SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De eerste profclub heeft een sterke band met Juventus

Voetbalclubs, we kunnen er allemaal wel tientallen van opnoemen. Bayern München, Real Madrid en Paris Saint Germain kennen we allemaal wel, maar reikt de kennis verder dan de topcompetities? Heb je ooit gehoord van Notts County? De grootste voetbalfanaten ongetwijfeld, want de club uit Nottingham is namelijk de eerste profclub uit onze rijke voetbalgeschiedenis. 

Nog voor de oprichting van de Engelse voetbalbond, werd Notts County opgericht. In 1862 om precies te zijn. De club uit Nottingham wordt gezien als een van de pioniers van het heilige spel. The Magpies (De Eksters) richtten in 1888, samen met enkele andere verenigingen, de Football League op. Uiteindelijk speelde Notts County 30 seizoenen op het hoogste niveau in Engeland en 37 seizoenen op het tweede niveau. 1894 was een succesjaar voor de eerste profclub uit de voetbalgeschiedenis, want in dit jaar wonnen ze de FA Cup. Dit was echter wel de enige grote prijs die de ploeg uit Nottingham wist te winnen in haar rijke historie.

Tragisch lot

In 2019 sloeg het tragische lot voor Notts County toe. Na 150 jaar profclub te zijn geweest, was de club uit Nottingham na de degradatie uit de League Two profclub af. Notts County zal altijd de eerste officiële profclub blijven, maar mag zich sinds 2019 niet meer de oudste profclub noemen. Nu voetballen The Magpies op het vijfde niveau in Engeland. Notts County zal voornamelijk met warme gevoelens terugkijken op de prachtige jaren waarin de club haar wedstrijden op professioneel niveau speelden. De jaren waarin de volksclub werd toegejuicht door keurige Engelsmannen in lange jassen met sigaren in de mond.

Shirtkleuren Juventus

Juventus heeft haar shirtkleuren te danken aan Notts County. Er worden jaarlijks ontelbaar veel replicashirtjes verkocht met de naam Ronaldo achterop, maar zonder de ploeg uit Nottingham zouden deze Juventus-shirtjes er heel anders uit hebben gezien. Rond 1900 was de materiaalman van Juventus wel klaar met de vervagende roze shirts van de club. Op dat moment speelde Engelsman John Savage voor De Oude Dame. Savage werd gevraagd of er in Engeland al meer ontwikkelingen waren op het gebied van voetbalshirts. De Engelsman vroeg zijn vriend, een Notts County-supporter, naar de Engelse voetbalshirts. Het shirt van de eerste profclub werd opgestuurd naar Turijn en de rest is geschiedenis.

De voetbalclub uit Turijn is Notts County nog altijd dankbaar. In 2011 liet De Oude Dame middels een prachtig gebaar weten dat ze de club uit Nottingham nog niet vergeten waren. De eerste profclub uit de voetbalgeschiedenis werd namelijk uitgenodigd voor de openingswedstrijd in het nieuwe Allianz Stadium.

Del Piero in actie tijdens de openingswedstrijd tegen Notts County

Del Piero in actie tegen Notts County tijdens de openingswedstrijd in het Allianz Stadium.

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram en volg ons voor dagelijkse content.