SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 7 meest iconische voetbalshirts van de Premier League

Een voetbalshirt is veel meer dan het kledingstuk dat spelers verplicht moeten dragen tijdens wedstrijden. Fans voelen zich verbonden met de shirts van hun eigen club en bij het zien van oude voetbalshirts denk je direct terug aan de goede, oude tijd. Je ziet die schitterende goal weer voor je of herinnert je hoe de aanvoerder van je elftal een prijs omhoog tilt. In deze rubriek lichten we wekelijks zeven iconische voetbalshirts voor je uit. Al kiezen wij deze shirts niet zelf. We krijgen hulp van RetrOriginalFootball. Zij weten immers alle ins and outs van de meest iconische shirts. Deze week zeven parels uit de Premier League!

Premier League shirts

Liverpool 1995-1996

Zoals je vaker ziet met iconische voetbalshirts, worden ze gebruikt als inspiratiebron voor nieuwere edities. Zo is het huidige uitshirt van Liverpool sterk gebaseerd op het stijlvolle uitshirt uit het seizoen 1995-1996. Drie adidas strepen zijn verticaal als watermerk geïncorporeerd in het shirt en er is een diepe kraag aanwezig met knoopjes.  Het shirt is onder andere bekend geworden door de sponsor: het Deense biermerk Carlsberg.

Manchester City 1985-1987

We gaan door met het thuisshirt van Manchester City uit het seizoen 1985-1987. Dit shirt is niet alleen iconisch onder The Citizens, maar is ook een must have voor inwoners uit Eindhoven: de sponsor op het shirt was Philips! Vooral bekend als shirtsponsor van PSV, maar tussen 1984 en 1988 prijkte het bedrijf op het shirt van Manchester City. Deze parel valt daarnaast op met de witte kraag en de traditionele blauwe kleur.

Manchester United 1990-1992

Manchester United speelde in de eerste twee seizoenen van de jaren 90 in een opvallend uitshirt, dat de bijnaam snowflake jersey kreeg. Dit komt door de lichtblauwe kleur en de herkenbare sneeuwvlokjes in het patroon. Tevens stond de ‘klassieke’ Manchester United sponsor, Sharpe, centraal op het shirt. Het Japanse elektronicabedrijf was tussen 1982 en 2002 shirtsponsor van de club. Wegens de enorme populariteit van het shirt, heeft United het al meerdere malen uitgebracht. Zo is bijvoorbeeld het uitshirt uit het seizoen 2021-2022 hierop geïnspireerd.

Op de foto hieronder is aan de linkerkant het thuisshirt van Manchester United te zien uit de jaren 1992-1994. Aan de rechterkant is het iconische uitshirt te zien.

Manchester United-shirt 1990-1992

Newcastle United 1995-1996

Het uitshirt van Newcastle uit het seizoen 1995-1996, gemaakt door adidas, staat bekend als een fashion item. Niet voor niets dat het shirt erg vaak als authentieke remake op de markt is gebracht. Vooral de kleurencombinatie, die vintage uitstraalt, valt bij menig liefhebber van voetbalshirts in de smaak. Tevens valt direct de sponsor op die in het midden van het shirt te zien is: een biermerk uit Newcastle.

Queens Park Rangers 1987-1989

Er komt in dit lijstje ook een club naar voren die op het moment niet actief is in de Premier League: Queens Park Rangers. De Engelse club heeft meerdere unieke shirts, maar deze klassieker uit de jaren 80 is het meest iconisch. Zo zie je bij het shirt direct de bekende strepen op de mauwen en het adidas Originals logo, terwijl het vooral draait om de sponsor: Holland Fly KLM. Zoals het hoort zijn de letters van Holland in het oranje. Hopelijk zien we Queens Park Rangers weer snel terug op het hoogste niveau van Engeland!

Coventry City 1987-1989

Coventry City werd opgericht in 1883, toen nog onder de naam Singers F.C., en speelde eind jaren 80 in de Premier League. Vooral het thuisshirt uit de jaren 1987-1989 is enorm populair. De reden? Het shirt ziet er gaaf uit en hierin wist Coventry City de FA Cup te winnen door Tottenham Hotspur met 3-2 te verslaan op Wembley. Daarnaast staat het shirt bekend als het enige vintage shirt als resultaat van de samenwerking tussen Coventry met sponsor Hummel. De karakteristieken van Hummel zijn vooral terug te zien in de kraag en de mouwen.

Arsenal 1991-1993

Arsenal-fans weten ongetwijfeld welk shirt in dit lijstje staat: het uitshirt uit het seizoen 1991-1993, ook wel bekend als het bruised banana shirt. Deze bijnaam komt simpelweg door de kleurencombinatie. Het shirt heeft een uniek design en ziet er enorm druk uit. Hierdoor is het voor ons een perfect retroshirt. Net als wat veel clubs doen bij populaire shirts, liet Arsenal het shirt terugkeren. In het seizoen 2019-2020 speelde de Londense club met een uitshirt dat geïnspireerd is op deze parel.

Hieronder is het shirt van Arsenal te zien. Het gaat uiteraard om het rechtershirt. Aan de linkerkant is het thuisshirt te zien uit de jaren 1991-1993.

Arsenal 1991-1993

Neem vooral zelf een kijkje op de website van RetrOriginalFootball voor de meest iconische voetbalshirts!

Vorige week keken we naar de zeven meest iconische voetbalshirts uit de Eredivisie. Check het nu!

Foto’s: ©RetrOriginalFootball