SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 11: spelers met de meest bizarre contractclausules

De transferperiode is aangebroken en het wordt een rare transferperiode. Door de uitbraak van het coronavirus zijn alle clubs economisch flink geraakt. Dit gaat zorgen voor aparte onderhandelingen tussen spelers en clubs. In het verleden zijn er al meerdere ‘bijzondere’ contracten afgesloten. De gewilde spelers of clubs laten de raarste clausules in een contract opnemen. Wij hebben de 11 spelers met de meest bizarre contractclausules onder elkaar gezet.

Doelman: Georg Koch

Laten we “De 11” starten met een clausule die te maken heeft met een Nederlandse club. PSV had in 1997 haar oog laten vallen op de talentvolle doelman Georg Koch. PSV was er vrij snel uit met zijn toenmalige werkgever Fortuna Düsseldorf, echter had de doelman een hele aparte eis. Koch stond erop dat er een clausule in het contract werd opgenomen die ervoor zorgde dat de Duitser de club op elk moment kon verlaten wanneer hij racistisch bejegend werd. PSV ging akkoord en Georg Koch ging aan de slag bij de Eindhovenaren. Een gelukkig huwelijk was het niet, want drie maanden later pakte de Duitser zijn koffers aangezien hij zich gediscrimineerd voelde. Hij speelde welgeteld drie wedstrijden voor PSV en keerde terug naar zijn thuisland.

Rechtsback: Spencer Prior

Eigenlijk een sterke centrale verdediger, maar in ons elftal hebben we Prior als rechtsback opgesteld. De Engelsman bracht zijn voetballoopbaan door in de kelder van de Premier League of in de Championship. Na een succesvol seizoen 2000/2001 bij Manchester City vertrok Prior naar Cardiff City. Hier ondertekende Prior een heel onsmakelijk contract wat zeker thuis hoort in “De 11”. Met de transfer was een bedrag van £650.000 gemoeid. Hiervoor moest de Engelsman laten zien dat hij een “fysieke verbinding” had met schapen. Zo moest hij gefrituurde schapentestikels eten met citroen en zout. Dat was niet het enige, want ook moest hij de hersenen van schapen met peterselie, citroen en zout en lamslever in bloed eten. BAH! Of Spencer Prior hetgeen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd is onduidelijk. Want wanneer hij dit gedaan zou hebben, zou hij beschuldigd kunnen worden voor bestialiteit. Rare jongens die Welshmen … 

De 11: Spencer Prior moest een fysieke verbinding hebben met een schaap

Centrale verdediger: Thiago Silva

In 2012 trok Thiago Silva van AC Milan naar het ambitieuze Paris Saint-Germain. In 2011 kwam PSG in de handen van een investeerdersbureau uit Qatar en er kwam geld vrij om grote namen te halen. Een van de eerste gerenommeerde namen was de Braziliaan. Naast de normale arbeidseisen had PSG nog een aantal clausules op laten nemen. Zo zou Silva zich aan de ethische verplichtingen van de Franse club moeten houden. Anders stond hem een fikse boete te wachten. Een van die regels was dat ‘O Monstro’ in het openbaar geen negatieve opmerkingen mag maken over zijn club, staf en de supporters. Verder mocht Silva geen religieuze opvattingen uiten die het imago van de club zouden kunnen schaden. Hij zou zich hoffelijk, vriendelijk en toegankelijk moeten opstellen tegenover de fans van de club en zich voorbeeldig moeten gedragen tegenover zijn teamgenoten, tegenstanders en scheidsrechters. Wat een contract..

Centrale verdediger: Matija Nastasic

Matija stond bekend als hét grote supertalent van Europa. Met zijn verdedigende kwaliteiten werd hij door Manchester City opgepikt bij Fiorentina. Hier kwam hij niet helemaal uit de verf en hij verkaste op 22-jarige leeftijd naar Schalke 04, waar hij momenteel nog steeds speelt. Schalke had destijds een lucratief contract met Adidas. Daarom had de club in het contract laten opnemen dat Nastasic alleen maar Adidas-schoenen mocht dragen. Nastasic had echter aan het contract toegevoegd dat hij vrijstelling van deze eis kon krijgen wanneer hij om medische redenen geen Adidas schoen kon dragen. Drie keer raden … ja hoor. Nastasic regelde dat hij medische vrijstelling kreeg en voetbalde binnen de kortste keren op Nike-schoenen. Niet gek aangezien de Serviër onder contract stond bij Nike. 

Linksback: Neil Ruddock

Engelser dan dit ga je het niet krijgen. Neil Ruddock speelde zijn gehele carrière in Engeland en heeft één interland achter zijn naam. ‘Razor’ speelde bij grootheden als Liverpool en Tottenham Hotspur en zworf verder over de velden via Milwall, Southampton, QPR en West Ham United. Na zijn periode bij West Ham United klopte Crystal Palace aan bij Ruddock en zij konden hem transfervrij overnemen. Ruddock is nooit de dunste geweest en daarom besloot Crystal Palace een aparte ‘gewichtsclausule’ toe te voegen. Hiermee wilden zij voorkomen dat hij de boel zou laten vieren. In het contract stond dat hij het aanbevolen gewicht van 99,8 kilogram niet mocht overschrijden. Gebeurde dit wel, dan moest hij 10% van zijn salaris inleveren. Uiteindelijk kreeg Ruddock maar liefst acht(!) keer een boete wegens overgewicht in minder dan zes maanden. Om het verhaal nog meer hilarisch te maken miste Ruddock zijn debuut, omdat de club geen korte broek had die groot genoeg voor hem was. Een meer dan fantastische aanvulling voor “De 11” dus.

Centrale middenvelder: Rolf-Christel Guie-Mien

Hoe mooi is het als je een contract kan afsluiten waar je in de toekomst ook echt iets aan hebt. Dan hebben we het niet over geld of een huis, maar om iets praktisch. De Congolese middenvelder Rolf-Christel Guie-Mien was zo slim. Vanuit Congo verhuisde hij naar Duitsland om te spelen voor Karlsruher SC. Hier kwam hij er waarschijnlijk achter dat de kookkunsten van zijn vrouw flink tegenvielen. Twee jaar later verkaste hij namelijk naar Eintracht Frankfurt en hier liet hij de clausule opnemen dat hij alleen zou tekenen als zijn vrouw kooklessen zou krijgen. Nu maar hopen dat zijn vrouw hier ook het nuttige van in zou zien. 

Centrale middenvelder: Stefan Schwarz

De Zweed is een echte cultuursnuiver. Zo ging hij van zijn geboorteland Zweden naar Portugal om te voetballen voor Benfica. Na drie jaar wilde Schwarz weer wat anders en ging via Arsenal naar Fiorentina. Na drie jaar in Italië was Stefan ook wel geïnteresseerd in Spanje en zocht hij zijn heil bij Valencia. Om zijn carrière af te sluiten zocht hij de plek op waar hij zich het meest thuis voelde en dat was Engeland. Hier ging hij spelen voor Sunderland. Het contract was snel getekend ondanks een hele aparte clausule. Sunderland was er namelijk van op de hoogte dat Schwarz vergaande interesse had in ruimtereizen. Dit zorgde ervoor dat Sunderland de ‘Space Clause’ toevoegde aan zijn contract. Dit hield in dat zijn contract volledig ongeldig zou worden verklaard als Schwarz een ruimtereis zou maken. Dit was destijds vrij aannemelijk, omdat rond het millennium werd aangekondigd dat in 2002 de eerste commerciële passagiersvluchten naar de ruimte gelanceerd zouden worden. Schwarz gaf aan hier maar al te graag bij aanwezig te willen zijn en daarom trof Sunderland deze specifieke clausule.

Aanvallende middenvelder: Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp sloot zijn carrière af bij Arsenal en had voor de club 316 wedstrijden achter zijn naam staan. Dit hadden er een aantal meer kunnen zijn wanneer Dennis Bergkamp geen vliegfobie had. Deze angst leverde Bergkamp de bijnaam ‘The Non-Flying Dutchman’ op. Het was zelfs zo erg dat hij in de onderhandelingen met Arsenal er zelfs een clausule voor liet toevoegen. In de clausule stond dat Bergkamp niet hoefde te reizen naar een trainingskamp of wedstrijd waarbij het team vliegtuigen nodig had als transportmiddel. 

De 11: Dennis Bergkamp wilde nooit meer vliegen

Rechtsbuiten: Mario Balotelli

Ook voor Loco Mario hebben we een plaatsje ingeruimd in “De 11”. De loopbaan van Mario Balotelli lijkt namelijk een beetje als nachtkaars uit te gaan. Waar hij schitterde bij Manchester City en AC Milan, had hij ook zo zijn aparte momenten bij die clubs. Dit zorgde er uiteindelijk ook voor dat AC Milan de Italiaan ook ontsloeg. De term enfant terrible was hem dan ook op het lijf geschrevenLiverpool was overtuigd van zijn voetbalkwaliteiten en besloot hem te halen als de vervanger van Luis Suárez. The Reds namen het risico, maar zij waren ook bang dat Balotelli niet in de pas zou lopen. Daarom voegde Liverpool een clausule toe dat hij de club zou moeten verlaten wanneer hij zich zou misdragen. De Italiaan scoorde uiteindelijk vier doelpunten in 28 wedstrijd en uiteindelijk benoemden de supporters hem tot de slechtste aanwinst van dat jaar. Dus langer dan een seizoen heeft de samenwerking niet geduurd en hij vertrok naar OGC Nice.

Spits: Giuseppe Reina

Klaar voor een fantastisch “De 11”-verhaal? We gaan terug naar 1996 wanneer de Duitse spits Giuseppe Reina een contract tekende voor Arminia Bielefeld. Reina leefde in extremen en vroeg absurde eisen bij het ondertekenen van zijn contract. De meest bizarre was wel dat de club voor hem elk jaar dat hij onder contract zou staan een nieuw huis zou moeten bouwen. Arminia Bielefeld ging akkoord en vond een addertje onder het gras. De spits had namelijk een iets betere zaakwaarnemer moeten inhuren want in het contract was de grootte van het huis nooit gespecificeerd. De Duitser kreeg vervolgens elk seizoen een modelhuisje van LEGO aangeboden. Zo kwam Reina uiteindelijk toch als de grote verliezer uit de contractonderhandelingen en lachte Arminia in haar vuistje.

De 11: Giuseppe Reina kreeg elk jaar een LEGO huisje

Linksbuiten: Ronaldinho

Wat een fantastische voetballer was Ronaldo de Assis Moreira – beter bekend als Ronaldinho. In 2015 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Het ijkpunt van Ronaldinho is altijd het uitgaansleven geweest. Dit begon gedurende zijn loopbaan meer en meer de boventoon te voeren. Daarom liet de Braziliaan een ‘nachtclubclausule’ opnemen in zijn contract. In 2011 verkaste hij van AC Milan naar Flamengo en Ronnie was van plan om er weer flink tegenaan te gaan. Zowel op het veld als tijdens het uitgaan. Ronaldinho eiste in zijn contract namelijk een clausule waarmee hij twee keer per week op stap mocht gaan zonder dat hij hiervoor een boete of andere gevolgen zou krijgen. De Braziliaanse club ging akkoord en zo kon Ronaldinho heerlijk zijn gang gaan. Helaas zagen we nooit het flitsende spel van weleer terug.

Nog meer “De 11”? Check hier De 11 onhandige voetballers

Volg nu onze Facebook en Instagram en blijf 24/7 op de hoogte van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle.