SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De Champions League is terug!

1992 tot nu. De Champions League in een paar feiten

De voetbalfans kunnen hun geluk niet op, want het miljardenbal is terug! Vandaag zijn de eerste wedstrijden van de groepsfase van een nieuw UEFA Champions League-seizoen. De competitie waar de allerbeste voetballers van Europese topclubs weer tegenover elkaar staan. Het toernooi waar records worden verbroken, fanschare schouder aan schouder staan en waar clichématig elke wedstrijd een finale is. Hoe begon het voetbalfeest eigenlijk?

In 1991 vroeg de UEFA haar commerciële partner, Television Event and Media Marketing, om de Europa Cup I te re-branden, met de UEFA Champions League als gevolg. Er moest een volkslied, huiskleuren en een speciaal logo komen. Het volkslied was al snel gevonden en is gebaseerd op het lied Zadok the Priest uit 1727 van George Frideric Handel. Toepasselijk genoeg kreeg het door Tony Britten aangepaste nummer de titel “Champions League”. De huiskleuren zwart-wit en zilver werden gekozen en het kampioenenbal kreeg het logo “Starball”.

Sinds 1992 draagt het miljardenbal de officiële naam de UEFA Champions League. De groepsfase, hoe wij die nu nog kennen, werd in dat zelfde jaar geïntroduceerd. Er waren wel andere regels. Alleen kampioenen en de titelverdediger van het voorgaande jaar mochten alleen deelnemen. In 1997 werd die regel afgeschaft en konden clubs, van de beste acht landen van Europa, die tweede werden in hun vaderlandse competitie zich ook kwalificeren.

Duik in de geschiedenisboeken

Iedereen herkent de gigantische beker die wordt uitgereikt na afloop van de zinderende finales. Deze beker draagt de bijnaam “de cup met de grote oren”. De “grote oren” verwijzen naar de Griekse en Romeinse amfora, een soort kruik waar de oren als draag houvast dienen. De speler die het vaakst de beker omhoog mocht tillen, is natuurlijk mister Champions League himself, Cristiano Ronaldo.

Leuk feit is dat er maar drie clubs zijn die bij hun debuut in de Champions league, deze ook direct wisten te winnen. Marseille (1992-1993), Ajax Amsterdam (1994-1995) en Juventus (1995-1996) hadden geen last van zenuwen en legden direct beslag op de eindoverwinning. De grootste overwinning aller tijden op het miljardentoernooi is overigens wel een hele verrassende, HJK uit Helsinki versloeg namelijk Bangor City met 10-0(!).

Het dreamteam van Bayern München had elf overwinningen in elf wedstrijden in het verkorte schema 2019-20 en werd de eerste ploeg in een Europese competitie die een trofee claimde met een 100 procent winnend record.

Prijzengeld

In de afgelopen jaren is het prijzengeld aanzienlijk gestegen. Eerst werd de Champions League het miljoenen-bal genoemd, maar tegenwoordig gaan de bedragen sky high! Hieronder vind je een overzicht wat een ploeg opstrijkt per ronde van het toernooi.

Play-off ronde: €5.000.000
Basisvergoeding voor groepsfase: € 15.640.000
Winst groepswedstrijd: € 2.800.000
Gelijkspel groepswedstrijd: € 900.000
Ronde van 16: € 9.600.000
Kwartfinales: €10.600.000
Halve finale: € 12.500.000
Tweede plaats: € 15.500.000
Kampioenen: € 20.000.000

Wil je meer artikelen over voetbal lees dan onze rubriek “Rugnummers”.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.