SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 11 spelers met de meest bizarre contractclausules

Elke transferperiode is het weer een drukte van belang. Spelers wisselen van clubs, gerucht op gerucht, moeizame onderhandelingen, verrassende transfers of speler die terugkeert op het oude nest. Tegenwoordig leggen clubs astronomische bedragen neer om over de diensten te kunnen beschikken van spelers. Er wordt veel geld gevraagd, maar in sommige gevallen kunnen de secundaire arbeidsomstandigheden ook de doorslag geven. In het verleden zijn er al meerdere ‘bijzondere’ contracten afgesloten. De gewilde spelers of clubs laten de bijzonderste clausules in een contract opnemen. Wij hebben de 11 spelers met de meest bizarre contractclausules onder elkaar gezet.

Ronaldinho had een hele bijzondere contract clausule

Doelman: Georg Koch

Laten we “De 11” starten met een clausule die te maken heeft met een Nederlandse club. PSV had in 1997 haar oog laten vallen op de talentvolle doelman Georg Koch. PSV was er vrij snel uit met zijn toenmalige werkgever Fortuna Düsseldorf. Echter had de doelman een hele aparte eis: Koch stond erop dat er een contractclausules werd opgenomen die ervoor zorgde dat de Duitser de club op elk moment kon verlaten wanneer hij racistisch bejegend werd. PSV ging akkoord en Georg Koch ging aan de slag bij de Eindhovenaren. Een gelukkig huwelijk was het niet, want drie maanden later pakte de Duitser zijn koffers aangezien hij zich gediscrimineerd voelde. Hij speelde welgeteld drie wedstrijden voor PSV en keerde terug naar zijn thuisland.

De 11: spelers met de meest bizarre contractclausules

Rechtsback: Spencer Prior

De Engelsman bracht zijn voetballoopbaan door in de kelder van de Premier League of in de Championship. Na een succesvol seizoen 2000/2001 bij Manchester City vertrok Prior naar Cardiff City. Hier ondertekende Prior een heel onsmakelijk contract wat zeker thuis hoort in “De 11”. Met de transfer was een bedrag van £650.000 gemoeid. Hiervoor moest de Engelsman laten zien dat hij een “fysieke verbinding” had met schapen. Zo moest hij gefrituurde schapentestikels eten met citroen en zout. Dat was niet het enige, want ook moest hij de hersenen van schapen met peterselie, citroen en zout en lamslever in bloed eten. Of Spencer Prior hetgeen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd is onduidelijk.

Spencer Prior

Centrale verdediger: Thiago Silva

In 2012 trok Thiago Silva van AC Milan naar het ambitieuze PSG. Naast de normale arbeidsvoorwaarden had PSG nog een aantal clausules op laten nemen. Zo zou Silva zich aan ethische verplichtingen van de Franse club moeten houden. Anders stond hem een fikse boete te wachten. Eén van die regels was dat ‘O Monstro’ geen negatieve opmerkingen mag maken over zijn club, staf en de supporters. Verder mocht Silva geen religieuze opvattingen uiten die het imago van de club zouden kunnen schaden. Hij zou zich vriendelijk en toegankelijk moeten opstellen tegenover de fans van de club en zich voorbeeldig moeten gedragen tegenover zijn teamgenoten, tegenstanders en scheidsrechters.

Thiago Silva

Centrale verdediger: Matija Nastasić

Matija stond bekend als hét supertalent van Europa. Deze belofte heeft hij nooit helemaal waar kunnen maken. Op 22-jarige leeftijd besloot hij de overstap naar Schalke 04 te maken. Schalke had in het contract op laten nemen dat iedere speler, dus ook Nastasić alleen maar Adidas-schoenen mocht dragen, vanwege de deal tussen club en merk. Nastasić had echter aan het contract toegevoegd dat hij vrijstelling van deze eis kon krijgen wanneer hij om medische redenen geen Adidas schoen kon dragen. Drie keer raden … ja hoor. Nastasić regelde dat hij medische vrijstelling kreeg en voetbalde binnen de kortste keren op Nike-schoenen. Niet gek aangezien de Serviër onder contract stond bij Nike.

Matija Nastasić schalke

Linksback: Neil Ruddock

Engelser dan dit ga je het niet krijgen. Neil Ruddock speelde zijn gehele carrière in Engeland en heeft één interland achter zijn naam. Na ‘Razor’s’ periode bij West Ham United klopte Crystal Palace aan bij Ruddock en zij konden hem transfervrij overnemen. Ruddock is nooit de dunste geweest en daarom besloot Crystal Palace een aparte ‘gewichtsclausule’ toe te voegen. Hiermee wilden zij voorkomen dat hij de boel zou laten vieren. In het contract stond dat hij het aanbevolen gewicht van 99,8 kilogram niet mocht overschrijden. Gebeurde dit wel, dan moest hij 10% van zijn salaris inleveren. Uiteindelijk kreeg Ruddock maar liefst acht(!) keer een boete wegens overgewicht in minder dan zes maanden. Zo miste Ruddock ook zijn debuut, niet vanwege deze clausule, maar omdat de club geen korte broek had die groot genoeg voor hem was.

neil ruddock

Middenvelder: Rolf-Christel Guie-Mien

Hoe mooi is het als je een contract kan afsluiten waar je in de toekomst ook echt iets aan hebt. Dan hebben we het niet over geld of een huis, maar om iets praktisch. De Congolese middenvelder Rolf-Christel Guie-Mien was zo slim. Vanuit Congo verhuisde hij naar Duitsland om te spelen voor Karlsruher SC. Hier kwam hij er waarschijnlijk achter dat de kookkunsten van zijn vrouw flink tegenvielen. Twee jaar later verkaste hij namelijk naar Eintracht Frankfurt en hier liet hij de clausule opnemen dat hij alleen zou tekenen als zijn vrouw kooklessen zou krijgen. Nu maar hopen dat zijn vrouw hier ook het nut van zou inzien..

Rolf-Christel Guie-Mien

Middenvelder: Stefan Schwarz

De Zweed is een echte cultuursnuiver. Zo voetbalde hij in Zweden, Portugal, Engeland, Italië en Spanje. Om zijn carrière af te sluiten zocht hij de plek op waar hij zich het meest thuis voelde, Engeland. Hier ging hij spelen voor Sunderland. Sunderland was echter op de hoogte van het feit dat Schwarz vergaande interesse had in ruimtereizen. Dit zorgde ervoor dat zij de ‘Space Clause’ toevoegde aan zijn contract. Zijn contract zou verscheurd worden als Schwarz een ruimtereis zou maken. Dit was destijds aannemelijk, omdat werd aangekondigd dat in 2002 de eerste commerciële passagiersvluchten naar de ruimte gelanceerd zouden worden. Schwarz gaf eerder aan hier maar al te graag bij aanwezig te willen zijn.

stefan schwarz sunderland

Middenvelder: Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp sloot zijn carrière af bij Arsenal en had voor de club 316 wedstrijden achter zijn naam staan. Dit hadden er een aantal meer kunnen zijn wanneer Dennis Bergkamp geen vliegfobie had. Deze angst leverde Bergkamp de bijnaam ‘The Non-Flying Dutchman’ op. Het was zelfs zo erg dat hij in de onderhandelingen met Arsenal er zelfs een contractclausule voor liet toevoegen. In de clausule stond dat Bergkamp niet hoefde te reizen naar een trainingskamp of wedstrijd waarbij het team vliegtuigen nodig had als transportmiddel.

Dennis Bergkamp

Rechtsbuiten: Mario Balotelli

Ook voor Loco Mario hebben we een plaatsje ingeruimd in “De 11”. De loopbaan van Mario Balotelli lijkt namelijk een beetje als nachtkaars uit te gaan. De term enfant terrible is hem op het lijf geschreven. Liverpool was overtuigd van zijn voetbalkwaliteiten en besloot hem te halen als de vervanger van Luis Suárez. The Reds namen het risico, maar zij waren ook bang dat Balotelli niet in de pas zou lopen. Daarom voegde Liverpool een clausule toe dat hij de club zou moeten verlaten wanneer hij zich zou misdragen. De Italiaan scoorde uiteindelijk vier doelpunten in 28 wedstrijd en uiteindelijk benoemden de supporters hem tot de slechtste aanwinst van dat jaar. Dus langer dan een seizoen heeft de samenwerking niet geduurd.

Spits: Giuseppe Reina

Klaar voor een fantastisch “De 11”-verhaal? We gaan terug naar 1996 wanneer de Duitse spits Giuseppe Reina een contract tekende voor Arminia Bielefeld. Reina leefde in extremen en vroeg absurde eisen bij het ondertekenen van zijn contract. De meest bizarre contractclausule was wel dat de club voor hem elk jaar dat hij onder contract zou staan een nieuw huis zou moeten bouwen. Arminia Bielefeld ging akkoord en vond een addertje onder het gras. De spits had namelijk een iets betere zaakwaarnemer moeten inhuren, want in het contract was de grootte van het huis nooit gespecificeerd. De Duitser kreeg vervolgens elk seizoen een modelhuisje van LEGO aangeboden. Zo kwam Reina uiteindelijk toch als de grote verliezer uit de contractonderhandelingen en lachte Arminia in haar vuistje.

Giuseppe Reina arminia bielefeld

Linksbuiten: Ronaldinho

Wat een fantastische voetballer was Ronaldo de Assis Moreira – beter bekend als Ronaldinho. In 2015 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Het ijkpunt van Ronaldinho is altijd het uitgaansleven geweest. Dit begon gedurende zijn loopbaan meer en meer de boventoon te voeren. Daarom liet de Braziliaan een ‘nachtclubclausule’ opnemen in zijn contract. In 2011 verkaste hij van AC Milan naar Flamengo en Ronnie was van plan om er weer flink tegenaan te gaan. Zowel op het veld als tijdens het uitgaan. Ronaldinho eiste in zijn contract namelijk een clausule waarmee hij twee keer per week op stap mocht gaan zonder dat hij hiervoor een boete of andere gevolgen zou krijgen. De Braziliaanse club ging akkoord en zo kon Ronaldinho heerlijk zijn gang gaan. Helaas zagen we nooit het flitsende spel van weleer terug.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.

Lees hier ook meer over de 11 topscorers per positie!