SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De gevallen grootheden

De gevallen grootheden

Door de jaren heen hebben we flink wat voetbalreuzen zien afzwakken. Een matchfixingschandaal, degradatie en faillissement, we zagen het allemaal voorbijkomen. Deze week viel het doek voor Schalke 04. De ploeg uit Gelsenkirchen kon degradatie naar de tweede Bundesliga dit jaar niet voorkomen. Wij lichten voor jou de gevallen grootheden uit!

Schalke 04

We beginnen met Schalke 04, de voetbalreus uit Gelsenkirchen. Want wat was de degradatie een mokerslag voor Huntelaar en co. De supporters van Die Königsblauen hielden een lange tijd hoop in een goede afloop van dit voetbalseizoen, maar eigenlijk tegen beter weten in. Aan het begin van het seizoen verhuurde Schalke 04 namelijk haar beste speler, Weston McKennie, aan Juventus. In de winterstop kwam daar de overstap van de talentvolle Ozan Kabak naar Liverpool nog eens bovenop. Dit was een teken dat de voetbalreus uit Gelsenkirchen zich eigenlijk al had neergelegd bij een degradatie naar de tweede Bundesliga en hierdoor een van de gevallen grootheden werd. Ondanks de professionele instelling van het team, ging Schalke 04 ten onder in de strijd om lijfsbehoud. En dan te denken dat Die Königsblauen een paar jaar geleden nog Champions League-voetbal speelde tegen supersterren als Cristiano Ronaldo en Karim Benzema. Treurig, maar vooral pijnlijk.

Juventus

De tweede gevallen grootheid die we uitlichten is Juventus. Inmiddels is de sterrenploeg uit Turijn weer terug op haar oude niveau, maar vijftien jaar geleden zag de wereld er een stuk minder rooskleurig uit voor De Oude Dame. In 2006 werd de Italiaanse topclub namelijk een zware straf opgelegd doordat sportief directeur Luciano Moggi twee jaar lang vrijwel iedere Serie A-wedstrijd wist te beïnvloeden door zijn invloedrijke netwerk. Doordat sterren als Alessandro Del Piero en Pavel Nedvěd de club trouw bleven – door een jaar lang in de Serie B te voetballen – was Juventus binnen één jaar weer terug op het hoogste niveau in Italië. Hopelijk heeft de club uit Turijn haar les geleerd en zien we soortgelijke matchfixingschandalen niet meer terug in de toekomst.

Nottingham Forest

In 1865 werd het Engelse Nottingham Forest al opgericht, daarmee is het een van de oudste betaald voetbalclubs ter wereld. De club uit Nottingham heeft een prachtige historie. Er werden fantastische gloriejaren beleefd, echter zullen de jonge voetbalsupports zich maar weinig voor kunnen stellen bij het succes van de Engelsen. Toch heeft Nottingham Forest een prijzenkast waar menig Premier League-club jaloers op zal zijn. In 1979 en 1980 wisten The Tricky Trees namelijk twee jaar op rij de Europa Cup I te winnen. Helaas is deze prachtige club nooit een vaste basisklant in de Premier League geworden. Na de jaarwisseling heeft de ploeg uit Nottingham het hoogste niveau van Engeland zelfs niet meer weten te behalen. Hierdoor is Nottingham Forest een van de gevallen grootheden uit de voetbalgeschiedenis. Als liefhebber van voetbalclubs met een rijke historie, hopen wij The Tricky Trees ooit nog terug te zien in de Premier League.

Dnjepr Dnjepropetrovsk

Dnjepr Dnjepropetrovsk speelde in 2015 de Europa League-finale tegen Sevilla. Yevhen Konoplyanka was de bekendste speler van het Oekraïense ‘sterrenensemble’, hij verdiende namelijk een transfer naar Schalke 04 en speelde vier jaar lang in de Bundesliga. Waar zijn carrière een boost kreeg, ging het met Dnjepr Dnjepropetrovsk al snel bergafwaarts. De UEFA sloot de club in 2016 voor drie seizoenen uit van Europees voetbal vanwege het overtreden van de Financial Fair Play-regels. Tot overmaat van ramp werd Dnjepr één jaar na de Europa League-finale zelfs gedwongen gedegradeerd naar het derde niveau. Sinds 2019 heeft de Oekraïnse club zich niet meer ingeschreven en een doorstart gemaakt onder de naam Dnipro-1. Wij schatten de kans enorm klein dat we deze club ooit nog terug zullen zien in de finale van een Europees toernooi.

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.