst op een voetbalveld stapt, nadat hij kanker heeft overwonnen. Als laatste zie je hoe Guardiola afscheid neemt van de club. Hij geeft nog één keer een interview en blikt terug op zijn vier jaar bij, in zijn ogen, de mooiste club ter wereld.

Vorige week keken wij in onze rubriek DOCU DAY naar de documentaire ‘Gazza‘. Hierin zie je het levensverhaal van Paul Gascoigne. De voormalig profvoetballer werd gezien als één van de beste van zijn generatie, maar kampte met psychische problemen en een alcohol- en drugsverslaving.