SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Brusselse traditieclub na 48 jaar terug op hoogste niveau!

Royale Union Saint-Gilloise

RSC Anderlecht is al sinds jaar en dag de grootste en meeste succesvolle voetbalclub in België. De Brusselse club kroonde zich al 34 keer tot Belgisch landskampioen, waardoor ze torenhoog boven de concurrentie uitsteken. Maar begin vorige eeuw was het een andere Brusselse club die het Belgische voetbal domineerde: Royale Union Saint-Gilloise. Na een groot verval keert de traditieclub na 48 jaar weer terug op het hoogste niveau in België.

Een eeuw geleden was Royale Union Saint-Gilloise nog een van de toonaangevende clubs in België. In 1897 zagen ze het daglicht en een jaartje later begonnen ze hun competitiestrijd in tweede klasse. Na amper drie jaar promoveerden ze al naar de eerste klasse, waarna ze 48 jaar lang onafgebroken in de Belgische eerste klasse stonden. In 1935 had de traditieclub al een prachtig palmares met onder andere elf landstitels. Na deze succesvolle jaren gingen de resultaten achteruit. Dit leidde uiteindelijk tot een groot verval. De resultaten waren wisselvallig en RSC Anderlecht nam de dominante positie in de Belgische voetbalindustrie over. Een plek in de Eerste klasse was geen garantie meer voor Royale Union Saint-Gilloise en vanaf 1973 zagen we de Brusselaars zelfs niet meer terug op het hoogste niveau in België. Maar niet lang meer!

De wederopstanding 

Ruim tien jaar geleden zag de wereld er een stuk minder rooskleurig uit in Sint-Gillis, want toen wist de club ternauwernood degradatie naar de Vierde klasse te voorkomen. Maar in 2018 ging de zon weer schijnen voor Royale Union Saint-Gilloise, wanneer Tony Bloom de nieuwe eigenaar van de club wordt. De wederopstanding wordt ingezet en de resultaten verbeteren. Op 13 maart jongstleden wist de club promotie veilig te stellen door RWD Molenbeek te verslaan. Een puike prestatie als we kijken naar waar de club een decennia geleden stond. Wij kijken ernaar uit om stamnummer 10 eindelijk weer te zien schitteren op het hoogste niveau in België. De eerste versterkingen zijn al binnen, waaronder de Zeeuwse Bart Nieuwkoop, die transfervrij overgenomen werd van Feyenoord. Hij zal zijn wedstrijden komend seizoen wederom in een iconisch stadion gaan spelen, want Royale Union Saint-Gilloise speelt al sinds de jaren ’20 in het Joseph Marienstadion. Hier komen de nostalgische gevoelens van een klassieke voetbalwedstrijd weer naar boven, prachtig!

Vanaf nu is Life After Football #68 verkrijgbaar. Bestel jouw exemplaar nu in onze webshop of lees hem nu online!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.