SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 11 ex-voetballers die failliet gingen

Voetballers hadden in de jaren ’60 vaak naast hun profcarrière nog een bijbaantje nodig om rond te kunnen komen. Begin 70-er jaren gingen topspelers en -trainers pas echt goed geld verdienen met voetbal. De bedragen werden steeds absurder en tegenwoordig verdient een gemiddelde Premier League speler 4 miljoen euro per jaar. De een spaart het lekker op voor een heerlijk Life After Football, de ander kan er simpelweg niet mee omgaan. Vandaag lichten we daarom elf spelers uit die zichzelf de nesten in hebben gewerkt nadat zij grootverdieners werden.

Elf speler die failliet gingen

Doelman: David James

We trappen De 11 af met een succesvol, 53-voudig Engels international. De momenteel 50-jarige oud-doelman David James verdiende gedurende zijn carrière naar schatting (omgerekend) zo’n 24 miljoen euro. Tijdens zijn loopbaan kwam hij uit voor grootmachten als Liverpool en Manchester City en zodoende wist hij zijn kas aardig te spekken. In 2005 zag hij zijn eigen vermogen vervliegen, nadat hij en zijn toenmalige vrouw besloten te scheiden. Door de scheiding moest James zijn ex-vrouw Tanya vijf miljoen euro meegeven en daarna ging het snel bergafwaarts. David James werd persoonlijk failliet verklaard en hij besloot zijn voetbalmemorabilia te veilen.  Onder andere 150 wedstrijdshirts, zijn DJ-apparatuur, 1800 langspeelplaten, een busje en een kettingzaag gingen onder de hamer. Tegenwoordig is James weer op de goede weg.

Rechtsback: Emmanuel Eboué

Als rechtervleugel verdediger van Arsenal werd Emmanuel Eboué een onbetwiste international voor zijn land Ivoorkust. Na 132 wedstrijden voor The Gunners besloot Eboué te gaan cashen bij Galatasaray. Hier streek hij namelijk acht miljoen euro per jaar op, een bedrag dat hij graag deelde met zijn vrouw en kinderen. Hij gaf zeven miljoen aan hen. De gelukkige relatie tussen hem en zijn vrouw ging echter naar de knoppen en ze scheidde van Emmanuel. Zij besloot ook nog om de zeven miljoen euro te houden en vervolgens te vertrekken met hun kids. Eboué mocht zijn kinderen niet meer zien en kreeg psychische problemen. Hij verloor al zijn geld en belandde bij een vriend waar hij op de vloer sliep. Hij verstopte zich overdag voor de deurwaarders die op zoek waren naar geld voor zijn schuldeisers.

Centrale verdediger: Youri Petrov

We posteren deze spits even centraal achterin. Deze oud-eredivisiespeler verdient zeker een plekje in De 11, want zijn verhaal is schrijnend. De Oekraïner kwam in 1994 op 20-jarige leeftijd naar Nederland om voor RKC Waalwijk te spelen. Na één seizoen vertrok hij richting FC Twente, waar hij een van de publiekslievelingen werd. FC Twente maakte er naar drie jaar een einde aan en hij keerde terug naar RKC Waalwijk, maar dit werd geen succes meer. Na wat buitenlandse uitstapjes kwam hij in 2006 toch weer in Nederland wonen. Nu, 14 jaar, later zit Petrov aan de grond. Zijn vrouw is bij hem weg, hij woont bij een vriend in Tilburg en is zware alcoholist. Dit is ook een van de hoofdredenen waarom hij persoonlijk failliet is. Drankmisbruik kwam niet als een donderslag bij heldere hemel, want bij FC Twente werd hij ook weggestuurd vanwege dit probleem. De jongen die een voetbalheld had kunnen zijn is verleden tijd.

Linksback: John Arne Riise

De Noor met de befaamde traptechniek had het voor elkaar. Basisspeler in het Liverpool dat de Champions League wist te winnen en een fors salaris. De komst van Fábio Aurélio zorgde ervoor dat John Arne steeds vaker op de bank kwam te zitten. In 2007 deed hij een grote investering in de evenementen- en horecasector welke volledig mislukte. Uiteindelijk had hij een schuld van 100.000 pond. Het frappante van het verhaal is dat de 110-voudig Noors international op dat moment 50.000 pond werkweek opstreek en volgens het Liverpool Court niet in staat werd geacht om het schuldbedrag terug te betalen. Riise wist niet hoe hij zijn probleem aan moest pakken en een curator kreeg het zeggenschap over zijn geld. Riise wist op deze manier weer op te krabbelen en uit zijn schulden verlost te worden. Hopelijk zien we hem niet meer terug in een volgende De 11 over failliete voetballers.

Verdedigende middenvelder: Nordin Wooter

Misschien niet op zijn meest gebruikelijke positie, maar er zijn in De 11 nu eenmaal veel aanvallers die er een potje van maakten. Zo ook voormalig Ajax-talent Nordin Wooter. De ruwe diamant die nooit echt geslepen wist te worden en dus nooit de stap naar de Europese top kon zetten. Na zijn carrière wilde hij alsnog het grote geld binnen harken met een bedrijf in straatvoetbalkleding. Het werd een grote flop. Toch blijft hij rondrijden in een Lamborghini en een Range Rover om te doen ogen dat de zaken goed gingen. In 2011 komen de schulden van Wooter aan het licht wanneer een VU-student zijn geïnvesteerde 150.000 euro terugvraagt. Niet één maar veel meer schuldeisers willen hun geld terug en er wordt beslag gelegd op zijn huis van 1 miljoen euro. Hij zegt zelf dat dit ‘spookverhalen’ zijn, puur uit jaloezie en bedoelt om hem kapot te maken. De rechtbank van Zwolle onderzoekt de zaak en verklaart Nordin Wooter niet veel later financieel failliet.

Rechtermiddenvelder: Diego Maradona

Een van de hoofdrolspelers in de eeuwige discussie rondom de beste voetballer ooit. El Pibe de Oro is momenteel 59 jaar en trainer bij Gimnasia de La Plata in zijn geboorteland Argentinië. De speler die bijna 50 persoonlijke prijzen heeft veroverd, is na zijn actieve carrière in een diep dal belandt. Het was bekend dat hij een fervent cocaïnegebruiker was en dat hij er verder ook geen gezonde levensstijl op aanhield. In 2009 werd bekend dat de held uit Napels 54 miljoen euro verschuldigd was aan de Italiaanse belastingdienst. Vervolgens moest hij elke maand een bepaald bedrag terugbetalen aan de belastingdienst, aangezien hij dat bedrag niet in een keer kon ophoesten.

Maradona in de elf
Paul Gascoigne kwam in grote geldproblemen
Johan Cruijff ging failliet

Linkermiddenvelder: Paul Gascoigne

Heb je even? Paul Gascoigne is misschien wel een van de meest markante voetballers ooit. Hij stopte in 2004 met voetballen en tijdens zijn voetbalpensioen liep zijn levensstijl nogal uit de hand. Hij verloor honderdduizenden Engelse ponden met pokeren, rookte 100 sigaretten per dag en dronk meerdere glazen Cristal Champagne per dag. In 2008 gaf hij naar verluid ook 2000 pond per dag uit aan cocaïne. Hij zou uit bijgeloof 35 lijntjes coke sorteren, om vervolgens alleen lijntjes nummer 16 en 19 opsnuiven en de rest weg te gooien. Hij kreeg nog een betaalverzoek van de belasting ter waarde van 42.500 pond. Dit kon hij nog net betalen, maar hij had geen rooie cent meer over. Dit betekende dat Gascoigne op een haartje na failliet was, maar zichzelf dus nog net heeft weten te redden. Later bleek ook dat hij in behandeling was voor Boulimia, bipolaire stoornissen en obsessief-compulsieve stoornis.

Aanvallende middenvelder: Johan Cruijff

Je zou het niet zeggen, maar ook de grootste voetballer van Oranje ooit ging zakelijk ten onder en komt terug in De 11. Het vermogen van Cruijff werd aan het begin van zijn voetbalpensioen op zo’n 15 miljoen euro geschat. Dit geld zag hij echter in rook op gaan na een oliedomme investering. Cruijff wilde wat doen met zijn geld en ging op advies van zijn zakenpartner investeren in een biggenfokkerij in Catalonië. Dit liep uit op een fiasco en hij verspilde zo’n 1,5 miljoen euro. Cruijff vertrok vervolgens naar Amerika om hier zijn banksaldo weer wat op te krikken. Daarna werkt hij als trainer en als analist voor internationale televisiezenders waardoor hij aan geld geen gebrek meer had.

Rechtsbuiten: Andy van der Meijde

Voor degene die het boek ‘Geen Genade’ hebben gelezen zal het verhaal bekend zijn, maar Andy gaf in zijn leven tonnen uit aan drank, drugs en prostituees. Deze verslavingen wisten zijn voetbalcarrière en privéleven volledig kapot te maken. In Liverpool kreeg Andy met veel te veel verleidingen te maken en hierdoor kon hij niet zijn volledige potentie tonen bij Everton. Andy raakte al zijn geld kwijt en zat volledig aan de grond. Schrijver Thijs Slegers besloot een boek te schrijven over Andy en dit mondde uit in een bestseller. Door honderdduizenden verkochte exemplaren kwam de George Best van de Lage Landen er weer bovenop. Nu gaat Andy hartstikke lekker met zijn eigen Youtube-serie ‘Bij Andy In De Auto’.

Spits: Wim Kieft

Negentien jaar lang zweeg Wim Kieft over zijn cocaïneverslaving. In 2014 besloot de oud-speler van onder andere Ajax en PSV alles op te biechten en zich niet meer te verschuilen. Kieft leefde nadat hij was gestopt met voetballen jarenlang in een sociaal isolement en durfde mensen niet onder ogen te komen. Hij kreeg relatieproblemen, raakte verslaafd aan drank en naar eigen zeggen is hij “langs de rand van de afgrond” gegaan. Al deze problemen zorgden ervoor dat Kieft een enorme schuld opbouwde van zo ongeveer 400.000 euro. Momenteel is Kieft clean en is hij te zien als voetbalanalist, maar hij verdient zeker een plekje in “De 11”.

Linksbuiten: Ronaldinho

De goedlachse Braziliaan was – en is misschien nog steeds wel – de meeste geliefde voetballer ooit. Met zijn spelvreugde bekoorde hij alle voetbalfans. Helaas is zijn carrière als een nachtkaars uitgegaan en zwaaide hij in 2015 definitief af als speler van Fluminense. Toch een plek voor hem in De 11. In 2015 kwam aan het licht dat Ronaldinho geen cent meer te makken had. Hij kwam in een juridisch conflict terecht aangezien hij suikermolens had laten bouwen op beschermd grondgebied in de buurt van Porto Alegre. Hij werd veroordeeld tot een boete van omgerekend 164.000 euro. Dit kon hij naar verluidt niet betalen aangezien hij nog maar 6 euro op zijn bankrekening had staan. De boete was inmiddels verveelvoudigd tot 1,7 miljoen euro. Ronaldinho en zijn broer moesten hun paspoort inleveren. Zijn schuld kon worden afbetaald door de inkomsten van de nieuwste R10-Nike voetbalschoen.