SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 11 voetballers met een gouden stem

Het leven van een voetballer kan soms wat eentonig worden. Trainen, rusten, trainen, slapen enzovoorts. Sommige spelers hebben naast hun voetbalcarrière ook nog een passie voor muziek. Tegenwoordig is het R&B- en hiphopgenre populair, waar vroeger vooral Nederlandstalige krakers werden geproduceerd. Wij hebben De 11 Nederlandse voetballers uitgelicht met een ‘gouden’ strotje.

De 11 voetballers met een gouden stem

Doelman: Wilfred Genee

Misschien een valse start van De 11, want de presentator van onder andere Veronica Inside heeft nooit op het hoogste niveau gekeept, want hij kwam nooit verder dan RKVV MKV ’29. In 2012 bracht de geboren Fries samen met zijn VI-collega Johan Derksen een nummer uit om het Nederlands elftal te steunen op het EK 2012. In het lied ‘Nederland is helemaal oranje‘ kon Genee zijn hart ophalen. Door de jaren heen is aan de VI-tafel namelijk al vaak ter sprake gekomen dat Wilfred Genee een liefhebber van het Hollandse levenslied is. Zo slaat hij de microfoon niet af wanneer de karaokeset aangeslingerd wordt.

Rechtsback: Barry Hughes

Wat we snel vergeten is dat een van de meest markante trainers van de afgelopen eeuw zelf ook verdienstelijk voetballer is geweest. Zo maakte hij furore bij Blauw-Wit en Alkmaar ’54 in de jaren ’60. Op 28-jarige leeftijd richtte hij zich echter op het trainersvak. Hij was coach van meerdere Ere- en Eerste Diviseclubs en in 1981 maakte hij werk van zijn tweede passie. Na ruim 20 jaar was Barry wel bekend met het verschijnsel Carnaval en hij besloot mee te doen in de gekkigheid. Samen met de Kwaffeurs nam hij het nummer ‘Ik wil op m’n kop een kamerbreed tapijt’ op. Het lied bereikte de Nederlandse Top 40 en wist hier maar liefst acht weken in te staan. In de jaren ’80 bracht hij ook nog de nummers ”t Is om te brullen’, ‘Ik breng geen bloemen voor je mee’ (met Vader Abraham) en ‘Happy with Barry / Dat had je nou niet moeten doen’ uit.

Centrale verdediger: Ronald Koeman

Vijf jaar geleden klonk er in Engeland plots een hard gelach. Het oude tv-fragment van de toenmalige coach van Southampton kwam binnen bij de Engelse media. Het ging om het fragment waarin de gebroeders Koeman in de jaren ’80 optraden in de Sterren Playbackshow. Ronald en zijn broer Erwin waren verkleed als Hepie en Hepie, de nichtjes die bekend zijn van de hit ‘Ik lig hier op mijn kussen stil te dromen. De Zaandamse tweeling trad op verkleed als vrouw, inclusief make-up en hakken. De Engelse supporters hadden dit niet achter de keurige hoofdtrainer gezocht, maar konden de actie wel enorm waarderen.

Centrale verdediger: Stefan de Vrij

Een klein beetje voorbarig is het misschien wel, maar wellicht staat Stefan de Vrij in aanzienlijke tijd bovenaan je Spotify Wrapped. Dit jaar vroeg de Italiaanse moderne rockband KEEMOSABE namelijk Stefan de Vrij om de openingstune van hun nummer ‘Hey Brother’ te spelen. De single is geproduceerd door Grammy Award-winner Tommaso Colliva, die al werkte met bijvoorbeeld MUSE en Franz Ferdinand. In de indrukwekkende videoclip zien we Stefan de Vrij voorbijkomen op de meest mooie locaties achter de piano.

Linksback: Johan Derksen

Normaal gesproken slaat Johan alle aanboden af die in dezelfde categorie vallen als de polonaise en het levenslied. Maar nadat hij zich na een succesvol WK 2010 zichzelf had benoemd tot voorzitter van de Bert van Marwijk-fanclub, kende hij een moment van zwakte. Zijn voorzitterschap deed hem overhalen om in 2012 samen met Genee het eerder genoemde nummer ‘Nederland is helemaal oranje‘ uit te brengen. De oud-verdediger van SC Cambuur, BV Veendam, HFC Haarlem, SV Meppen en MVV Maastricht is wel vaandeldrager voor het Blues genre in Nederland. Zo organiseert hij in zijn woonplaats Grolloo jaarlijks het Holland International Blues Festival.

Centrale middenvelder: Ruud Gullit

Zelfs De Zwarte Tulp heeft een nummer opgenomen. Op 22-jarige leeftijd toen hij speelde voor Feyenoord nam hij het nummer ‘Not the dancing kind’ op. Misschien zorgde deze vorm van ontspanning er wel voor dat de Amsterdammer de wereldvoetballer werd die hij uiteindelijk is geworden. In 1988 bestormde hij nog een keer de Top 40, maar ditmaal niet alleen. Samen met de Rotterdamse reggaeband Revelation Time lanceerde hij het nummer ‘South Africa’. Dit werd een regelrechte hit en belandde op de derde plaats in de Nederlandse Top 40 en werd uiteindelijk vierde in de Nationale Hitparade.

Centrale middenvelder: Royston Drenthe

Royston Drenthe – in de rapwereld beter bekend als Roya2faces – is enkelvoudig Nederlands international en speelde gedurende zijn carrière onder andere voor Feyenoord en Real Madrid. Hij is onder andere te horen op het album Het Kapitalisme van U-Niq. Drenthe besloot in 2017 te stoppen met voetbal en zich meer te gaan focussen op rappen. In juli 2018 kwam Royston terug op zijn beslissing en speelde nog een jaartje voor Sparta Rotterdam. In 2017 en 2018 bracht het voormalige supertalent al meerdere eigen nummers uit waaronder ‘Deadzone’, ‘Champions’ en ‘No Mercy’. 

Aanvallende middenvelder: Johan Cruijff

Wereldwijd wordt Cruijff erkend als een van de beste voetballers aller tijden. Het Orakel van Betondorp werd door iedereen op handen gedragen en al helemaal bij ‘zijn’ cluppie Ajax. Hier beleefde hij zijn debuut en speelde hij samen met legendes van de club als Sjaak Swart en Piet Keizer. In deze periode liet Cruijff echter blijken niet alleen talent te hebben in voetbal, maar ook op het gebied van zingen. Peter Koelewijn – bekend van ‘Kom van dat dak af’– had speciaal voor Johan een nummer geschreven welke werd opgenomen in de Haagse GTB-studio van Ge Bakker. De single heette ‘Oei oei oei (dat was me weer een loei’ en werd een succes in Nederland. In het Baskenland was het echter nog een veel groter succes, want hier werd het nummer helemaal platgedraaid.

Rechtsbuiten: René van der Gijp

René maakt het Veronica Inside-team compleet binnen De 11, want ook hij heeft een aantal hits uitgebracht. De nummers van de 15-voudig international kwamen pas wel uit na zijn voetbalcarrière. Zijn grootste hit ‘Geef me hoop Jomanda’ was een overduidelijke parodie op het nummer ‘Gimme hope Jo’Anna’ van Eddy Grant. René dacht: dat kan ik ook en ging aan de slag. Het liedje stond vijf weken lang in de Nederlandse Top 40 en werd in alle kroegen luidkeels meegezongen. Later kwam Gijpie ook nog met het liedje ‘Mn zusje komt zo’ en samen met Mario Been lanceerde hij de hit ‘In ons klein café’.

Spits: Memphis Depay

Een maand geleden kwam Memphis met zijn allernieuwste track op de proppen. Het nummer ‘2 Corinthians 5:7′ gaat over een psalm uit de bijbel. Al langer is bekend dat Memphis sterk gelovig is en dit graag uitdraagt. Met dit nummer heeft hij op zijn eigen manier het woord van god weten te verspreiden. Eerder bracht de spits van Olympique Lyonnais en het nationale elftal ook al ‘Dubai’, ‘Fall Back’ en ‘LA Vibes’ uit. Dit laatste nummer lanceerde hij samen met Ajax buitenspeler Quincy Promes.

Linksbuiten: Ryan Babel

Ryan Babel zit niet bepaald stil in de muziekwereld. Onder zijn artiestennaam Rio heeft hij al op veel tracks samengewerkt met grootheden in de Nederlandse rapindustrie. Zo rapt hij mee op het nummer ‘1-2tje’ van Lange Frans en Baas B. De Oranje international beleefde zijn grote doorbraak met het nummer ‘Eeyeeyo’ waarin hij te zien is naast Darryl, Ali B en Soumia Abalhaya. Dit nummer lanceerde zij om studenten te motiveren voor de Mission Olympics. Ook nam Rio deel aan 101Barz, een zeer bekend programma in de rapscene. Van 2007 tot en met 2011 voetbalde Ryan Babel in Engeland bij Liverpool en ook hier is hij actief blijven rappen. In 2009 rapte hij mee met rapper Sway op het album The Signature 2 op het nummer ‘New York’. Als klapstuk van De 11 was Ryan Babel een van de vier rappende voetballers die samen een nummer opnamen. De andere drie waren Leroy Fer, Mitchell Burgzorg en Vurnon Anita en ook zij hadden allen een artiestennaam. Zo trad Leroy Fer op als Lerra F, Mitchell Burgzorg als Priester en Vurnon Anita als JR.

Memphis kan niet alleen geweldig rappen. Naast zijn actieve carrière is hij ook een gevierd ontwerper. Onlangs sloeg hij de armen ineen met PUMA!

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.