SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Daan Bovenberg: ”Ik kijk er met argusogen naar”

Rijke miljardairs en voetbalclubs. Zijn de clubs puur speeltjes of wordt er geïnvesteerd uit een visionaire welwillende gedachte? In beide gevallen zijn er tal van voorbeelden te noemen, maar ongeacht de uitvoering of de prestaties van de teams op het veld, clubs als Manchester City, Paris Saint-Germain of RB Leipzig kunnen op veel kritiek rekenen van rivalen en voetbalromantici. En dan zijn er ook nog voorbeelden als de familie Glazer bij Manchester United of Hui Wang bij ADO Den Haag waar de overnames minder succesvol zijn. Hoe aantrekkelijk een grote financiële boost ook kan zijn, Excelsior Rotterdam begint er niet aan.

Daan Bovenberg: ''Ik kijk er met argusogen naar''

”Van niets, iets maken”

We spreken met Daan Bovenberg, de algemeen directeur van de Rotterdammers, over de toenemende invloed van miljardairs en concerns in de voetballerij. Waar clubs als Manchester United en Chelsea afgelopen zomer tweehonderd tot driehonderd miljoen euro over de balk smeten, wordt bij Excelsior elke euro omgedraaid. ”We moeten heel consistent zijn in de keuzes die we maken en de boodschap die we uitdragen. We merken dat dit aanslaat en dat de supporters, zakelijke klanten en ook het personeel dit waarderen”, begint Bovenberg, die aangeeft dat er binnen de club creatief gewerkt moet worden. ”Met ons beperkte budget zullen we ten alle tijden van niets iets moeten maken. Wij moeten met één euro doen wat andere clubs met twee à drie euro doen. Dat zit in onze cultuur en dat maakt ons krachtig en uniek. Op een gegeven moment loop je echter tegen de grenzen van je mogelijkheden en dan moeten deze grenzen opgeschoven worden. We moeten linksom of rechtsom zorgen dat we niet geheel afhankelijk zijn van alleen sportieve prestaties. We zitten nu eenmaal tussen de Eredivisie en KeukenKampioen Divisie in en daar kunnen we niet volledig afhankelijk van zijn.”

Geen overname voor Excelsior

En dan biedt een rijke geldschieter voor sommige clubs een verleidelijke uitweg, maar daar beginnen de Kralingers niet aan. ”Nee, wij staan daar op dit moment zeker niet voor open. Het is geen onderwerp van gesprek bij ons. We zijn er niet naar op zoek en er heerst op dit moment de gedachte dat we het op eigen kracht gaan bewerkstelligen”, aldus Bovenberg, die wantrouwend kijkt naar de toenemende invloed van rijke investeerders in de voetballerij. ”Ik ben heel benieuwd hoe deze ontwikkeling zich voortzet. Je begint langzaamaan een uitzondering te worden als je een onafhankelijke positie bezet zoals wij. Je bent niet overgeleverd aan de grillen van één persoon en ik kijk er eerlijk gezegd met argusogen naar.”

Daan Bovenberg: ''Ik kijk er met argusogen naar''
Daan Bovenberg: ''Ik kijk er met argusogen naar''

Benieuwd naar het hele interview met Daan Bovenberg? Lees het volledige interview en nog veel meer in ISSUE #74! Koop jouw exemplaar nú in de Life After Football webshop en laat ons weten wat je ervan vindt!

Op de hoogte blijven van meer nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.