Bijzondere connectie tussen fans met hun club
De synoniemen voor connectie zijn talloos en bijna allemaal hebben zij een emotionele lading: familieband, relatie, verbinding, verwantschap. Wij gingen op zoek naar de meest opvallende supportersverhalen, ontstaan door de connectie van supporters met hun club. Een band voor het leven. Iets wat bij de kampioenswedstrijd van Feyenoord goed te zien was.
Geschreven door: Philip Fokker
11.000 vierkante meter. Voor elke Feyenoordspeler op het veld 1.000 vierkante meter. Zo groot is het grootste spandoek van Nederland. Het werd dit seizoen getoond tijdens de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles. Een megaklus waarbij honderden vrijwilligers betrokken waren, zoals die van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. Als je de filmpjes en foto’s bekijkt, besef je pas hoe groot het spandoek is. Het beslaat met 550 strekkende meter vrijwel de gehele tribune van De Kuip. Naast de vrijwilligers doneerden fans van de club uit de Maasstad gul om het record te verwezenlijken. Zelfs het team van Feyenoord zamelde 20.000 euro in voor de actie van de supporters. En om te laten zien hoe trots de stad is op de club, kreeg het (weliswaar iets ingekorte) spandoek een aantal dagen later een plek op het nieuwe JEX-gebouw in de stad.
Print op stof en huid
Carli Klijn, relatiebeheerder van supportersvereniging FSV De Feijenoorder somt de inspanning die het ophangen van het spandoek aan het gebouw heeft gekost droogjes op: ‘27 uur zwoegen op het dak, vele uren achter de naaimachine, spierpijn van het trappenhuis, tranen van geluk en kloven in de vingers.’ Een in het oog springend voorbeeld van clubliefde, vaak met de paplepel ingegoten en meestal sterk afhankelijk van de plek waar je wieg heeft gestaan. Fotograaf Floor Besuijen wist bovenstaande clubliefde voor Feijenoord mooi te vereeuwigen. Tijdens de feestvreugde op de Coolsingel op 14 mei van dit jaar laveerde zij tussen de supporters en legde een aantal van hen vast op de gevoelige plaat. Een van de supporters draagt een Gucci hoedje boven zijn sjaal en trainingsjack. Gucci inderdaad en geen Burberry, het Engelse merk dat zowel wordt geassocieerd met aristocraten als met hooligans. Het wereldberoemde geruite motief van Burberry is vooral in Engeland populair onder bepaalde supportersgroepen. Maar waarom alleen je clubliefde betuigen met je kledingkeuze, als je het ook op je Adam- of Evakostuum kunt doen? Flamengosupporter Mauricio dos Anjos liet bijvoorbeeld het speelshirt van zijn club op ware grootte op zijn torso aanbrengen. Hij verkocht zelfs zijn motor om de tattoo te kunnen betalen.
Vier maanden bouwen
In combinatie met creativiteit kan clubliefde dus bijzondere vormen aannemen. PSV-supporter Milan van Zoggel combineerde zijn passie voor PSV met zijn liefde voor Lego. Milan had al een naam opgebouwd in Brabant, door verschillende tradities en plaatsen te vangen in Legosteentjes: De Efteling, carnavalsoptochten en zelfs Cafetaria ’t Pleintje uit de Newkids filmreeks. Als PSV-supporter kon hij het feit dat van bekende stadions als Camp Nou Old Trafford en Bernabéu een Legoversie bestaat niet over zijn kant laten gaan. In vier maanden tijd bouwde hij met 15.000 steentjes het Philipsstadion na. Een waanzinnige prestatie.
Weliswaar geen vier maanden, maar zes en een halve week. Zo lang had Kees Momma, bekend van de prijswinnende documentaire ‘Het Beste voor Kees’, nodig om een gedeelte van de Johan Cruijff Arena tot in de kleinste details na te tekenen. Het loepzuivere observeringsvermogen van Momma, die autisme heeft, levert een haarscherpe tekening op van het grootste stadion van Nederland. In een filmpje waarin Momma wordt rondgeleid door het stadion, zodat hij een juiste hoek kan kiezen van waaruit hij gaat werken, is ontwapenend en tevens een mooi voorbeeld van de band die tussen club en individu kan ontstaan. Als autist is het voor Momma wellicht moeilijk om een connectie te maken met de wereld om hem heen, maar niet met zijn club Ajax, dat is duidelijk.
Onbetaalbaar?
In een ver verleden (kijk de onlinefilmpjes er maar op na, het stamt uit de guldentijd) lanceerde Eurocard Mastercard een campagne met de slogan ‘sommige dingen zijn onbetaalbaar’. Een vader die met zijn zoon naar een voetbalwedstrijd gaat, Ronald Koeman die vrienden opzoekt in Barcelona; het mag wat kosten, maar de ervaring is uiteindelijk onbetaalbaar. De campagne werd bedacht door de in New York wonende Nederlander Jeroen Bours, maar dat terzijde. Dat fans diep in de buidel tasten om hun clubliefde te betuigen, moge duidelijk zijn. En hoe dieper de zakken van de supporter, hoe meer geld er is voor het tonen van die clubliefde. Iets meer dan 2,5 miljoen euro voor een toegangskaartje bijvoorbeeld. Dat is wat zakenman Musharraf bin Ahmed Al-Ghamdi neertelde om Lionel Messi en Cristiano Ronaldo het begin dit jaar tegen elkaar te zien opnemen in een vriendschappelijke wedstrijd in Saoedi-Arabië. De veiling voor het kaartje, waarvan de opbrengst naar een goed doel ging, begon bij zo’n twee ton en leverde dus het tienvoudige op; het duurste kaartje voor een voetbalwedstrijd ooit. En over prijzen gesproken, een seizoenkaart voor het Engelse Tottenham Hotspur kostte voor het seizoen 2022-23 omgerekend 2332 euro. Dat is ongeveer tien keer zo duur als de gemiddelde prijs voor een seizoenkaart bij een Eredivisieclub, die ligt namelijk op 218 euro.
Met de paplepel
De ouders van Lotte Vos hadden hun eerste date op de tribune van Ajax, in Vak F. De clubliefde – met ‘een vader die altijd in het stadion was en een moeder die in Betondorp woonde’, aldus Vos – werd er bij haar kortom met de paplepel ingegoten. Dat de voetballerij nog steeds wordt gedomineerd door mannen, dat was Vos ook niet ontgaan. Dus besloot zij als afstudeerproject voor haar studie aan de Willem de Kooning Academie (inderdaad, die in Rotterdam) een project op te zetten dat vrouwelijke Ajaxsupporters op een voetstuk plaatst. Het resultaat van haar onderzoek, interviews met fanatieke vrouwelijke Ajaxsupporters en fotografie, zijn te vinden op de website offside.amsterdam. Tattoo-artiest Morrison Schiffmacher tekende letterlijk en figuurlijk voor een modieuze sjaal die perfect past bij hoe Vos de vrouwelijke fanatieke supporter uit de hoofdstad omschrijft: ‘Elke vrouwelijke supporter die ik heb ontmoet, is op haar manier een totale badass. Een vrouwelijke Ajacied is iemand die niet over haar heen laat lopen. Een vrouwelijke supporter is meer dan een mooi mokkel. Ze schreeuwt en spuugt mee naar de tegenstander. Ze is een Ajacied die in haar trainingspak of in haar jurk naar de wedstrijd gaat. Ze bestelt een biertje of net zo goed een wijntje.’ De sjaals, in de stijl van Hermès, zijn inmiddels lang en breed uitverkocht en dus, inderdaad, onbetaalbaar…
Gerelateerde artikelen
Van der Vaart: ”It’s really fun to see how much energy everyone gets out of it”
The former professional footballer faces an important week as the tournament director of the Decathlon Premier Padel Rotterdam.
Read more