SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 7 meest iconische voetbalshirts van de Eredivisie

Een voetbalshirt is veel meer dan het kledingstuk dat spelers verplicht moeten dragen tijdens wedstrijden. Fans voelen zich verbonden met de shirts van hun eigen club en bij het zien van oude voetbalshirts denk je direct terug aan de goede, oude tijd. Je ziet die schitterende goal weer voor je of herinnert je hoe de aanvoerder van je elftal een prijs omhoog tilt. In deze rubriek lichten we wekelijks zeven iconische voetbalshirts voor je uit. Al kiezen wij deze shirts niet zelf. We krijgen hulp van RetrOriginalFootball. Zij weten immers alle ins and outs van de meest iconische shirts. We trappen af met onze eigen competitie: de Eredivisie.

Iconische voetbalshirts Eredivisie

Ajax 1994-1995

Vraag Ajax-fans om hun meest iconische voetbalshirt te noemen en bijna elke supporter geeft hetzelfde antwoord: het uitshirt uit het seizoen 1994-1995. Het jaar waarin Ajax voor de laatste keer de Champions League won. Patrick Kluivert scoorde een puntertje in de finale en dit shirt is ongetwijfeld een collector’s item voor alle Ajacieden.

Op de foto is het reserveshirt zichtbaar van Clarence Seedorf voor de groepswedstrijd tegen AC Milan. Hij droeg het shirt echter niet: Seedorf wilde liever in korte mouwen spelen. Wat er opvalt bij het shirt is dat er niet overal logo’s van sponsor Umbro zijn verspreid. Dit was namelijk wel het geval bij de shirts die werden gedragen in de Eredivisie, maar door de regelgevingen van de UEFA was dit niet mogelijk. Toch maakt dit het shirt niet minder iconisch.

Ajax-shirt 1994-1995

Feyenoord 1983 -1984

We gaan door met het uitshirt van Feyenoord uit het seizoen 1983-1984. Een historisch jaar voor de Rotterdammers en daar denk je direct aan terug bij het zien van de sponsor: Gouden Gids. Aan het begin van dit seizoen maakte Johan Cruijff de overstap van aartsrivaal Ajax naar de havenstad en Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij meteen twee prijzen won met Feyenoord. RetrOriginalFootball heeft het iconische shirt in hun collectie en ook nog eens gedragen door Henk Duut tijdens de kampioenwedstrijd. Duut scoorde hierin de 2-0 en ging samen met Feyenoord de geschiedenisboeken in.

NEC 1995-1996

Het balkenshirt. De naam zegt het al, een grote balk op het shirt. In het groen, terwijl de rest van het shirt rood is: de clubkleuren van NEC. Het shirt moest verdwijnen omdat het te lelijk was. Het stond bekend als ‘het lelijke eendje’ van de Eredivisie. Al zijn niet alle Nijmegenaren het daarmee eens. Het meest bekende balkenshirt werd gebruikt in het seizoen 1996-1997. Sponsor BNN stond op de voorkant en 25 jaar later kwam het shirt voor één wedstrijdje terug naar Nijmegen. Op de foto hieronder is het shirt te zien uit het seizoen 1995-1996. Een parel voor de echte NEC-fans.

NAC Breda 1998-1999

Een shirt van NAC Breda kan niet ontbreken in dit lijstje. De Brabantse club heeft in meerdere iconische shirts gespeeld, maar qua design kan er maar één winnen: het thuis- en uitshirt uit het seizoen 1998-1999. Hoewel de kleur anders is, is de stijl van deze shirts hetzelfde. De aandacht wordt vooral getrokken door de lange mouwen en de zijkant van het shirt, die een typisch jaren 90-patroon hebben. Hieronder kun je het shirt aanschouwen. Al moeten we één kanttekening plaatsen: het gaat om een gedragen shirt door het jong elftal van NAC Breda. Zij speelden met andere sponsor op het shirt dan het eerste elftal.

Feyenoord-shirt 1983 -1984
NEC-shirt 1995-1996
NAC Breda-shirt 1998-1999

Excelsior Rotterdam – 1999-2001

Stad Rotterdam Verzekeringen is als sponsor bekender bij Feyenoord, maar ook Excelsior heeft met SRV op het shirt gespeeld. En dat ziet er schitterend uit. Al is het moeilijk om zo’n shirt te bemachtigen. De meeste tenues uit de jaren 90 van clubs als Excelsior zijn enorm zeldzaam, aangezien ploegen vaak twee of zelfs meer seizoenen met hetzelfde shirt speelden. Toch is het RetrOriginalFootball gelukt om twee wedstrijdgedragen shirts te bemachtigen. Zowel een uitshirt als een thuisshirt. Check de foto hieronder!

Excelsior-shirt 1999-2001

Sparta Rotterdam 1997-1998

Sparta is de derde Rotterdamse club in dit lijstje. Vooral de sponsor ‘Goudse’ maakt dit shirt iconisch. En dan hebben we het niet alleen over iconisch in Nederland, maar over de hele wereld. Zelfs Thaise verzamelaars zijn groot fan van het shirt dat is gemaakt door Kappa en voor ons maken opnieuw de mouwen het extra speciaal. Zo zie je de sponsor op de gehele zijkant van het shirt. Dit zul je tegenwoordig niet meer zien, maar de Sparta-fans hebben geluk: De Goudse Verzekeringen is sinds juni 2022 weer hoofdsponsor van de Rotterdamse club.

Sparta Rotterdam-shirt

HFC Haarlem 1990-1992

Toch mogen de shirts van voormalige bvo’s niet vergeten worden. Volgens de mannen van RetrOriginalFootball is het shirt van HFC Haarlem uit de seizoenen 1990-1992 één van de meest complete shirts uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis: een ouderwets logo, het klassieke merk Bukta, cultsponsor Mita en een uniek patroon. Al zijn er nog veel meer ‘vergeten’ clubs met echte pareltjes.

Neem vooral zelf een kijkje op de website van RetrOriginalFootball voor de meest iconische voetbalshirts!

Foto’s: ©RetrOriginalFootball