De 11: Multitalenten
In de zomer van 2019 hing Petr Čech zijn handschoenen aan de wilgen en zei hij de voetbalwereld vaarwel. Met 124 caps voor het nationale team van Tsjechië en 781 clubwedstrijden was het mooi geweest. Lang kon de doelman niet stilzitten. Cech ging aan de slag gaat als keeper bij Guilford Phoenix, een ijshockeyclub in de vierde klasse van Engeland. Een opmerkelijke carrièreswitch, maar hij is zeker niet de enige. Hieronder vindt je ” De 11 ” van spelers die ook in een andere sport het professionele niveau haalden of gaan halen.
Doelman: Joe Hart
We trappen ” De 11 ” af met Joe Hart. Hij had professioneel cricket kunnen spelen, voordat hij ervoor koos om zich volledig te concentreren op zijn voetbalcarrière bij Shrewsbury Town. Op 16-jarige leeftijd zat de 75-voudig Engels international in hetzelfde Worcestershire-jeugdteam als de voormalige Engelse wicketkeeper Steven Davies. Gelukkig heeft Joe ervoor gekozen om keeper te worden en groeide uit tot een niet te passeren goalie bij Manchester City.
Rechtsback: Boudewijn Zenden
Zenden is de zoon van de oud-judoka en NOS-commentator Pierre Zenden. Tot zijn zestiende judode Bolo zelf ook naast het voetballen. Hierin haalde hij de zwarte band en werd hij kampioen van Limburg. Gelukkig heeft hij gekozen voor het voetbal, wat hem een prachtige carrière opleverde bij onder andere FC Barcelona, Chelsea en Liverpool FC.
Centrale verdediger: Paolo Maldini
Paolo Maldini heeft een rijke carrière achter de rug en stopte in 2009 met het professionele voetbal. Waar Il Capitano Naldo een rots in de branding was bij AC Milan bleek hij nadat hij gestopt was een echt multitalent te zijn. Hij richtte zich op de tennissport en bleek al snel aanleg te hebben voor de sport. In 2017 kwalificeerde hij zich met zijn coach Stefanio Landonio voor het dubbelspel van het Challenger-toernooi in Milaan. Hij maakte zijn profdebuut op zijn 49e verjaardag.
https://www.instagram.com/p/BV4tPFgg-sL/
Linksback: Bixente Lizerazu
De Fransman is een echte prijzenpakker. Gedurende zijn carrière won hij meerdere landstitels, nationale bekers, Europese prijzen en met zijn land de EK en WK. Na zijn pensionering in 2006 raakte Lizarazu betrokken bij de Braziliaanse jiu-jitsu . Hij nam deel aan een jiu-jitsu-wedstrijd in Europa in 2009, waar hij Europees kampioen werd in de Blue Belt Senior 1 Light Division. Hiermee verdient Bixente zeker een plaats in ” De 11 ”.
Verdedigende middenvelder: Curtis Woodhouse
Waarschijnlijk de minst bekende van ” De 11 ”, maar Curtis is een echte multisportatleet. Hij begon zijn sportieve leven als voetballer in York City. Zijn eerste profcontract tekende hij bij Sheffield United. Hier beleefde hij op het middenveld zijn hoogtijdagen en dat leverde hem zelfs vier wedstrijden voor Engeland’s onder 21 op. Woodhouse vertrok bij Sheffield en leefde een leven als nomade over de Engelse velden. De passie van Curtis lag niet alleen bij voetbal, want er kwam aan het licht dat Curtis betrokken was geweest bij meer dan 100 straatgevechten. Dit leidde tot een professionele bokscarrière in 2006. Zes jaar lang beoefende Curtis beide sporten tegelijk, maar in 2012 zette hij een punt achter zijn voetbalcarrière.
Hij richtte zich volledig op het boksen en in 2012 leidde dit tot zijn eerste grote succes. Woodhouse versloeg Dave Ryan om de Engelse light-welterweight-titel te winnen. In 2017 vocht hij zijn laatste partij en daarna hing hij zijn bokshandschoenen definitief op. Woodhouse keerde terug in de voetbalwereld als coach en werkte zich op naar het zevende niveau van de Engelse voetballadder.
Rechtermiddenvelder: Jackie Groenen
De enige vrouw in ” De 11 ”, Jackie Groenen. De succesvolle middenveldster van Manchester United WFC is niet alleen een getalenteerde voetbalster, maar kan ook een aardig potje judoën. Vanaf 2007 werd Jackie drie jaar op rij Nederlands kampioene onder de vijftien jaar.
De laatste naam van het rijtje is Jackie Groenen. De speelster is inmiddels succesvol in het Nederlands elftal, maar had ook zomaar furore kunnen maken in het judo. Vanaf 2007 werd ze drie jaar op rij Nederlands kampioene onder de vijftien jaar. In de halve finale van het EK judo kwam Groenen ten val, hierdoor brak ze haar heup en lag ze een half jaar uit de roulatie. De keuze tussen judo en voetbal viel op het laatste, met succes.
Linkermiddenvelder: Ivan Perišić
Ivan Perišić zou op 15-jarige leeftijd uit Kroatië vertrekken en de clubs stonden voor hem in de rij. Ook PSV en Ajax hadden interesse, maar de Kroaat verkaste naar het Franse Sochaux. Het was een kortstondig verblijf en hij trok noordwaarts richting België. Twee succesvolle seizoenen Club Brugge leverde hem een prachtige transfer op naar Borussia Dortmund en vervolgens VFL Wolfsburg. Hier blies hij zijn carrière veel leven in en Ivan werd een topspeler. In 2015 haalde Internazionale Perišić naar Italië. In deze periode pakte hij zijn tweede hobby wat serieuzer op, beachvolleybal.
In 2017 maakte hij namelijk zijn professionele beachvolleybal debuut in de FIVB Beach Volleyball World Tour. Hij speelde samen met Nikša Dell’Orco. Ze verloren helaas beide partijen, maar voor Ivan was dit een droom die uitkwam. Hij richtte zich vervolgens weer meer op het voetbal en dit bracht hem tot Bayern München, waar hij momenteel speelt.
https://www.instagram.com/p/BzP1ehBFMAn/
Aanvallende middenvelder: Lex Immers
Het vier mans middenveld van ” De 11 ” wordt gecompleteerd door Lex Immers. De middenvelder van ADO Den Haag mag zich nog geen professional noemen in de darts sport, maar het is wel een vergaande hobby. In zijn tijd bij Cardiff City begaf hij zich op heilig grond in de dartswereld. In deze stad komt jaarlijks de Premier League of Darts langs. In deze periode is het dan ook meer gaan kriebelen en zo heeft Lex Immers de droom uitgesproken om ooit uit te komen op de PDC World Darts Championship. Dit is het grote WK wat altijd aan het einde van het jaar plaatsvindt. Lex heeft al vaker meegedaan aan darttoernooien en hieruit bleek dat hij bovengemiddeld talent heeft. Wij zijn heel benieuwd en hebben stille hoop dat hij ooit in de finale zal staan tegen Michael van Gerwen.
Rechtsbuiten: Gabriel Batistuta
Gabriel Batistuta, ofwel Batigol, was een echte goalgetter in zijn succesvolle periode bij Fiorentina. In 2005 zwaaide hij af in Qatar en ging met voetbalpensioen. Lang kon Il Gordo niet stilzitten, hij verhuisde terug naar Argentinië, haalde zijn trainersdiploma en startte met het spelen van polo. De elitaire sport was zeer zeker weggelegd voor de fervent ruiter. In 2009 wist hij de Stella Artois cup te winnen met zijn Tom Tailor-team. Heel lang kon Bati niet blijven spelen, want wegens aanhoudende blessures werd hem gedwongen een rustig post-voetballeven na te streven.
Spits: Zlatan Ibrahimovic
Als je zijn meest excentrieke doelpunten achter elkaar zet, dan is het wel duidelijk. Zlatan heeft een vechtsport beoefent, maar welke dan? Op zeventienjarige leeftijd behaalde Zlatan de zwarte band in Taekwondo. Gedurende zijn loopbaan was vaak te zien dat Zlatan zijn techniek is verleerd, zowel in positief als negatief opzicht. Zo deelde hij bij AC Milan geregeld teamgenoten een trap uit, maar hij scoorde in dienst van PSG ook met een acrobatische hakbal tegen Bastia. Zlatan is nooit verder gegaan in de sport, maar toch kun je aan zijn sprongen zien dat het een geleerde taekwondo-vechter is. Zlatan kreeg voor zijn prestaties bij Internazionale en AC Milan, namens het Italiaanse nationale teakwondo-team een zwarte band uitgereikt.
Linksbuiten: Marco van Basten
San Marco hoort bij de grotere der aarde. Hij wist namelijk maar liefst drie keer de Ballon d’Or in de wacht te slepen. Hiermee hoeft de voormalige vedette van AC Milan alleen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo voor zich te dulden. De aanvaller moest echter vroegtijdig een punt achter zijn loopbaan zetten. Wegens een ernstige enkelblessure stopte De Hollandse Zwaan op 30-jarige leeftijd.
Een jaar nadat hij gestopt was werd zijn enkel vastgezet en om in beweging te blijven is Van Basten gaan golfen. Hier bleek hij aanleg voor te hebben en was veel op de golfbaan te vinden in zijn woonplaats Monaco en het nabijgelegen Cannes. Gedurende zijn voetbalcarrière had hij zich al naar handicap 18 gewerkt, maar na wat lessen en zo’n drie à vier keer per week golfen ging dat snel naar beneden. Terug in Nederland sloot hij zich aan bij de Noordwijkse Golfclub. Hier vond hij in Tom O’Mahoney een coach die van hem een prof moest maken.
Op 2 april 2000 maakte Marco van Basten dan ook daadwerkelijk zijn debuut in de hoogste afdeling van de Nederlandse Golfcompetitie. Op zijn eerste wedstrijd in Sint-Michielsgestel kwam veel media af. Nog nooit had een golfseizoensopening zoveel aandacht getrokken. Bij zijn debuut had Van Basten een handicap van 3,5. Daarmee moest hij nog maar zo’n 100 Nederlandse top golfers voor zich dulden. Tien jaar later deed Van Basten zelfs nog mee aan de KLM Open en aan het Alfred Dunhill Links Championship. Een waardige afsluiter van ” De 11 ”.
https://www.instagram.com/p/BztTcXqhv34/
Check hier ook de vorige ” De 11 ” over de hoogst opgeleide topvoetballers!
Meer lezen over voetbal, fashion en lifestyle? Check onze Facebook en Instagram.
Gerelateerde artikelen
The new European football stadiums opening in 2025
From FC Barcelona’s renovated Camp Nou to a beautiful modern arena in Ankara.
Read more